Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 23-29 Oct

Evenimentele importante ale saptamanii:

EZ/UK flash PMIs, ECB, BoC, US PCE, Australian CPI

 

TUE: German GfK Consumer Confidence (Nov), EZ/UK/US Flash PMIs

WED: BoC Announcement, NBH Announcement, Australian CPI (Q3/Sep), German Ifo Survey (Oct)

THU: ECB Announcement, CBRT Announcement, South Korean GDP Advanced (Q3), US GDP Advanced (Q3

FRI: CBR Announcement, Japanese Tokyo CPI (Oct), Australian PPI (Q3), US PCE (Sep)

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

LUNI

O zi fara evenimente economice notabile

MARTI

EZ FLASH PMI :

Așteptările sunt ca în octombrie, PMI din industria prelucrătoare să crească la 43,7 de la 43,4, serviciile să scadă la 48,6 de la 48,7 și să ridice indicele compozit la 47,4 față de 47,2 anterior.
Raportul anterior a înregistrat o scădere modestă a componentei manufacturiere la 43,4 de la 43,5, în timp ce o creștere a componentei de servicii la 48,7 de la 47,9 a fost suficientă pentru a ridica indicatorul compozit la 47,2 de la 46,7.
În ceea ce privește viitoarea publicație, analiștii de la ING afirmă că “deși este mult mai puțin relevantă decât ședința BCE, aceasta a provocat unele mișcări în ultimele luni, deoarece datele economice din zona euro, din ce în ce mai slabe, au generat îngrijorări cu privire la o posibilă încetinire a creșterii economice”.
Biroul adaugă că “o lectură negativă pentru PMI ar fi negativă pentru sentimentul euro, deoarece ar crește așteptările privind o recesiune”.

MAREA BRITANIE FLASH PMI :

Se așteaptă ca indicele PMI pentru servicii din octombrie să crească la 49,5 de la 49,3 la 49,5, iar indicele pentru industria prelucrătoare să crească de la 44,3 la 44,6.
În raportul anterior, serviciile au scăzut la 49,3 de la 49,5, iar industria prelucrătoare a avansat la 44,3 de la 43,0, lăsând indicele compozit la 48,5 față de 48,6 anterior.
De data aceasta, economiștii de la Oxford Economic se așteaptă ca datele să “semnaleze o nouă contracție a producției din sectorul privat”. În ceea ce privește industria prelucrătoare, firma de consultanță se așteaptă ca încetinirea ritmului de scădere a comenzilor noi, să ofere un oarecare răgaz pentru publicarea datelor din octombrie.
În ceea ce privește serviciile, Oxford Economics este mai puțin constructivă pe fondul unei cereri mai scăzute, în special din străinătate. Din punct de vedere politic, este puțin probabil ca un comunicat slab să aibă o mare influență asupra ședinței din noiembrie, având în vedere că MPC a făcut deja o pauză luna trecută.
Cu toate acestea, semnele unei încetiniri mai pronunțate ar putea duce la o devansare a așteptărilor de reducere a ratei în 2024.

MIERCURI

 

Conferinta FED J Powell

Probabil unul dintre cele mai asteptate evenimente ale saptamanii.

 

ANUNȚ BOC:

În prezent, piața estimează o probabilitate de 80% ca ratele să rămână neschimbate, în timp ce probabilitatea unei creșteri a dobânzii în octombrie a scăzut la sub 20% în urma datelor privind inflația din Canada din septembrie, când IPC s-a răcit mai mult decât se aștepta consensul.
În plus, analiștii au devenit mai prudenți în ceea ce privește perspectivele de creștere economică după ce economia a înregistrat o contracție surprinzătoare în trimestrul al doilea, iar activitatea a fost redusă de atunci, ca urmare a înăspririi anterioare a politicii de înăsprire a BCE, a incendiilor/inundațiilor și a acțiunilor sindicale de pe piața muncii.
Există, de asemenea, preocupări tot mai mari legate de faptul că ratele mai mari vor pune presiune asupra costurilor ipotecare ale gospodăriilor. Cu toate acestea, piața forței de muncă continuă să dea dovadă de rezistență, cu locuri de muncă adăugate în august și septembrie, iar rata șomajului rămâne scăzută.
Analiștii de la ING remarcă faptul că guvernatorul BoC, Macklem, a susținut recent că traiectoria așteptată a inflației este cea pe care se concentrează banca centrală, subliniind importanța așteptărilor inflaționiste și a creșterii salariilor și, deși acestea pot fi volatile, au o tendință de creștere.
“O inflație mai lentă decât se aștepta, o perspectivă de creștere încețoșată și randamente mai mari ale obligațiunilor înseamnă că este probabil ca BoC să treacă cu vederea restrângerea locurilor de muncă și să mențină ratele în așteptare”, scrie ING, adăugând că “există în continuare tot interesul de a menține în viață o narațiune mai mare pentru mai mult timp, dar piețele ar putea începe să arunce unele îndoieli asupra acesteia”.

CPI AUSTRALIAN:

Miercuri vor fi publicate indicatorii trimestriali pentru trimestrul al treilea și indicatorii lunari pentru luna septembrie. Se preconizează că IPC ponderat Y / Y din septembrie va crește la 5.4% de la 5.2%, în timp ce rata Q / Q3 este așteptată la 1.1% (prev. 0.8%) și Y / Y la 5.3% (prev. 6.0%). În continuare, în ceea ce privește indicatorii trimestriali, se așteaptă ca mediana ponderată a ratei Q/Q să fie de 1,0% (prev. 1,0%), Y/Y la 5,0% (prev. 5,5%), în timp ce media ponderată a ratei Q/Q este văzută la 1,1% (prev. 0,9%) și Y/Y la 5,0% (prev. 5,9%).Analiștii de la Westpac sugerează că “În această lună va avea loc o actualizare trimestrială a prețurilor unor servicii critice, inclusiv a prețurilor la sănătate” și adaugă că previziunile “au un grad de incertitudine mai mare decât de obicei, din cauza incertitudinii noastre în legătură cu ceea ce va însemna impactul deplin al modificărilor aduse reducerilor guvernamentale asupra prețurilor la îngrijirea copiilor”.
Biroul subliniază, de asemenea, că luna trecută, deși rezultatul din august a fost în conformitate cu previziunile Westpac, analiștii au fost surprinși de creșterea mai mică decât se așteptau a prețurilor locuințelor, pe fondul unor chirii mai slabe decât se așteptau.
Din punctul de vedere al RBA, guvernatorul Bullock urmează să vorbească marți, cu o zi înainte de măsurătorile CPI, în timp ce, în cel mai recent discurs al său, a declarat că este puțin mai îngrijorată de impactul inflației din cauza șocurilor de aprovizionare și a faptului că vede cererea încetinind și consumul pe cap de locuitor scăzând, iar dacă inflația rămâne mai mare decât se preconizează, RBA va trebui să răspundă cu politica.
Cel mai recent proces-verbal al RBA a înclinat, de asemenea, spre partea hawkish și a menționat că “ar putea fi necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare dacă inflația este mai persistentă decât se preconizează”, în timp ce “creșterea prețurilor locuințelor ar putea sprijini consumul și ar putea semnala că politica nu este atât de restrictivă precum se presupune”.

 

JOI

ANUNȚ AL BCE:

Consensul este unanim în a se aștepta ca BCE să rămână nemișcată în ceea ce privește toate cele trei rate cheie, piețele semnalând practic o șansă de 100% pentru un astfel de rezultat. Așteptarea pentru rate neschimbate a pornit de la declarația de politică monetară din septembrie, în care se menționa că în prezent CG apreciază că ratele “au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la revenirea în timp util a inflației la ținta stabilită”.
De la ședința precedentă, indicele principal al CPI Y/Y s-a răcit la 4,3% în septembrie, de la 5,2%, în timp ce indicatorul super-core a scăzut la 4,5%, de la 5,3%. În plus, indicele compozit PMI al zonei euro pentru luna septembrie a crescut de la 46,7 la 47,2, dar a rămas în teritoriu de contracție, raportul de însoțire menționând că “volumele de producție atât în sectorul manufacturier, cât și în cel al serviciilor au fost constrânse de deteriorarea condițiilor de cerere”.

În ceea ce privește comentariile Băncii, președintele Lagarde a continuat să reitereze că ratele sunt suficient de restrictive, menționând totodată că există un decalaj mai mare în ceea ce privește politica de politică în urma majorărilor anterioare. Chiar și șoimii din Consiliul guvernatorilor, cum ar fi Knot din Olanda, au declarat că se simt “confortabil” cu nivelul actual al ratelor dobânzii.
În plus, este de remarcat și faptul că recentele creșteri ale randamentelor obligațiunilor din zona euro vor acționa pentru a înăspri condițiile financiare, în timp ce riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu au constituit un motiv de prudență.Acestea fiind spuse, la fel ca în cazul altor bănci centrale importante care au pus la cale o “pauză”, factorii de decizie vor dori probabil să păstreze opționalitatea unor noi majorări ale ratelor după luna octombrie, în special având în vedere creșterea recentă a prețurilor petrolului.În ceea ce privește alte măsuri de politică monetară, câțiva factori de decizie au sugerat că o încetare anticipată a reinvestirilor PEPP (care în prezent urmează să se încheie până la sfârșitul anului 2024) ar trebui să fie discutată în cadrul următoarei reuniuni. Cu toate acestea, ING este de părere că “creșterea bruscă a randamentelor obligațiunilor, combinată cu noile preocupări legate de sustenabilitatea datoriei în zona euro” face dificilă pentru BCE să convină asupra unei încheieri anticipate a reinvestirilor în acest stadiu.

VINERI

JAPONEZĂ TOKYO CPI:

CPI din Tokyo este considerat un precursor al publicării la nivel național aproximativ două săptămâni mai târziu. Indicele principal al CPI este considerat a se răci până la 2,7%, dar indicatorul “fără alimente proaspete” este considerat a rămâne la 2,5% în octombrie.
Analiștii de la ING sugerează că “se așteaptă ca inflația CPI din Tokyo să încetinească în principal din cauza efectelor de bază. Inflația globală ar putea scădea la 2,6% pe an în octombrie… Cu toate acestea, o comparație lunară ar arăta că recenta revenire a prețurilor globale ale materiilor prime și slăbirea yenului ar putea adăuga mai multă presiune ascendentă”.
Din punctul de vedere al BoJ, guvernatorul Ueda a sugerat vineri că este probabil ca inflația să își reducă ritmul de creștere, apoi să accelereze din nou, reflectând schimbările în ceea ce privește salariile corporatiste și comportamentul de stabilire a prețurilor.
Între timp, surse recente de la Bloomberg au menționat că BoJ ar fi luat în considerare posibilitatea de a crește perspectiva prețurilor pentru anul fiscal 23 mai aproape de 3%, de a crește perspectiva prețurilor pentru anul fiscal 24 la 2% sau mai mult, în timp ce perspectiva inflației ar urma să mențină anul fiscal 25 în jurul valorii de 1,6%.

US PCE:

În prezent, se așteaptă ca indicele PCE să crească cu 0,3% M/M de la un ritm anterior de 0,4%, în timp ce indicele de bază este de asemenea așteptat să crească cu 0,3%, accelerând de la 0,1% anterior.
Datele privind indicele principal al CPI din septembrie au crescut cu puțin mai mult decât se aștepta (0,4% M/M față de 0,3% așteptat), deși rata inflației de bază a crescut în conformitate cu așteptările, cu 0,3% M/M; rata anuală a inflației de bază a încetinit la 4,1% de la 4,4%.
Pantheon Macroeconomics a declarat că acest lucru a reflectat o creștere mai mare a prețurilor la electricitate, dar este puțin probabil să persiste. “Imaginea de ansamblu aici este că inflația de bază continuă să încetinească, rata anuală scăzând în septembrie, iar câștigul trimestrial anualizat din trimestrul al treilea a fost de numai 2,8%.”
Pantheon spune că există forțele necesare pentru ca inflația de bază să scadă substanțial în S1 2024; folosind datele privind CPI, precum și raportul PPI din septembrie, economiștii săi spun că este implicată o creștere de 0,27% M/M a deflatorului PCE de bază din septembrie.

“Prognoza noastră implică faptul că indicele PCE de bază a crescut cu doar 2,5% în ritm anualizat în cele trei luni până în septembrie, comparativ cu cele trei luni anterioare, cel mai lent ritm din ianuarie 2021 și apropiindu-se de țintă”, scrie, adăugând că “rata anuală va rămâne ridicată, scăzând la 3,7% de la 3,9% în august, dar Fed nu va aștepta până când se va ajunge la 2% Y/Y înainte de a începe să relaxeze”.
De asemenea, se va acorda atenție veniturilor și consumului personal pentru a evalua puterea consumatorului, veniturile fiind considerate în creștere cu 0,4%, egalând ritmul din luna precedentă, în timp ce consumul este considerat în creștere cu 0,3%, în scădere ușoară de la 0,4% anterior. Aceste date vor ajuta la măsurarea așteptărilor Fed, deși se așteaptă în mare măsură ca decizia din luna noiembrie să lase ratele neschimbate, deoarece Fed procedează cu atenție și piețele au estimat aproape în totalitate acest lucru, având în prezent o probabilitate de 98%.Există o probabilitate de aproximativ 40% de o nouă majorare până în ianuarie, un raport fierbinte poate exacerba aceste șanse, dar un raport rece va contribui la dovezile că Fed a terminat cu majorările de rate.Între timp, mai departe pe curbă, prima reducere este complet evaluată până în iulie, ceea ce este oarecum în contradicție cu graficul punctual al Fed și cu un mesaj mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3204949

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3204943

 

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply