Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 03-09 Iulie

Evenimentele importante ale saptamanii:

FOMC Minutes, US ISMs, RBA, BoJ Tankan, US & Canada jobs reports

 

LUNI: BoJ Tankan Survey (Q2), Chinese Caixin Manufacturing PMI Final (Jun), Swiss CPI (Jun), EZ/UK/US Manufacturing PMI Final (Jun), US ISM Manufacturing PMI (Jun)
MARTI: RBA Announcement, NBH Announcement, South Korean CPI (Jun), German Trade Balance (May),
MIERCURI: FOMC Minutes, Chinese Caixin Services PMI Final (Jun), EZ/UK/US Services & Composite PMI Final (Jun), US Durable Goods R (May)
JOI: NBP Announcement, Australian Trade Balance (May), EZ Retail Sales (May), US ADP National Employment (Jun), US ISM Services PMI (Jun)
VINERI: German Industrial Output (May), US Jobs Report (Jun), Canadian Jobs Report (Jun)

 

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

Macrofundamental 03-09 Iulie: Cum rămâne cu Nasdaq? Bitcoin ETFs? OIL si Sezonalitatea Bullish a acțiunilor

LUNI

SONDAJ BOJ TANKAN:

Potrivit unui sondaj Reuters recent, se preconizează că sentimentul fabricilor japoneze s-a îmbunătățit în al doilea trimestru pentru prima dată de la jumătatea anului 2021, în mare parte datorită unei relaxări a crizei de aprovizionare cu cipuri pentru automobile.
În pofida unei încetiniri globale a cererii care afectează producătorii, se anticipează că sectorul serviciilor va atinge o creștere peste nivelurile de dinaintea pandemiei, determinată de o creștere a turismului. Indicele de încredere al marilor producători este prevăzut să crească la 3 în iunie, de la 1 în martie, conform estimării mediane, și să marcheze prima creștere din ultimele șapte trimestre. Între timp, se preconizează că starea de spirit în rândul celor care nu sunt producători, stimulată de turismul receptor robust și de reclasificarea COVID-19, a crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv.
Se preconizează că starea de spirit a producătorilor se va îmbunătăți în continuare în următorul trimestru, în timp ce sectorul serviciilor ar putea înregistra o ușoară scădere din cauza inflației ridicate în rândul consumatorilor. De asemenea, se așteaptă ca sondajul să arate că firmele mari intenționează să majoreze cheltuielile de capital cu 10,1% în cursul acestui an fiscal, cu mult peste creșterea de 3,2% anticipată în sondajul din martie.

US ISM MANUFACTURING PMI:

Se așteaptă ca indicatorul de producție să crească în iunie, de la nivelul de 46,9 din mai, la 47,2. Cu toate acestea, dacă ne uităm la seria S&P Global PMI pentru o comparație, companiile din industria prelucrătoare au înregistrat o contracție a producției în această lună, cu producția scăzând în cel mai abrupt ritm din ianuarie.
Comenzile noi pentru producători au înregistrat, de asemenea, o scădere bruscă, reflectând încrederea slabă a clienților și destocarea de către clienți, a precizat S&P. Perspectivele producătorilor sunt umbrite de îngrijorările legate de inflație și de scăderea vânzărilor, reflectate de scăderea încrederii la cel mai scăzut nivel din ultimele șase luni în cadrul datelor S&P PMI.

MARTI

ANUNȚ RBA:

RBA își va ține ședința de politică monetară săptămâna aceasta, iar previziunile analiștilor sugerează o tragere la sorți, deoarece 16 din 31 de economiști intervievați de Reuters se așteaptă la încă 25 de puncte de bază și 15 prevăd o pauză la nivelul actual de 4,10%, în timp ce piețele monetare sunt mai decisive și estimează o probabilitate de doar 37% pentru o creștere a ratei cu 25 de puncte de bază și o șansă de 63% pentru menținerea ratelor neschimbate.
Reamintim că RBA a sfidat consensul pentru o pauză a ratelor la precedentele două ședințe consecutive și, în schimb, a optat să continue cu creșterile de 25 de puncte procentuale, în timp ce la ședința din iunie a menționat că acțiunile sale au fost un răspuns la mediul inflaționist ridicat și că datele indică faptul că riscurile de majorare a perspectivelor inflaționiste au crescut.
Declarația a rămas de tip “hawkish” și a reiterat în mare parte retorica din luna precedentă, Consiliul rămânând hotărât în determinarea sa de a readuce inflația la ținta stabilită și este posibil să fie nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare, reiterând totodată că inflația din Australia a atins vârful, dar este încă prea ridicată, la 7%, și că va mai trece ceva timp până când va reveni în intervalul țintă.
Întâlnirea și comentariile ulterioare ale oficialilor au stimulat inițial unele ajustări de tip “hawkish” ale previziunilor privind ratele, inclusiv Goldman Sachs, care și-a majorat opinia că ratele vor atinge un vârf de 4,85% în septembrie, de la 4,35% în iulie, în timp ce NAB și-a ajustat solicitarea ca ratele să atingă un vârf de 4,60%, de la 4,35%, prin creșteri succesive în iulie și august.
Cu toate acestea, acest impuls hawkish s-a dezlănțuit în cele din urmă câteva săptămâni mai târziu, după ce procesul-verbal al ședinței a arătat că Consiliul a luat în considerare o creștere a ratei de 25 de puncte de bază sau menținerea constantă și că argumentele au fost fin echilibrate, în timp ce datele lunare privind inflația lunară mai slabe decât se așteptau din Australia, care au încetinit la 5,60% față de 6,10% (prev. 6,80%), se adaugă la argumentele pentru ca RBA să rămână nemișcată.
Cu toate acestea, o altă majorare surpriză nu poate fi exclusă, deoarece inflația rămâne la distanță de intervalul țintă de 2-3% al băncii centrale și având în vedere că banca centrală a mers împotriva consensului pentru o pauză la ultimele două ședințe.

MIERCURI

MINUTELE FOMC:

Rezerva Federală a menținut dobânzile la un nivel stabil în iunie, așa cum era de așteptat, dar a surprins piețele prin majorarea previziunilor privind dobânzile pentru 2023 și ulterior. Ratele prognozate pentru 2023 au fost majorate cu 50 de puncte de bază, ceea ce indică două noi creșteri de rate cu 25 de puncte de bază în viitor. Previziunile mai pesimiste au fost determinate de o viziune mai bună asupra creșterii PIB-ului, de așteptări mai mari privind inflația și de o rată a șomajului proiectată mai mică.
În pofida revizuirii în creștere, rata “neutră” pe termen lung a rămas neschimbată. Președintele Fed, Powell, a recunoscut progresele înregistrate, dar a subliniat faptul că impactul înăspririi politicii nu a fost încă pe deplin realizat. În timp ce majoritatea factorilor de decizie anticipează noi majorări ale ratelor, aceștia se așteaptă la persistența unei creșteri moderate. Powell a remarcat semne de îmbunătățire a echilibrului dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă, deși cererea încă depășește forța de muncă disponibilă.
Inflația rămâne peste ținta de 2%, dar s-a temperat; Powell a avertizat că reducerea inflației ar putea necesita o creștere sub tendință și ajustări ale pieței muncii.
În timpul întrebărilor și răspunsurilor sale, acesta a făcut o referire la decizia de a nu majora ratele ca la un “salt”, făcând aluzie la o posibilă creștere a ratei în luna iulie. El a subliniat necesitatea unui ritm mai moderat de înăsprire a politicii monetare.
Powell a spus că o reducere a ratei este puțin probabilă și și-a exprimat îngrijorări limitate cu privire la impactul turbulențelor bancare. El a discutat despre provocările potențiale din sectorul imobiliar comercial și a proiectat o scădere a RRP și a rezervelor în timpul reconstrucției TGA.
De la ședință, președintele Powell a reiterat că ar fi oportună o majorare a ratelor de cel puțin două ori (în conformitate cu previziunile Fed), declarând că datele primite vor fi factorul de influență; de asemenea, el a spus că majoritatea oficialilor Fed susțin câteva majorări suplimentare ale ratelor.

JOI

US ISM SERVICES PMI:

Indicatorul serviciilor este considerat a se îmbunătăți doar puțin în luna iunie, consensul preconizând o creștere la 50,5 de la 50,3 în mai. Perspectivele pentru sectorul serviciilor par mai bune decât cele ale omologului său din industria prelucrătoare.
Conform datelor PMI ale S&P Global, firmele din sectorul serviciilor au continuat să înregistreze o creștere robustă, contribuind la o expansiune generală a sectorului privat. În timp ce rata de expansiune în sectorul serviciilor s-a răcit față de nivelul ridicat din luna precedentă, noile afaceri din străinătate au rămas puternice.
“Rămâne întrebarea cât de rezistentă poate fi creșterea sectorului serviciilor în fața declinului din industria prelucrătoare și a efectului întârziat al creșterilor anterioare ale ratelor de dobândă”, a declarat S&P Global, adăugând că “orice nouă creștere a ratelor va avea, desigur, un efect de atenuare suplimentară asupra acestui sector, care este deosebit de sensibil la modificările costurilor de împrumut”.

VINERI

RAPORTUL PRIVIND LOCURILE DE MUNCĂ DIN SUA:

Datele JOLTS pentru luna mai și seria săptămânală a cererilor inițiale de șomaj vor contribui la formarea sentimentului privind piața muncii înainte de raportul mai definitiv al BLS privind situația ocupării forței de muncă.
În ceea ce privește seria JOLTS, deși este o publicație învechită (vom primi datele NFP din iunie, deși datele JOLTS sunt pentru luna mai), aceasta poate fi în continuare influentă; datele de luna trecută pentru aprilie, de exemplu, au înregistrat o surpriză ascendentă, generând o reacție de piață de tip hawkish.
Între timp, în ceea ce privește datele inițiale referitoare la cererile inițiale pentru șomaj, Moody’s observă că acestea au scăzut în ultima săptămână, deși media pe patru săptămâni rămâne aproape de nivelul de echilibru (Moody’s estimează că acesta se situează în jurul valorii de 265k), adăugând că va fi important să se observe orice creștere susținută a nivelului cererilor, deoarece ar semnala probabil o decelerare a creșterii lunare a numărului de locuri de muncă.
În ceea ce privește raportul BLS privind situația ocupării forței de muncă în sine, în prezent, consensul se așteaptă la adăugarea a 200k salariați (față de 339k anterior), iar rata șomajului este considerată neschimbată la 3,7%. Câștigurile medii orare sunt considerate în creștere cu 0,3% M/M, egalând creșterea înregistrată în luna mai. Moody’s spune că, deși se așteaptă să vadă în continuare semne de răcire a pieței forței de muncă din aceste date, probabil că acestea nu vor fi suficiente pentru a împiedica FOMC să reia creșterea ratelor în iulie.
În prezent, piața se așteaptă ca banca centrală să ridice ratele cu 25 de puncte de bază în iulie – însuși președintele Fed, Powell, a făcut aluzie la cel puțin încă câteva majorări de rate în viitor, o opinie despre care spune că este împărtășită de o majoritate puternică din cadrul Comitetului.

 

RAPORTUL CANADIAN PRIVIND LOCURILE DE MUNCĂ:

În prezent, așteptările pentru raportul privind locurile de muncă de săptămâna viitoare sunt de 22k și 5,2% pentru rata șomajului.
BdC și-a reluat ciclul de creștere în iunie, după ce a menținut ratele în așteptare din ianuarie, deoarece consiliul a decis că politica nu este suficient de restrictivă pentru a readuce oferta și cererea la echilibru și pentru a readuce inflația la ținta de 2%.
De la reuniunea BoC din iunie, raportul canadian privind locurile de muncă din luna mai a înșelat puternic așteptările, numărul locurilor de muncă scăzând cu 17.000, condus de o scădere de 33.000 de locuri de muncă cu normă întreagă. Între timp, inflația a fost mai rece decât se aștepta în ceea ce privește indicatorii de bază, ajungând la 3,7%, în timp ce media celor trei indicatori de bază ai BOC s-a răcit de la 4,7% la 4,3%, dar este încă peste ținta de 2% a BOC.
În prezent, piețele se așteaptă la o probabilitate de 60% pentru o nouă majorare de 25 pb în iulie, iar acest raport poate contribui la consolidarea așteptărilor, prețurile de pe piață scăzând oarecum după raportul rece privind inflația.
Cu toate acestea, analiștii de la ING remarcă faptul că o creștere economică decentă, o piață a locurilor de muncă strânsă, care va fi confirmată de următoarele date privind locurile de muncă, și o inflație stabilă înseamnă că se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii în iulie.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3118268

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3118250

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-treads-water-ahead-of-opec-dataheavy-week-3118360

https://www.investing.com/news/stock-market-news/this-week-in-tech-ai-could-face-fresh-us-regulations-apple-gets-past-3t-3118265

https://www.investing.com/news/economy/marketmind-tesla-delivers-surprise-china-goes-slow-3118385

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply