Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 30 Oct – 5 Nov

Evenimentele importante ale saptamanii:

FOMC, BoJ, BoE, US NFP, PMIs, and EZ CPI & GDP

MON: German Prelim CPI (Oct), EZ Sentiment Survey (Oct), Japanese Retail Sales (Sep) and Industrial Output (Sep)

TUE: BoJ Announcement + Outlook Report, Chinese Official PMIs (Oct), EZ Flash CPI (Sep) and GDP (Q3)

WED: FOMC & BCB Policy Announcements, RBNZ FSR, All Saints Day; Japanese Jibun Final Manufacturing PMI (Oct), Chinese Caixin Final Manufacturing PMI (Oct), UK & US Final Manufacturing PMI (Oct), US ISM Manufacturing PMI (Oct), ADP (Oct), US Quarterly Refunding, New Zealand Unemployment (Q3)

THU: BoE, Norges Bank & CNB Policy Announcements, CBRT Minutes & Inflation Report (Oct); Australian Trade Balance (Sep), Swiss CPI (Oct), German Unemployment (Oct), EZ Final Manufacturing PMI (Oct), US Challenger Layoffs (Oct), IJC (23 Oct w/e), Factory Orders (Sep), Australian Flash PMIs (Final)

FRI: Japanese Culture Day, All Saints Day (Observed); Chinese Caixin Services PMI (Oct), German Trade Balance (Sep), UK Final Services PMI (Oct), EZ Unemployment (Sep), US Labour Market Report (Oct), ISM Services PMI (Oct), Canadian Labour Market Report (Oct)

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

LUNI

Ziua de luni este ca de obicei mai usoara, se anunta in schimb datele CPI pentru Spania si Germania, asteptarile sunt 3.8% si respectiv 0.2%.

MARTI

ANUNȚUL BOJ:

BoJ este pregătită să își încheie ședința de două zile pe 31 octombrie, anunțul urmând să fie făcut în orice moment în timpul pauzei de prânz de la Tokyo. T
a ședință are loc într-un moment de presiune pe piețele financiare japoneze, în condițiile în care randamentul JGB pe 10 ani plutește confortabil în jurul valorii de 85 de puncte de bază, iar USD/JPY a depășit 150,00, în timp ce BoJ a recurs la operațiuni neprogramate cu obligațiuni, la intervenții suspecte pe piața valutară, alături de oficialii japonezi care au oferit o abundență de vorbe în vânt.
Este de așteptat ca rata BoJ și orientările viitoare să fie menținute, dar există speculații tot mai mari că ar putea fi anunțată o modificare a YCC. Sursele Bloomberg din 24 octombrie au sugerat că BoJ nu ar vedea prea multă nevoie de a modifica orientările viitoare, citând oficiali; adaugă că se ia în considerare dacă să modifice YCC, având în vedere preocupările legate de randamentele din SUA, în timp ce discuția privind YCC se pare că nu se datorează riscului tot mai mare de fluctuații de preț în sus, ci impactului asupra randamentelor japoneze din cauza creșterii ratelor din SUA.
Sursele au sugerat că oficialii consideră că nu este nevoie să elimine următoarea linie din orientările sale: “Dacă este necesar, nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare de relaxare monetară”.

În ceea ce privește posibila modificare a YCC, banca olandeză ING sugerează: “Este posibil ca BoJ să ridice ținta JGB 10Y de la nivelul actual de aproximativ 0% la 0,25% sau la 0,5% (limita superioară formală actuală a JGB 10Y) pentru a reflecta condițiile actuale ale pieței.De asemenea, devansarea anului de ancorare a randamentului de la actualul 10Y la 5Y este o opțiune posibilă.
Sau BoJ ar putea aduce modificări la orientările sale prospective. Ar fi mai eficient să semnaleze pieței că BoJ se îndreaptă treptat spre normalizare.Dacă astfel de modificări vin însoțite de o perspectivă mai ridicată a inflației în anul fiscal 23 și ulterior, ar fi un semnal mai clar pentru piață.” Reamintim că, la ședința din iulie (când a fost modificat YCC), BoJ a lăsat rata neschimbată și a menținut QQE cu controlul curbei de randament pentru a viza JGB pe 10 ani la 0% cu un interval de +/-50bps, dar a trecut la o abordare mai flexibilă în care va ghida YCC prin intermediul operațiunilor sale cu rată fixă pentru JGB pe 10 ani care se vor desfășura la 1,0% (anterior 50bps) și a lărgit ușor și intervalul sumelor de achiziție.

CPI & PIB-UL ZONEI EURO:

Se așteaptă ca CPI Y/Y să se reducă la 3,4% de la 4,3%, iar indicele super-core să scadă la 4,2% de la 4,5%.
În raportul anterior privind inflația, indicele principal al CPI Y/Y s-a redus la 4,3% în septembrie, de la 5,2%, în timp ce indicele super-core a scăzut la 4,5% de la 5,3%, reculul fiind atribuit faptului că “efectele de bază ale sprijinului guvernamental de anul trecut s-au încheiat”, conform ING.
Pentru următoarea publicație, Credit Agricole scrie că “o inflație a serviciilor mai lipicioasă ar putea limita posibilitatea unor surprize de bază în sens negativ”. În timp ce pentru raportul privind PIB-ul, pentru trimestrul al treilea se estimează o contracție de -0,1% față de expansiunea de 0,1% din trimestrul al doilea, în timp ce rata anuală este prognozată la 0,2% față de 0,5% anterior. Înainte de aceasta, SPF al BCE și-a redus proiecțiile privind creșterea PIB-ului real pentru 2023 și 2024 la 0,5% (prev. 0,6%) și, respectiv, 0,9% (prev. 1,1%).
Înainte de cifra EZ, vor fi furnizate printurile flash pentru Germania și Franța, la care Oxford Economics se așteaptă să vadă o contracție și, respectiv, un print pozitiv, rezultând o cifră EZ relativ plată; totuși, avertizează că o contracție mică (așa cum se așteaptă consensul) nu ar fi o surpriză, având în vedere influența printului flash foarte moale al Irlandei. Din punct de vedere politic, având în vedere recenta decizie a BCE de a pune pe pauză ciclul de creștere a dobânzii, este puțin probabil ca datele să aibă o influență prea mare asupra confraternizării din decembrie (care va fi însoțită de cea mai recentă rundă de previziuni ale personalului băncii).
Acestea fiind spuse, o scădere mai pronunțată a prețurilor și un rezultat slab al creșterii economice ar putea avea un impact asupra prețurilor de reducere a ratelor pentru 2024, piețele preconizând în prezent o primă ajustare mai mică cu 25 de puncte de bază până în iulie.

MIERCURI

RAMBURSARE TRIMESTRIALĂ US:

Înaintea anunțului de răscumpărare de miercuri, Trezoreria va publica luni cele mai recente estimări de finanțare trimestrială, iar la ultimul anunț de răscumpărare trimestrială, aceasta a prognozat o emisiune netă de titluri de creanță tranzacționabile în valoare totală de 852 mld. dolari pentru T4, presupunând un sold de numerar la sfârșitul lunii decembrie de 750 mld. dolari; de asemenea, vom obține prima prognoză pentru perioada T1.
În timp ce pentru anunțul de rambursare de miercuri, se așteaptă ca Trezoreria să mărească din nou dimensiunile licitațiilor de cupoane, așa cum a orientat data trecută, deși mulți analiști se așteaptă la un ritm de creștere ușor mai mic, pe fondul creșterii recente a primelor de termen.
Goldman Sachs estimează creșteri de 2 miliarde USD/lună a mărimilor nominale ale licitațiilor pe 2 ani, 3 ani și 5 ani (față de creșteri de 3 mld. dolari, 2 mld. dolari și, respectiv, 3 mld. dolari la rambursarea din august) și o creștere de 1 mld. dolari/lună a mărimilor licitațiilor pe 7 ani (la fel ca la rambursarea din august), ceea ce ar aduce o creștere suplimentară de 69 mld. dolari în termeni brute pe parcursul trimestrului care se încheie în ianuarie 2024.
Banca afirmă că încă 12 mld. dolari SUA ar proveni din creșterea cu 2 mld. dolari SUA, 1 mld. dolari SUA și, respectiv, 1 mld. dolari SUA (față de creșteri de 3 mld. dolari SUA, 1 mld. dolari SUA și, respectiv, 2 mld. dolari SUA, la rambursarea din august), a dimensiunii emisiunilor noi și a licitațiilor de redeschidere a licitațiilor pe 10 ani, 20 ani SUA și 30 ani SUA.

ANUNȚUL DE POLITICĂ AL FOMC:

Este aproape sigur că FOMC va lăsa miercuri ratele neschimbate la 5,25-5,50%, iar accentul va fi pus pe orientările pentru ședința din decembrie; nu există noi PSE-uri la următoarea ședință.
Piețele monetare, precum și mulți oficiali ai Fed, sunt de părere că Fed a terminat cu creșterile de rate, banca centrală “procedând cu atenție” pentru a lăsa ca înăsprirea cumulativă să continue să acționeze pe măsură ce inflația tinde să scadă și piața muncii se reechilibrează.
Cu toate acestea, cea mai recentă revenire a creșterii economice în trimestrul al treilea este ceea ce menține riscul de risc secundar înclinat către noi majorări pe termen scurt (probabilitatea de majorare de 20% pentru luna decembrie în prezent), în condițiile în care persistă îngrijorarea cu privire la un posibil episod de reflație determinată de cerere.
Datele economice și de consum rezistente au amânat, de asemenea, stabilirea prețului primei reduceri complete de 25 pb a ratei până în iulie 2024, iar porumbeii (care sunt singurii care pun subiectul relaxării) remarcă faptul că orice reducere a ratei nu va avea loc până la sfârșitul anului viitor, după ce SEP din septembrie arată că punctul median al ratei la sfârșitul anului 2024 a crescut cu 50 pb, până la 5,00-5,25%.
Președintele Fed Powell, în apariția sa crucială din 19 octombrie la Economic Club of New York, a declarat că datele primite în ultimele luni au arătat “progrese continue în direcția atingerii ambelor obiective ale mandatului nostru dublu”, menționând că eliminarea distorsiunilor legate de pandemie și politica monetară restrictivă “lucrează acum împreună pentru a reduce inflația”, președintele Fed părând să fie mulțumit de setările actuale ale politicii.

Powell nu s-a alarmat nici cu privire la raportul CPI din septembrie, care a avut o tendință de creștere a prețurilor, spunând că “este posibil ca drumul să fie accidentat și să dureze ceva timp”. Discursul a fost apreciat ca o confirmare a faptului că nu se va face nicio majorare la ședința din noiembrie, dar în același timp a fost considerat ca ridicând ștacheta pentru o majorare la ședința din decembrie, deoarece Fed se abate de la “Dot Plot” din septembrie, care prevedea încă o majorare a ratei pentru acest an.

ISM PRODUCȚIE/SERVICII PMI (MIERCURI/VINERI):

Indicele principal al indicelui PMI din industria prelucrătoare pentru luna octombrie este așteptat la 49, egalând rezultatul din luna precedentă, iar intervalul de prognoză se situează între 48-49,7.
Desigur, se va acorda atenție componentelor, prețurile plătite anterior scăzând la 43,8 de la 48,4, ceea ce arată semne suplimentare de accelerare a relaxării presiunilor asupra prețurilor, în timp ce ocuparea forței de muncă a revenit luna trecută în teritoriu expansiv, și se va urmări datele pentru a vedea dacă aceste tendințe continuă.
Comenzile noi au rămas sub 50, deși indică doar o ușoară contracție la 49,2. Analiștii de la Bank of America subliniază că văd semne că industria prelucrătoare ar putea atinge în curând punctul minim și se așteaptă ca ISM pentru industria prelucrătoare să crească la 49,5 în octombrie, observând că este încă în teritoriu de contracție, dar cu mult peste nivelurile întâlnite de obicei în timpul recesiunii.
“Politica fiscală a sprijinit activitatea manufacturieră în anumite sectoare, ceea ce a ajutat la compensarea slăbiciunii din alte părți. Însă, în viitor, nu ne așteptăm ca această creștere să continue, deoarece impulsul fiscal se diminuează și condițiile financiare se înăspresc pe fondul creșterii ratelor”.

În prezent, nu există așteptări de schimbare pentru PMI pentru servicii, dar raportul din septembrie a arătat că toate componentele au fost în teritoriu de expansiune, deși cu o încetinire notabilă a comenzilor noi, în timp ce prețurile au rămas neschimbate.
Bank of America se așteaptă ca ISM servicii să scadă de la 53,6 la 53,6, observând că cheltuielile sănătoase ale consumatorilor au continuat să susțină sectorul, deși s-ar putea confrunta cu vânturi frontale mai puternice în trimestrul al patrulea, din cauza reluării plății împrumuturilor studențești, a creșterii prețurilor la energie și a înăspririi condițiilor financiare.

JOI

ANUNȚ DE POLITICĂ A BOE :

61/73 de economiști intervievați de Reuters se așteaptă ca MPC să rămână nemișcat în ceea ce privește ratele, piețele atribuind o șansă de aproximativ 90% unui astfel de rezultat.
Așteptările de a nu se produce nicio schimbare urmează decizia MPC din septembrie de a întrerupe campania de majorare a ratelor printr-un vot de 5-4 (disidenții au fost Cunliffe, Greene, Haskel și Mann), după ce datele CPI din august au fost mai reci decât se așteptau, inflația serviciilor scăzând la 6,8% de la 7,4% (față de 7,2%, cât se aștepta MPC).
PIDe la ultima ședință, datele Cp din septembrie au arătat că indicele principal Y/Y s-a menținut la 6,7%, în timp ce indicele pentru servicii a crescut de la 6,8% la 6,9%.
Cu toate acestea, așteptările sunt în favoarea unei scăderi a presiunilor asupra prețurilor pentru publicația din octombrie, deoarece “creșterea abruptă de anul trecut a facturilor la energie pentru gospodării iese din comparația anuală”, potrivit ING; un punct de vedere care a fost prezentat și de guvernatorul Bailey.
În altă ordine de idei, creșterea câștigurilor globale în perioada 3M/AA până în august a încetinit la 8,1% de la 8,5%, iar rata șomajului a scăzut la 4,2% în august față de prognoza MPC de 4,1%.

