Skip to main content

In prima parte am discutat despre investitiile pe termen lung.

Am explicat rapid metoda comoda unde trebuie doar sa:

  • Faci un curs sa inveti bazele
  • Iti faci un sistem de economii lunare si sa te tii de el (chiar daca ploua, ninge si daca ai chef sau nu) deoarece disciplina este cea mai importanta in investitii in general
  • Investesti acei banuti lunar intr-un etf (sau orice instrument consideri tu ca ti se potriveste).

Am prezentat si o metoda de maximizare a profiturilor prin analiza tehnica, fundamentala si grafice de sezonalitate. Daca nu ai cititi acel articol recomand sa incepi cu el deoarece acesta este doar o continuare.

Il poti accesa folosind linkul: https://esioacademy.ro/tipuri-de-investitii/

Sa incepem!

In acesta parte ne propunem sa simplificam si sa explicam in mare ce inseamna tranzactionarea si care sunt diferitele variante prin care traderii actioneaza in pietele financiare.

Un trader are ca scop sa isi atinga obiectivele financiare prin diverse actiuni pe termen scurt. Pot tranzactiona atat piata spot (actiuni, obligatiuni, etf-uri, criptovalute) cat si derivatele (futures, options, CFD), acestea din urma ii permite sa faca si shortselling adica profit pe depreciere. Stim ca pentru un neinitiat sau pentru cineva obisnuit cu BVB sau piata spot pare ceva dintr-o lume paralela: „ cum adica sa fac profit cand piata scade?!?! Daca eu cumpar un apartament si piata scade eu pierd, nu castig”. Ne lovim des de acesta intrebare in cursurile noastre gratuite destinate incepatorilor insa este subiectul unui alt articol viitor.

Ceea ce am observat la cursantii nostri in ultimii ani de activitate in Educatia Investitionala este ca majoritatea tranzactioneaza urmatoarele instrumente: perechi valutare, metale pretioase (aur, argint, platina), marfuri (petrol, gaz, cafea), criptomonede (bitcoin, etherium), actiuni (tesla, apple, amazon) si indici bursieri (sp500, Nasdaq, Dow Jones, Dax si Footsy).

Tinand cont ca fiercare dintre noi este diferit (aratam diferit, gandim si ne exprimam diferit), la fel de diferit si tranzactionam exact cum facem si cu investitiile pe termen lung. Pe langa analiza fundamentala, analiza tehnica este extrem de importanta in tranzactionare este relavant ca voi sa stiti care sunt cele mai cunoscute abordari: Supply & Demand, Wyckoff, Elliot Waves sau tehnica de retail cu suport si rezistenta. Vom discuta despre aceste stiluri de abordare grafica intr-o serie viitoare de articole.

Pe langa stilurile diferite de analiza tehnica traderii folosesc si stiluri diferite de a initia si de a tine tranzactia activa in piata pe diverse perioade de timp:

Swing tradingul reprezinta efectuarea unei tranzactii si mentinerea ei in piata de la cateva zile la cateva saptamani pentru a profita de o miscare anticipata a pretului pe grafic. In cazuri mai rare am vazut pozitii deschise si pentru cateva luni la unii cursanti. Atat timp cat nu am semne clare de intoarcere a trendului pot lasa tranzactia activa pana acestea apar pe grafic. Acesta este unul dintre cele mai populare stiluri de tranzactionare deoarece blocheaza cel mai putin timp. In general cam 5-10 ore pe saptamana. Unele persoane fac analiza in weekend cand au mai mult timp, isi pun alarme si intra din nou pe platforma doar atunci cand sunt notificati ca pretul a ajuns unde asteptau ei, atunci fac rapid un update al analizei si daca totul corespunde cu ce asteapta ei vor initia tranzactia. O securizeaza apoi cu SL si TP si mai intra de pe telefon de cateva ori sa o monitorizeze dar rapid. Analiza tehnica se face in general pe Timeframe-urile D1, H4, H1 in functie de stilul si strategia fiecarei persoane.

Day Traderii abordeaza putin diferit, in general dedica mai mult timp decat cei care fac swing si acest tip de tranzactionare este in general aplicat de cei care iau piata in serios nu doar ca si hobby. Sunt oamenii mai hotarati si care doresc sa transforme investitiile in principala sursa de venit. Acestia, in functie de timpul pe care il au la dispozitie, incearca sa fie activi pe platforme in cele mai volatile momente ale zilei si mai exact primele 2-3 ore de la deschiderea sesiunii Londoneze si a celei din NY, deci, ca si medie, sunt activi intre 3 si 6 ore pe zi.

Day traderii folosesc si ei diverse strategii si Timefreme-uri:

  • Scalping: tranzactii numeroase prin care incearca sa profite de miscari mici in piata
  • Range trading: deseori piata se afla in consolidari laterale si multi au strategii de tranzactionare ale acestora
  • Fundamental: unii se focuseaza sa tranzactioneze stirile si evenimete profitand astfel de volatilitatea adusa de acestea

Ca o concluzie, cand fac day trading ma focusez pe intervalele mici M1, M5, M15, M30 maxim desi determinam biasul tot pe cele superioare, important este ca ma focusez pe tranzactiile care se inchid in aceeasi zi.

Este greu sa vorbim de procentaje cand discutam de trading. Comparativ cu investititiile pe termen lung, unde oricat de buni suntem tot suntem conditionati de aspectele generale ale economiei si de ritmul sau de dezvoltare, in trading, deoarece putem da si buy si sell, singura conditionare este propria noastra pregatire si capacitate de a intelege mecanismele de functionare a pietelor. Ca o medie, daca iti dedici 6-12 luni cateva ore pe zi sa inveti, testezi,  sa te antrenezi si sa dai tranzactii pe conturi demo un procent de minim 5% lunar este usor de atins si devine o normalitate.

Bineinteles ca nici o investitie nu este lipsita de riscuri asa ca ma simt obligat sa  mentionez ca a intra nepregatit in pietele finaciare este la fel de riscant ca si cum te-ai urca la volan baut si fara permis! Te expui unor riscuri inutile si mai devreme, sau mai tarziu vei fi taxat pentru asta. Repet acest lucru si in fiecare curs gratut pe care il tin deoarece observ o atitudine generala printre oameni in ultima vreme, multi inlocuiesc jocurile de noroc cu criptomonedele si nu numai, apoi se plang ca au pierdut x suma de bani dar sunt prea aroganti sa isi puna intrebarea corecta: „a cui este vina?”. Sa gresim este normal, suntem oameni si toti facem greseli in viata, important este sa analizam acele greseli si sa invatam din ele pentru a nu le repeta in viitor.

Mentalitatea aceasta este generala si  aplicata in mult mai multe domenii nu doar in pietele financiare, va aduceti aminte de Startup Nation? Cu tot cu bani de la stat si multe facilitati (dar si birocratie) doar unul din zece businessuri au reusit. De ce? Pentru ca multi se cred mai capabili decat sunt si prefera sa nu se educe in conditiile in care erau cursuri de antreprenoriat gratis oferite de diverse institutii special pentru programele de Startup!

Daca doresti sa inveti mai mult depre investitii te asteptam la cursurile gratuite.

Te poti inscrie folosind linkul: https://esioacademy.ro/curs-etf-uri-gratuit/

Leave a Reply