Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 8-14 Mai

Evenimentele importante ale saptamanii

 

US CPI, Fed SLOOS, UK GDP, China Inflation, China Trade, BoJ SOO

 

LUNI: UK Bank Holiday, EZ Sentix Index (May), German Final CPI (Apr), Fed SLOOS
MARTI: Riksbank Minutes, NBH Announcement, EIA STEO, Chinese Trade Balance (Apr)
MIERCURI: Norwegian CPI (Apr), US CPI (Apr)
JOI: BoE Announcement, BoJ Summary of Opinions, OPEC MOMR, Chinese Inflation (Apr), US PPI (Apr)
VINERI: New Zealand Inflation Forecasts (Q2), UK GDP (Mar/Q1), French CPI (Apr), University of Michigan Prelim. (May)

 

Poti vedea detalii complementare (Boti, AAPL, Aur) citind raportul macro:

Macrofundamental: Acțiuni, sezonalitate pe aur și petrol ,ce se întâmplă cu Big Tech? Toată lumea urmărește FOMC

LUNI

O zi usoara, fara evenimente cu importanta medie sau mare, Bank Holiday in Franta si UK.

 

SONDAJ AL OFIȚERILOR SUPERIORI DE CREDITE DIN CADRUL FED:

Sondajul trimestrial al Fed privind practicile de creditare ale ofițerilor principali va arăta că standardele de creditare ale băncilor de dimensiuni medii s-au înăsprit în ultima perioadă, a dezvăluit președintele Fed, Powell, în cadrul ședinței FOMC din luna mai. Sondajul este pregătit înaintea ședințelor de politică monetară ale Fed, iar oficialii îl utilizează în cadrul deliberărilor lor.
Președintele Fed a argumentat că, având în vedere tensiunile recente din sectorul bancar, s-ar putea ca Fed să nu fie nevoită să majoreze ratele atât de mult pe cât ar fi fost în mod tradițional. Dar a subliniat că impactul nu este clar, ceea ce face dificil pentru oficiali să determine când rata de politică monetară a atins o “poziție suficient de restrictivă”. În cadrul ședinței sale de politică monetară, FOMC a majorat ratele cu 25 de puncte de bază, până la 5,00-5,25%, în conformitate cu așteptările consensuale, și, de asemenea, a făcut aluzie la o pauză a ratei, renunțând la formularea privind anticiparea unei mai mari fermități a politicii.
Fed a declarat că va determina o mai mare fermitate a politicii pe baza înăspririi politicii până în prezent, a decalajelor de politică și a altor evoluții; își menține angajamentul de a readuce inflația la ținta stabilită și va adopta o abordare în funcție de date pentru a determina noi majorări ale ratelor, în timp ce va exista o evaluare continuă pentru a stabili dacă Fed a atins niveluri suficient de restrictive.

MARTI

 

La fel ca si in ziua de luni, nu avem evenimente care ne pot impacta piata.

 

BALANȚA COMERCIALĂ CHINEZĂ :

Se așteaptă ca balanța comercială să se reducă la un surplus de 74,30 miliarde USD de la un surplus de 88,20 miliarde USD în urmă cu o lună. Se așteaptă ca exporturile să crească cu 8% (prev. 14,8%), în timp ce importurile sunt așteptate să se contracte cu 5,0%, după ce au imprimat -1,4% în martie.
În luna precedentă, în China, exporturile au sfidat așteptările și au crescut în mod surprinzător cu 14,8% față de prognoza de contracție de 7% și au întrerupt tendința descendentă observată în ultimele cinci luni.
Revenirea a fost determinată în principal de piese și produse electronice și se așteaptă să susțină PIB-ul din primul trimestru. Cu toate acestea, încetinirea importurilor sugerează că această revenire ar putea fi de scurtă durată, iar exporturile ar putea încetini în lunile următoare, potrivit analiștilor.

MIERCURI

CPI ÎN SUA:

Conform consensului, se așteaptă ca prețurile de consum să crească cu 0,4% M/M în aprilie, accelerând de la +0,1% în martie, în timp ce măsurătoarea anuală este văzută în creștere cu 0,2ppts la 5,2% Y/Y. Rata inflației de bază este așteptată să crească cu 0,3% M/M – în ușoară moderare de la +0,4% M/M în martie – în timp ce rata anuală a inflației de bază este considerată neschimbată la 5,6% Y/Y.
Credit Suisse spune că inflația de bază a bunurilor va crește, prețurile mai mari ale automobilelor de ocazie din primul trimestru urmând să se regăsească în CPI în această lună, în timp ce inflația din alte categorii de bunuri este de așteptat să rămână stabilă. Inflația serviciilor va rămâne ridicată, crede banca, inflația la adăpost înregistrând o ușoară scădere în aprilie, dar nu se așteaptă să scadă semnificativ până mai târziu în vară.
CS scrie că “o citire în conformitate cu așteptările noastre ar rămâne incomod de ridicată pentru Fed, dar este încă în concordanță cu dezinflația treptată din acest an, odată ce adăpostul se va rostogoli mai semnificativ”, adăugând că inflația de bază scăzută ex-shelter ar trebui să fie suficientă pentru a menține Fed în așteptare în următoarele luni, deoarece stresul bancar menține incertitudinea ridicată”.

ANUNȚUL BOE:

Se așteaptă ca BoE să ofere o majorare cu 25 de puncte de bază la 4,5%, potrivit celor 55/56 de analiști chestionați de Reuters, doar unul dintre ei preconizând o creștere neschimbată. Prețul pieței este în concordanță cu economiștii, 25bps fiind cotat la aproximativ 85%. La precedenta ședință din martie, s-a votat cu 7-2 în favoarea unei creșteri de 25 de puncte de bază, cu disensiuni de tip “dovish” din partea lui Tenreyro și Dhingra, în timp ce MPC a optat pentru menținerea orientării privind ratele, care menționează că, dacă ar exista dovezi ale unor presiuni mai persistente, ar fi necesară o înăsprire suplimentară.
Datele din luna martie au avut o tendință optimistă, indicele principal al CPI Y/Y fiind de 10,1%, cu aproximativ 0,9 puncte procentuale peste prognoza MPC, iar rata de bază de 6,2% față de proiecția MPC de 5,8%. Pe piața forței de muncă, creșterea salariilor a avansat de la 6,5% la 6,6%, în timp ce, în ceea ce privește creșterea economică, PIB-ul M/M a stagnat în februarie, iar datele sondajului au arătat o creștere a indicatorului compozit britanic, alimentat de sectorul serviciilor. Ca atare, se așteaptă noi acțiuni din partea MPC, guvernatorul Bailey (27 martie) amintind piețelor că va fi necesară o mai mare înăsprire a politicii monetare dacă vor apărea semne de presiuni inflaționiste persistente, adăugând că FPC se poate concentra pe sistemul financiar, în timp ce MPC se va concentra pe revenirea inflației la țintă.
Deși în prezent nu există un consens cu privire la împărțirea voturilor, Oxford Economics sugerează o altă decizie de 7-2, Dhingra și Tenreyro fiind singurii disidenți. Accentul va fi pus pe faptul dacă MPC va face vreo modificare a orientării sale viitoare pentru a indica posibilitatea unei pauze, având în vedere că economistul-șef Pill a continuat să reamintească piețelor că “mai sunt multe politici în derulare”.
În momentul de față, prețurile pieței plasează rata finală la aproximativ 4,75%, ceea ce ar implica o nouă majorare de 25 de puncte de bază după săptămâna viitoare. În ceea ce privește proiecțiile macroeconomice însoțitoare, Oxford Economics anticipează o îmbunătățire a creșterii pe termen scurt, o retrogradare a inflației pe termen scurt, în timp ce, pe termen mediu, inflația va fi semnificativ sub 2% în 2024 și 2025.

JOI

BOJ SOO (MINUTELE):

BoJ va publica Rezumatul opiniilor de la reuniunea din 27-28 aprilie, în cadrul căreia a menținut neschimbate parametrii de politică monetară, așa cum era de așteptat, în primul conclav sub conducerea guvernatorului Ueda, cu o rată menținută la -0,10% și parametrii QQE cu YCC menținuți, iar decizia cu privire la acesta din urmă a fost luată prin vot unanim.
Banca centrală și-a modificat orientarea prospectivă prin care a renunțat la referirea la pandemia COVID-19 și la angajamentul de a menține ratele dobânzilor la nivelurile actuale sau la niveluri mai mici, deși a rămas dovish, înlocuind acest lucru cu angajamentul de a lua măsuri suplimentare de relaxare fără ezitare, după cum este necesar, în timp ce se străduiește să asigure stabilitatea pieței.
Banca centrală a anunțat, de asemenea, o revizuire a politicii monetare într-o perspectivă largă, cu un interval de timp planificat de un an până la un an și jumătate, ceea ce a susținut ideea unei ieșiri lente din politica ultra-ușoară, deși guvernatorul Ueda a precizat ulterior, în timpul conferinței de presă, că vor face modificări ale politicii monetare, după cum va fi necesar, în timpul perioadei de revizuire și că ar putea anunța rezultatele revizuirii politicii între timp, dacă este necesar.