Acestea fiind spuse, din cauza problemelor legate de colectarea datelor la ONS, cifrele sunt tratate cu mare precauție de către piață.
Ca atare, lipsa unor evoluții remarcabile de tip “hawkish” de la ședința anterioară va face ca factorii de decizie să continue să stea cu mâinile în sân.
În ceea ce privește aritmetica în cadrul MPC, este un joc de ghicit în încercarea de a evalua împărțirea voturilor pentru această decizie, mai ales având în vedere că disidentul Cunliffe va fi înlocuit de Sarah Breeden.
Cu toate acestea, chiar și în cazul în care toți factorii de decizie politică sunt de acord că ratele ar trebui menținute la nivelurile actuale, declarația de politică monetară va continua probabil să reitereze că “ar fi necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare în cazul în care se vor observa dovezi ale unor presiuni inflaționiste mai persistente”.
Privind dincolo de viitoarea ședință, sondajele efectuate de Reuters sugerează că economiștii se așteaptă ca prima reducere a ratei de politică monetară să nu aibă loc cel puțin până în iulie.
În ceea ce privește MPR de însoțire, cei intervievați de Reuters consideră că inflația va fi în medie de 2% în 2025, 2,2% în 2025 și că revenirea la ținta de inflație nu va avea loc până în al doilea trimestru al anului 2025. În ceea ce privește creșterea economică, sondajele sugerează că Marea Britanie va evita o recesiune, dar perspectivele rămân slabe, creșterea anuală din 2024 fiind estimată la doar 0,4%.

SWISS CPI :

Publicația din septembrie a fost mai slabă decât așteptările pieței și s-a situat din nou în intervalul țintă 0-2,0% al BNS, la 1,7%. O evoluție care a justificat decizia BNS de a lăsa ratele în așteptare în septembrie.
Pentru datele privind inflația din octombrie, suntem din nou atenți la orice indiciu că evoluțiile recente ale prețurilor la energie s-au filtrat în comportamentul de stabilire a prețurilor în economia mai largă. Un factor care, alături de creșterea ratei de referință a chiriei din iunie, este considerat esențial pentru a evalua dacă SNB va alege să majoreze rata în decembrie.
Pentru a reaminti acest ultim aspect, creșterea chiriilor nu este observabilă în cadrul datelor privind inflația până la raportul din noiembrie, care va fi publicat la 4 decembrie și înainte de anunțul de politică monetară din săptămâna următoare.

VINERI

RAPORTUL PRIVIND PIAȚA MUNCII DIN SUA:

Se preconizează că NFP va crește cu 172k, în scădere față de 336k, iar estimările variază în prezent între 150-285k, deși numai de la șapte estimatori diferiți, astfel încât acest lucru ar putea fi supus schimbării săptămâna viitoare.
Rata șomajului este considerată neschimbată la 3,8%, iar previziunile variază între 3,7-3,9%. Se așteaptă ca salariile să crească cu 0,3%, accelerând de la 0,2% anterior.
Măsurătorile privind locurile de muncă și salariile vor fi măsurate pentru a ajuta la determinarea așteptărilor Fed, fie pentru luna decembrie, fie mai târziu, având în vedere că acest comunicat NFP este așteptat după FOMC din noiembrie.
Piețele atribuie în prezent o probabilitate de 32% pentru o majorare în ianuarie și doar 20% pentru o majorare în decembrie.
Aceste date, desigur, vor spune doar o parte din poveste, având în vedere că vor exista mai multe lecturi privind inflația și un alt raport privind locurile de muncă care vor fi prezentate înainte de ședința FOMC din 12/13 decembrie. Cu toate acestea, în ultima vreme, discursurile Fed au fost înclinate spre dovish, mulți așteptându-se ca majorările de rate să fie încheiate, în special din partea unor porumbei precum Bostic și Harker.
Prin urmare, argumentul se concentrează acum pe cât timp ar trebui să rămână ratele la nivelul terminal, un raport fierbinte privind locurile de muncă va împinge probabil așteptările de reducere a ratelor, cu prima reducere pe deplin estimată până în iulie 2024, în timp ce un raport rece ar putea duce la contrariul.
În septembrie, șomajul a crescut, iar salariile s-au răcit, însă NFP a fost un rezultat foarte bun și vom căuta să vedem dacă acest lucru se va întâmpla și în octombrie.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3212726

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3212739

 

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply