Skip to main content

Tipuri de investitii

 

Cum aleg intre diferitele variante de investitii?

 

Primim des acest tip de intrebari de la cursantii care se inscriu la programele gratuite de pregatire teoretica. Este o intrebare foarte valida pentru ca si eu m-am lovit de acesta situatie cand eram incepator.

Desi aveam o mica pregatire generala in lumea pietelor financiare am ales sa fac un curs in trecut cu unul din educatorii financiari din Romania, acolo am fost format ca si swing trader chair daca eu nu stiam asta inca, datorita felului in care imi erau prezentate informatiile nici nu stiam ca exista si alte abordari ale tranzactionarii. Am urmat apoi un alt curs cu alta firma de educatie financiara unde lucrurile am fost invatat alta metoda dar prezentata similar, de parca aceasta este singura metoda de abordare a unui grafic. Am observat apoi un astfel de trend in randul foarte multor astfel de cursuri si nu doar la noi ci si in strainatate.

Oarecum este normal ca fiecare sa te invete ce stie dar consider ca fiecare ar trebui sa prezinte intreaga imagine si unde acesta se pozitioneaza in interiorul imaginii respective.

Esio Academy a fost infiintata tocmai din aceasta nevoie de transparenta, corectitudine si abordare completa in piata din Romania. Un motiv secundar este nevoia de o democratizare a informatiilor financiare deoarece consideram ca oricine are nevoie de un bagaj de cunostinte generale despre educatie financiara, economie si investitii.

In cateva randuri voi incerca sa sumarizez parerea noastra despre diversele abordari prin care o persoana poate „ataca” pietele financiare.

Sa incepem cu definirea celor doi termeni majori: investitor sau trader.

In general termenul de investitor se refera la o persoana care cumpara diverse instrumente si le tine pe o perioada mai lunga de timp. In general acesti activeaza pe piata spot si cele mai comune instrumente sunt actiunile, obligatiunile, etf-uri, criptomonede.

Un trader se focuseaza pe castiguri mai mici dar mai rapide. Acestia pot aborda atat instrumentele din piata spot dar si derivatele care iti permit sa faci profit si atunci cand piata creste dar si cand inregistreaza deprecieri.

Principala diferenta majora este perioada de timp pe care sunt tinute acele instrumente, investitorul se focuseaza pe perioade mai mari si castigurile sale depind in mare de rata de crestere economica iar traderul, putand aborda atat long-uri (buy) cat si shortselling-ul, poate capitaliza si micile trenduri temporare.

Facand cursuri de educatie bursiera de cativa ani am observat urmatoarele abordari la cursantii nostri.

Varianta cea mai comoda pentru orice incepator este sa isi faca un sistem de economii lunare si aleaga un ETF in care sa investeasca lunar suma respectiva. Daca luam exemplul ETF-urilor care replica indicele bursier SP500, a avut in medie pana acum 12,5 % randament anual (acest procentaj a tinut cont si de crize, schimbari politice sau diverse razboaie).

Ce inseaman asta? Haideti sa dam un exemplu practic. Presupunem o investitie initiala de 5000 euro, pe 20 de ani, cu o suplimentare lunara de 100 de euro, ajungem la suma finala de 166k euro.

Puteti face si voi calculul pe orice calculator de dobanda compusa, eu l-am folosit pe acesta:

https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

De ce este cea mai lejera varianta? Pentru ca nu imi bat capul prea mult cu economia, ciclurile acesteia, rebalansare de portofolii si multe altele. Ma educ putin, invat bazele si apoi am doar doua obiective: sa economisesc suma depusa si sa investesc lunar banii respectivi in etf-ul ales. Imi ia maxim 10 ore anual sa abordez acest plan, este cineva care poate spune ca nu are 10 ore la dispozitie incat sa se ocupe de finantele sale?

Pentru investorii care au mai multe pretentii de la finantele lor si vor sa optimizeze profitul atunci, cu o pregatire putin mai solida pot face asta prin aplicarea unei analize tehnice si fundamentale mai amanuntite. Acest tip de abordare mai adauga inca maxim 10 ore anual, total 20. Unii mai folosesc si graficele de sezonalitate. Am vazut anumite persoane care au trecut prin cursurile noastre specializate in investitii pasive ca ne-au ascultat si au construit un plan mai amanuntit.

Putem privi sezonalitatea ca pe o suprapunere anuala a graficelor unui instrument pe o perioada lunga de timp (20-30 ani). Acestea ne vor evidentia anumite tipare pe care le putem folosi in planul nostru investitonal.

Putem lua exemplul gazului natural:

Si atunci, vazand in ce perioada se apreciaza acel instrument pot face o rebalansare a portofoliului de 2-3 ori pe an. In prima perioada a anului investesc in instrumentul X si apoi cand sezonalitatea si analiza tehnica imi spun ca vor urma deprecieri imi mut banii in Y, apoi  in instrumentul Z si anul urmator o iau de la capat sau aleg alte instrumente pentru ca deja am putina experienta si stiu ca pot mai bine.

Folosind aceasta metoda am avut cursanti care au  reusit si performante de 40 % din capitalul investit in al doilea an de investitii ceea ce este uluitor pentru un incepator. In primul an de obicei nu sunt mari performante, oamenii inca invata, sunt mai tematori. Dureaza putin sa se sedimenteze informatia si sa prinda incredere in ei. Este important de metionat ca acestia s-au evidentiat de la inceput de ceilalti prin atitudinea afisata: interes crescut, intrebari constante pe grupul de telegram si discord, ne trimiteau linkuri din research-ul personal si mereu comunicau intre ei si cereau pareri de la cei mai experimentati din grupele interioare.

Cam atat cu investitiile pasive pe termen lung, vom continua cu tranzactionarea in urmatorul articol.

Leave a Reply