INFLAȚIA CHINEZĂ:

Se preconizează că CPI Y/Y va crește la 1,0%, în timp ce PPI Y/Y va rămâne stabil la -2,5%. Luând ca indicator indicatorul lunar Caixin PMI, comunicatul sugerează: “Prețurile au crescut în aprilie, indicatorul pentru costurile de producție rămânând în teritoriu expansiv pentru 34 de luni consecutive, în principal din cauza costurilor ridicate ale forței de muncă.
Unele întreprinderi intervievate au raportat, de asemenea, prețuri mai mari la materiile prime și la furnituri de birou.” Datele CPI din luna martie din China au relevat o inflație mai rece decât se aștepta. Scăderea prețurilor de luna trecută s-a datorat probabil mai multor factori.
1) CPI este puternic influențat de prețurile alimentelor, care au fost mixte în martie. Prețurile mai mari la ouă, cauzate de o epidemie de gripă aviară, au fost compensate de prețurile mai mici la legume din cauza vremii mai calde.
2) Un PPI mai slab în această lună ar fi putut fi un indicator al unei producții industriale mai lente în martie. Slăbirea cererii la export poate avea un impact direct asupra producției industriale, care, la rândul său, afectează rata inflației. Analiștii de la ING sugerează că “China ar trebui să continue să înregistreze o inflație modestă a CPI, iar activitățile de producție mai slabe ar trebui să continue să exercite presiuni deflaționiste asupra PPI”.

VINERI

PIB-UL BRITANIC:

Așteptările sunt pentru o creștere M/M de 0,1% în martie (față de 0,0% anterior), iar rata anuală se așteaptă să scadă de la 0,6% la 0,4%. Raportul anterior a fost caracterizat de activitatea grevelor care a cântărit asupra creșterii și a copleșit o redresare a activității din sectorul privat.
De data aceasta, analiștii de la Investec se așteaptă ca activitatea de grevă să aibă un impact clar asupra datelor, având în vedere acțiunile profesorilor, ale medicilor debutanți și ale funcționarilor publici. Acestea fiind spuse, Investec notează că grevele vor trebui să fie puse în balanță cu “rapoartele privind activitatea comercială rezistentă în sectorul serviciilor din sondajul PMI”.
În general, Investec estimează o contracție de 0,1% în martie, ceea ce ar echivala cu o creștere trimestrială/trimestrială de doar 0,1%, dar ar însemna că Regatul Unit a evitat o recesiune în această iarnă. Cu toate acestea, o potențială încetinire în semestrul al doilea i-a determinat pe unii să solicite o eventuală recesiune mai târziu în cursul anului. Din punct de vedere politic, este greu de evaluat ce impact (dacă va avea vreunul) publicarea va avea asupra BoE, având în vedere că aceasta va avea loc în dimineața de după decizia MPC.
Este posibil ca un raport moale să determine piețele să se coaguleze în jurul ideii unei potențiale pauze din partea BoE, în cazul în care MPC se abține să ofere indicii de înăsprire suplimentară.

PREVIZIUNI PRIVIND INFLAȚIA ÎN NOUA ZEELANDA:

Sondajul anterior privind inflatia a indicat că, deși așteptările rămân ridicate, impulsul ascendent s-a cam estompat. Măsura anticipată pe doi ani a înregistrat o scădere, coborând de la 3,6% la 3,3%. De asemenea, așteptările privind inflația pe cinci ani au înregistrat o scădere minoră, potrivit Westpac.
Cel mai recent Raport privind stabilitatea financiară (FSR) al RBNZ a sugerat că sistemul financiar din Noua Zeelandă este bine pregătit să gestioneze peisajul de creștere a ratelor dobânzilor și orice perturbări pe piețele financiare globale.
FSR a adăugat că, pe măsură ce politica monetară se înăsprește din cauza inflației ridicate, gospodăriile și întreprinderile se confruntă cu creșterea cheltuielilor pentru plata datoriei.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

 

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3075220

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-muted-after-nonfarm-payrolls-shock-inflation-data-awaited-3075345

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3075208

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-prices-inch-up-as-recession-fears-begin-to-fade-3075348

https://www.investing.com/news/stock-market-news/dow-futures-little-changed-inflation-and-earnings-in-focus-3075332

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply