Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 29 Mai- 4 Iunie

Evenimentele importante ale saptamanii

US jobs report, US ISM, China PMI; inflation data from EZ and AUS

 

LUNI: US Memorial Day, UK Late May Bank Holiday.
MARTI: Japanese Labour Market Report (Apr), EZ Sentiment Survey (May).
MIERCURI: Japanese Retail Sales (Apr), Chinese Official PMIs (May), Australian CPI (Apr), French, Italian, German Prelim CPI (May), German Unemployment (May), Canadian GDP (Q1).
JOI: ECB Minutes, CBRT Minutes, South Korea Import/Exports Growth (May), Chinese Final Caixin Manufacturing PMI (May), German Retail Sales (Apr), EZ/UK/US Final Manufacturing PMIs (May), EZ Flash CPI (May), US ADP National Employment (May), US ISM Manufacturing PMI (May), New Zealand Terms of Tade (Q1).
VINERI: US Labour Market Report (May).

 

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

Macrofundamental 29 Mai – 04 Iun: AI Hype, Nasdaq FOMO, Gold si Petrol

LUNI

Ca de obicei, luni este o zi usoara, fara evenimente financiare notabile.

Avem Bank Holliday in mai multe tari, aspect care va tine piata fara prea multa volatilitate. Va fi totusi interesant sa vedem ce se intampla cu alegerile din Turcia.

MARTI

O zi la fel de light precum si cea de luni. Nu am primit nimic notabil pentru aceasta zi, singurele evenimente sunt PIB-ul Elvetina si CPI-ul in Spania.

MIERCURI

In sfarsit, avem si noi despre ce discuta saptamana aceasta..

Vânzările cu amănuntul în Japonia:

Vânzările cu amănuntul japoneze sunt considerate a încetini la 5,8% pe an/an în aprilie, de la 7,2% în luna precedentă. În martie 2023, Japonia a înregistrat creșteri în majoritatea sectoarelor de vânzări angro și cu amănuntul în comparație cu anul precedent, cu o creștere deosebit de puternică în comerțul angro de alimente și băuturi și în comerțul cu amănuntul de automobile.
Marile magazine și supermarketurile au înregistrat, de asemenea, o creștere a vânzărilor, deși într-un ritm mai lent. Cu toate acestea, unele sectoare, cum ar fi comerțul angro de mărfuri diverse și comerțul cu amănuntul de mașini și echipamente, au înregistrat scăderi. Cu toate acestea, din punctul de vedere al BoJ, guvernatorul Ueda a declarat că începem să vedem semne bune în economie, dar mai este încă o anumită distanță până la atingerea stabilă și durabilă a țintei de inflație, iar BoJ va susține cu răbdare politica monetară facilă în consecință.

 

China PMI oficial:

Miercuri sunt așteptate PMI-urile oficiale ale NBS, în timp ce PMI-ul manufacturier Caixin este așteptat joi. Se preconizează că ambele printuri din sectorul manufacturier vor reveni în teritoriu de expansiune, NBS fiind așteptat la 51,4 (prev. 49,2), iar Caixin la 50,3 (prev. 49,5). În aprilie, sectorul manufacturier din China a înregistrat o contracție neașteptată pentru prima dată în acest an. Această încetinire, care pare a fi mai mult decât un recul tranzitoriu, a fost determinată în principal de slăbirea pieței de export, reflectată în scăderea comenzilor de export și a ratelor de import. Acest lucru a dus la reducerea salariilor și a ocupării forței de muncă în industriile legate de export, afectând piața mai largă a locurilor de muncă, inclusiv sectorul serviciilor.

Deși sectorul non-manufacturier a înregistrat o încetinire previzibilă în aprilie din cauza iminentei vacanțe lungi din luna mai, contracția din sectorul manufacturier ar putea exercita o presiune în jos asupra salariilor și, ulterior, ar putea încetini creșterea vânzărilor cu amănuntul, potrivit ING, care adaugă că, ca răspuns la aceste provocări, se așteaptă ca guvernul chinez să introducă măsuri de stimulare pentru a susține atât sectorul manufacturier, cât și cel al serviciilor, potențial prin inițiative precum restabilirea subvențiilor pentru vehiculele electrice și accelerarea investițiilor în infrastructură.

 

Australia CPI:

Se așteaptă ca CPI lunar pentru luna aprilie să crească la 6,4% pe an/an, de la 6,3% în martie. Luna trecută s-a înregistrat o creștere a prețurilor la alimente, în special o creștere de 1,1% la fructe și legume proaspete și o creștere de 1,8% la produsele lactate. Prețurile la carne și fructe de mare au înregistrat o ușoară scădere de 0,2%.
Alte sectoare care au contribuit la creștere au inclus o creștere de 0,2% la îmbrăcăminte și încălțăminte și o creștere de 2,6% a costurilor cu asistența medicală, contrabalansate de o scădere de 2,2% a prețurilor la carburanții auto. Guvernatorul RBA, Lowe, va ține un discurs marți, cu o zi înainte de măsurătorile privind CPI-ul australian, când va apărea în fața Senatului din Canberra la ora 09:00AEST.

 

PIB-ul Canadei:

Se preconizează o creștere de +0,2% M/M în martie (prev. +0,1%); acest lucru ar fi mai bun decât estimarea rapidă a StatsCan publicată după datele din februarie, când agenția a declarat că urmărește o creștere de -0,1% M/M în martie.
Între timp, pentru T1 ca întreg, se așteaptă o creștere de 1,5% trimestrial/trimestrial anualizat (prev. 0,0%). Înainte, guvernatorul Băncii Canadei, Macklem, la jumătatea lunii mai, a declarat că oficialii nu prognozează recesiune în Canada, dar că scenariul lor de bază este pentru câteva trimestre de creștere mai lentă, dar pozitivă.

JOI

Cea mai aglomerata zi a saptamanii insa nu toate evenimentele vor impacta piata, haideti sa ne uitam la cele mai importante:

Minutele BCE:

Așa cum era de așteptat, BCE a revenit la o cadență de creștere a ratelor de 25 de puncte de bază, față de 50 de puncte de bază anunțată în martie. Decizia de a pune în aplicare o înăsprire suplimentară s-a bazat pe aprecierea Consiliului guvernatorilor că “perspectivele inflației continuă să fie prea ridicate pentru prea mult timp”. Creșterea mai mică a gradului de înăsprire a fost probabilă pe fondul preocupărilor legate de faptul că “creșterile anterioare ale ratelor de dobândă se transmit cu putere la condițiile de finanțare și monetare din zona euro, în timp ce decalajele și puterea de transmitere către economia reală rămân incerte”. “Deciziile viitoare vor asigura că ratele de politică monetară vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive…”.
Principala surpriză a anunțului a venit prin intermediul bilanțului, unde CG se așteaptă acum să întrerupă reinvestirile în cadrul APP începând cu luna iulie 2023. Unii au observat că decizia privind bilanțul ar fi putut face parte dintr-un compromis între “porumbei” și “șoimi”, aceștia din urmă favorizând o majorare cu 50 de puncte de bază sau o traiectorie potențial mai agresivă a ratelor pe viitor, lucru pe care președinta Lagarde l-a negat ulterior. Cu toate acestea, rapoarte din surse au sugerat ulterior că a existat un acord, dar se pare că șoimii au renunțat la o creștere de 50 de puncte de bază fără prea multă luptă.
La conferința de presă ulterioară, Lagarde a declarat că deciziile de politică monetară nu trebuie interpretate ca o “pauză”, iar BCE mai are încă “mai mult teren de parcurs”, ceea ce a conferit anunțului o înclinație mai degrabă de tip hawkish decât declarația de politică monetară inițială. În ceea ce privește echilibrul de opinii privind CG, Lagarde a declarat că decizia nu a fost unanimă, unii membri preferând o ajustare de 50 de puncte de bază. Cu toate acestea, niciun membru nu a pledat pentru o declarație neschimbată. Privind dincolo de luna mai, Lagarde a declarat că nu are o cifră exactă pentru ceea ce va însemna “restrictiv” pentru BCE în ceea ce privește rata terminală, însă, ea apreciază că Banca va ști când va ajunge acolo.
Sursele au dezvăluit ulterior că unii factori de decizie văd două-trei majorări în viitor. Ca întotdeauna, relatarea ședinței va fi considerată de unii ca fiind stingheră. În plus, având în vedere că o majorare în luna iunie este pe deplin preconizată, iar Banca este dependentă de date, este greu de văzut ce poate dezvălui, dacă poate dezvălui ceva, pentru a contribui la modelarea așteptărilor privind politica după ședința de luna viitoare.

Flash CPI în zona euro:

Se așteaptă ca inflația globală să se reducă la 6,3% pe an/an în mai, de la 7,0% anterior; indicatorul “super core” este văzut în ușoară scădere la 5,5% pe an, de la 5,6%. Participanții vor fi atenți la indicatorii de bază și super-core, deoarece prețurile mai mici la energie și efectele de bază vor tempera valorile principale. “Ar trebui să existe, de asemenea, un ușor efect negativ din partea segmentului alimentar, pe măsură ce presiunile asupra costurilor se diminuează treptat”, scriu analiștii de la Moody’s. “Cu toate acestea, ne așteptăm ca inflația anuală de bază să rămână neschimbată la 5,6%, deoarece o creștere a inflației serviciilor compensează scăderea inflației de bază a bunurilor”.
Numitorul comun al discursurilor recente ale membrilor BCE este inflația ridicată și persistentă. Șoimul BCE Knot a sugerat recent că nu există niciun semn că inflația subiacentă se diminuează, iar BCE va menține ratele la nivelul maxim pentru o perioadă semnificativă de timp, adăugând că are nevoie de creșteri ale ratelor de 25 de puncte de bază atât în iunie, cât și în iulie, dar că este deschis pentru septembrie.
Între timp, Vujcic a declarat că dinamica inflației este încă persistentă și că este îndoielnic că vom putea ajunge la 2% în următorii doi ani. Economistul-șef Lane a subliniat că nu există un sentiment de certitudine în ceea ce privește rata finală și a adăugat că incertitudinea în modele este ridicată. Cele mai recente date S&P Global PMI au avertizat că BCE “va avea o durere de cap cu datele privind prețurile PM”, deoarece “prețurile de vânzare în sectorul serviciilor au crescut de fapt mai mult decât în luna precedentă și “impulsul ascendent” împiedică BCE să facă o pauză.

SUA ISM Manufacturing PMI:

Conform consensului, se preconizează că indicele principal va fi puțin schimbat la 47,0 (prev. 47,1). Credit Suisse este ceva mai optimist, dar se așteaptă în continuare ca indicele să rămână moderat la 47,5. În pofida unei ușoare scăderi a indicelui PMI al industriei prelucrătoare S&P Global în luna mai, CS subliniază că sondajele regionale indică o stabilizare și indică îmbunătățiri în livrările furnizorilor ISM, o ușoară creștere a producției în ultimele luni și scăderea stocurilor din ianuarie. “Ne așteptăm ca impulsul producției industriale globale să atingă un vârf în luna mai înainte de a scădea în trimestrul al treilea”, scrie banca, “condițiile financiare mai stricte și sentimentul slab continuă să exercite presiuni asupra cererii de bunuri din partea gospodăriilor și a întreprinderilor, ceea ce va menține probabil creșterea industriei prelucrătoare sub tendință”.

VINERI

Raportul privind piața muncii din SUA:

Consensul se așteaptă ca în luna mai să se adauge 180.000 de salariați neagricoli în economia americană și, în ciuda surprizei pozitive din aprilie, rata de creștere a numărului de salariați continuă să scadă (media pe 3 luni 222.000, pe 6 luni 278.000, pe 12 luni 333.000). În ceea ce privește alte indicii ale forței de muncă, subindicele din cadrul datelor PMI au înregistrat o revenire, dar echivalentul ISM a suferit puține modificări, sondajele regionale ale Fed au avut o tendință de scădere, în timp ce indicele NFIB privind intențiile de angajare este aproape de un minim al ultimilor trei ani.
Rata șomajului este prognozată să crească cu o zecime la 3,5%, iar rata de creștere a câștigurilor medii orare este văzută în scădere la 0,4% M/M de la 0,5% în aprilie. Capital Economics spune că creșterea salariilor se atenuează, dar rata șomajului rămâne scăzută (proiecțiile din martie ale FOMC prevăd o creștere a ratei șomajului la 4,5% până la sfârșitul acestui an).

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3092575

https://www.investing.com/news/economy/investors-react-to-tentative-us-debt-ceiling-deal-3092505

https://www.investing.com/news/stock-market-news/this-week-in-tech-the-nvidialed-surge-3092542

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3092546

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-steady-as-markets-await-clarity-on-opecs-next-policy-move-3091477

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply