Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 22-28 Mai

Evenimentele importante ale saptamanii

FOMC Minutes, US PCE, RBNZ, EZ/UK/US Flash PMIs

 

LUNI: PBoC LPR Announcement
MARTI: BoK Announcement, EZ/UK/US Flash PMIs (May), US Richmond Fed (May)
MIERCURI: FOMC Minutes, RBNZ Announcement, UK Inflation (Apr), German Ifo Survey (May)
JOI: CBRT Announcement, SARB Announcement, German GDP (Q1), GfK Consumer Sentiment (Jun), US GDP 2nd (Q1)/PCE Prices (Q1)
VINERI: Japanese Tokyo CPI (May), UK Retail Sales (Apr), US PCE (Apr), University of Michigan Final (May)

 

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

Macrofundamental 22-28 Mai: Sentiment de bear market si debt ceiling in US

LUNI

Ca de obicei, luni este o zi usoara, fara evenimente financiare notabile

CHINA PBOC LPR:

Se așteaptă ca PBoC să mențină luni atât rata dobânzii de bază a împrumuturilor pe 1 an, cât și cea pe 5 ani, la 3,65%, respectiv 4,30%. Așteptările pentru o menținere a ratelor vin după ce rata facilității de împrumut pe termen mediu pe un an (MLF) a fost menținută la 2,75% pe 15 mai.
În plus, cel mai recent Raport de implementare a politicii monetare al PBoC pentru primul trimestru a sugerat că inflația ar putea să-și revină treptat în S2 2023, în timp ce banca centrală a adăugat că scăderea temporară a CPI nu ar trebui să fie exagerată – ceea ce susține argumentul pentru a nu reduce ratele. Pe de altă parte, datele recente privind activitatea din China au dezamăgit pe toată lumea, iar cele mai recente amprente ale inflației oferă flexibilitate pentru reducerea ratelor.
Analiștii de la Oxford Economics consideră că relaxarea țintită este calea cea mai probabilă – “Relaxarea țintită ar putea veni sub forma unui sprijin pentru lichidități, a unor reduceri ale RRR și a unui sprijin pentru reîmprumuturi către industrii alocate”, adăugând totodată că reducerile RRR sunt probabile “în special spre sfârșitul trimestrului pentru a răspunde nevoilor crescute de lichidități (ultima reducere de 25 pb a RRR a intrat în vigoare la 27 martie)”.
La începutul acestei săptămâni, premierul chinez Li a sugerat, de asemenea, că ar trebui luate măsuri mai bine direcționate pentru a extinde cererea internă și a stabiliza cererea externă.

MARTI

Flash PMI UK si EuroZone

 

EuroZone FLASH PMI:

Așteptările sunt ca indicele PMI al producției din EZ să crească la 46,2 de la 45,8, iar cel al serviciilor să scadă la 55,6 de la 56,2, lăsând indicele compozit la 53,5 față de 54,1 anterior. În sondajul anterior, PMI din industria prelucrătoare din EZ a scăzut de la 47,3 la 45,8, iar serviciile au crescut la 56,2 de la 55,0, lăsând compozitul la 54,1 față de 53,7 anterior.
Raportul de însoțire a menționat că “creșterea robustă a producției din aprilie a reflectat exclusiv creșterea activității din sectorul serviciilor… deoarece producția din sectorul manufacturier a scăzut pentru prima dată din ianuarie. În mod similar, o îmbunătățire puternică a cererii de servicii a compensat bilanțurile de comenzi din sectorul manufacturier, care s-au redus din nou.” De data aceasta, analiștii de la Investec suspectează că “accelerarea continuă a activității din sectorul serviciilor va face o pauză, având în vedere creșterea de 6,8 puncte procentuale din ultimele șase luni, la ceea ce reprezintă un nivel de creștere viguros”.
În sectorul manufacturier, tendințele slabe de bază ale comenzilor noi vor însemna probabil că activitatea va rămâne moderată. Din punct de vedere politic, o majorare de 25 de puncte de bază de către BCE este cotată la aproximativ 85% pentru luna iunie și, prin urmare, există o oarecare marjă de manevră pentru ca prețurile să se apropie de 100%, însă, comercianții vor acorda probabil prioritate următorului raport privind inflația (raportul de informare rapidă prevăzut pentru 1 iunie) atunci când își vor contura așteptările pentru luna viitoare.

UK FLASH PMI:

Așteptările abia acum au fost încă publicate pentru aceste date. Cu toate acestea, în raportul anterior, PMI pentru servicii a crescut la 55,9 de la 52,9, iar cel pentru producție a scăzut la 47,8 de la 47,9, lăsând compozitul la 54,9 față de 52,2 anterior. Raportul de însoțire a menționat: “Producția sectorului privat din Marea Britanie a crescut pentru a treia lună consecutiv în aprilie, în ciuda unei reduceri consecutive a producției din industria prelucrătoare.
O creștere mai rapidă în economia serviciilor a însemnat că producția globală a sectorului privat a crescut în cel mai puternic ritm din aprilie 2022”. De data aceasta, Oxford Economics notează că, deși se așteaptă ca PIB-ul să fi scăzut temporar în mai din cauza vacanței bancare suplimentare, datele sondajelor de afaceri tind să nu fie afectate de astfel de evenimente și, prin urmare, se așteaptă la o imprimare puternică a PMI pentru servicii de 56. În sectorul manufacturier, Oxford Economics notează că “rezultatele din industria prelucrătoare au fost mult mai slabe, în ciuda faptului că seria oficială a producției manufacturiere a revenit puternic în primul trimestru, iar sondajul din aprilie a raportat că noile comenzi au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimele trei luni”.
Ca atare, compania de consultanță se așteaptă la un alt rezultat slab pentru acest sector, de 47,5, ceea ce ar lăsa citirea compozită la aproximativ 55,0.

 

MIERCURI

MINUTELE FOMC:

Minutele sunt învechite, având în vedere cele mai recente declarații ale Fedspeak pe care le-am auzit. În cadrul ședinței din mai, FOMC a majorat ratele cu 25 de puncte de bază, până la 5,00-5,25%, în conformitate cu așteptările, făcând totodată aluzie la o “pauză” (mai multe detalii în acest sens imediat) prin renunțarea la limbajul privind anticiparea unei mai mari fermități a politicii.
Fed va decide continuarea întăririi politicii pe baza înăspririi politicii până în prezent, a decalajelor de politică și a altor evoluții, a declarat președintele Fed, Powell, adăugând că banca centrală își menține angajamentul de a readuce inflația la țintă și va adopta o abordare dependentă de date pentru a determina noi majorări ale ratelor, în timp ce va exista o evaluare continuă pentru a stabili dacă Fed a atins un nivel suficient de restrictiv.
Sondajul Senior Loan Officer Opinion Survey a fost în concordanță cu faptul că băncile au înăsprit standardele de creditare și că ritmul de creditare a încetinit, în timp ce Comitetul are opinia că inflația nu va scădea atât de repede.
Powell a mai spus că sunt mult mai aproape de sfârșit decât de început și simte că sunt aproape sau poate chiar acolo. De la reuniunea din luna mai, oficialii au subliniat că ultimele lor acțiuni de politică monetară nu trebuie interpretate ca o “pauză”, iar Comitetul este pregătit să acționeze în continuare pentru a domoli presiunile inflaționiste. După FOMC, declarațiile Fedspeak au devenit mai nuanțate în ceea ce privește diferențele de opinie cu privire la perspectivele de politică și apar unele divergențe.
În tabăra hawkish, Logan (votantul actual) a susținut că datele nu arată încă faptul că ar fi oportună renunțarea la o majorare a dobânzii în iunie, iar guvernatorul Bowman (de asemenea, votantul din 2023) a afirmat că majorările suplimentare ale dobânzii sunt probabil adecvate.
În tabăra neutră, dar cu elemente de șovăială, Bullard (non-votant) a declarat că va păstra o minte deschisă înainte de ședința din iunie, dar a fost înclinat să susțină o nouă majorare a ratelor, Kashkari (votant) a spus că Fed mai are mult de lucru, iar Bostic (2024) a spus că mai sunt încă drumuri de parcurs pentru a bate inflația. Vicepreședintele nominalizat Jefferson a vorbit despre faptul că inflația rămâne prea ridicată, iar un an nu este suficient pentru a evalua întregul impact al creșterilor de până acum.
În tabăra circumspectă, Williams (votant perma) a susținut o abordare de așteptare și de observare a ratelor, în timp ce Goolsbee (votant) a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre următoarea decizie a Comitetului, dar a fost prudent în legătură cu majorarea de 25 pb din mai. Analiștii vor urmări să vadă în ce măsură procesul-verbal reflectă aceste opinii divergente.

ANUNȚUL RBNZ:

Săptămâna viitoare, RBNZ va organiza o ședință de politică monetară în cadrul căreia banca centrală va continua probabil ciclul de creștere, piețele monetare estimând că există 57% șanse ca RBNZ să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, până la 5,50%, și 43% șanse ca aceasta să crească cu 50 de puncte de bază.
Reamintim că RBNZ a surprins piețele la ultima ședință din aprilie, când a operat o majorare a ratei mai mare decât se aștepta, de 50 de puncte de bază (exp. 25 de puncte de bază), ceea ce a reprezentat a 11-a majorare consecutivă a ratei băncii centrale, în timp ce limbajul său a rămas de tip “hawkish”, deoarece a declarat că RCO trebuie să crească, iar Comitetul a convenit că trebuie să continue să majoreze RCO pentru a readuce inflația în banda țintă de 1%-3% și pentru a-și îndeplini misiunea. Membrii au observat, de asemenea, că inflația este în continuare prea ridicată și persistentă și au considerat că riscurile de presiune asupra inflației din partea politicii fiscale sunt înclinate în sus, dar au recunoscut că ritmul rapid și amploarea înăspririi de până acum implică faptul că politica monetară se află acum în teritoriu contracționist.
În plus, Comitetul se așteaptă la o încetinire continuă a cererii interne și la o temperare a inflației de bază și a așteptărilor inflaționiste, urmând ca amploarea acestei temperări să determine direcția viitoarei politici monetare.
Retorica sugerează potențialul ca banca centrală să reducă viteza spre un ritm mai puțin agresiv de înăsprire a politicii monetare în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, în timp ce inflația mai slabă decât se aștepta în primul trimestru sprijină, de asemenea, această opinie, cu un CPI QQ al Noii Zeelande la 1,2% față de Exp. 1,7% (Prev. 1,4%) și YY (Q1) 6,7% față de Exp. 7,1% (Prev. 7,2%).
În plus, așteptările privind inflația s-au atenuat, cu o perspectivă pe 1 an la 4,3% (prev. 5,1%) și pe 2 ani la 2,8% (prev. 3,3%), deși rămân probabile noi creșteri ale ratelor, având în vedere că nivelul actual al inflației rămâne ferm peste intervalul țintă al băncii centrale de 1%-3%, în timp ce anunțul recent al bugetului Noii Zeelande, care a inclus măsuri fiscale semnificative, este, de asemenea, considerat a crește șansele pentru noi creșteri ale ratelor.

INFLAȚIA DIN MAREA BRITANIE:

Se așteaptă ca CPI Y/Y să scadă la 8,2% în aprilie de la 10,1% în martie, iar rata de bază să scadă la 6,1% de la 6,2%. În raportul anterior, indicele principal al CPI Y/Y a scăzut la 10,1% de la 10,4% în februarie, ceea ce a fost cu 0,9 puncte procentuale peste prognoza MPC, o parte din creștere fiind atribuită unei creșteri a inflației alimentare la 19,1% de la 18,0%.
Din punct de vedere al inflației de bază, inflația anuală s-a menținut la 6,2%, peste prognoza MPC de 5,8%, ceea ce a fost un factor determinant în spatele deciziei BoE de a majora ratele cu încă 25 de puncte procentuale în luna mai. Pentru următorul comunicat, Pantheon Macroeconomics se așteaptă ca inflația globală să scadă la 8,3% (față de prognoza MPC de 8,4%) ca urmare a contribuției combinate a CPI pentru electricitate și gaze naturale, care a scăzut cu 1,71pp.
Din perspectiva de bază, Pantheon se așteaptă ca inflația IPC a serviciilor să se mențină la 6,6% în aprilie, sub prognoza de 6,7% a MPC. În general, compania de consultanță concluzionează că publicarea ar trebui să pună bazele unei rate neschimbate în iunie.
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că astfel de apeluri nu ar fi probabil cimentate pe baza datelor privind inflația din aprilie, având în vedere că urmează să fie publicat un alt raport privind inflația și alte date privind locurile de muncă înainte de ședința de luna viitoare. În prezent, prețurile de pe piață plasează o creștere de 25 de puncte de bază în iunie la aproximativ 80%.

JOI

Nu avem multe date pentru ziua de joi.

In ceea ce priveste prel GDP asteptarile sunt de 1.1% ca si in ultima afisare, cererile de somaj sa creasca de la 242 la 249k si vanzarile de case (pending) de la -5.2 la 1.0

VINERI

TOKYO CPI :

Se estimează că indicele de bază al prețurilor de consum din Tokyo a scăzut de la 3,5% la 3,3%, pe fondul stabilizării prețurilor la energie și al efectelor de bază.
Această publicație este considerată un indicator principal al indicatorilor naționali care urmează să apară câteva săptămâni mai târziu.
În ceea ce privește acestea din urmă, cele mai recente date au fost în mare parte în linie, dar au crescut în ritm față de luna precedentă, “super core” Y/Y crescând cu cel mai rapid ritm din septembrie 1981, dar a fost totuși imprimat cu puțin sub așteptări (4,1% față de 4,2% estimat, 3,8% anterior).
Rezumatul opiniilor din cadrul ședinței din aprilie a BoJ, publicat săptămâna trecută, a afirmat că banca centrală trebuie să continue actuala politică ușoară, având în vedere incertitudinea privind perspectivele globale și trebuie să susțină impulsul de creștere a salariilor prin relaxare monetară, guvernatorul Ueda subliniind de atunci orientarea dovish.

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN MAREA BRITANIE:

Se așteaptă ca vânzările cu amănuntul M/M să se contracte cu 0,5% față de prev. -0,9%, iar rata de bază să scadă cu 0,7% față de prev. -1%. În ceea ce privește indicatorii recenți ai comerțului cu amănuntul, vânzările cu amănuntul BRC au crescut cu 5,2% pe an/an pe o bază LFL, consorțiul menționând că “în timp ce vânzările cu amănuntul au crescut în aprilie, inflația globală a însemnat că volumele au scăzut atât pentru produsele alimentare, cât și pentru cele nealimentare, deoarece clienții au continuat să își ajusteze obiceiurile de cheltuieli”.
BRC a adăugat: “comercianții cu amănuntul speră că vânzările se vor îmbunătăți în lunile mai calde de vară, mai ales pe măsură ce încrederea consumatorilor se stabilizează și inflația începe să scadă”. În altă parte, raportul Barclaycard Consumer Spending a notat că “cheltuielile generale ale retailerilor au crescut cu 2,2% față de această perioadă a anului trecut, o creștere mică față de creșterea de 2,1% înregistrată în martie 2023”.
Raportul a adăugat: “cheltuielile pentru produse alimentare au crescut cu 5,5% în această lună, însă această creștere este mai mică decât cea de 7,1% înregistrată în martie 2023, deoarece 67% dintre consumatori caută modalități de a reduce costul cumpărăturilor săptămânale”.

US PCE; VENITURI PERSONALE, CHELTUIELI:

Se așteaptă ca prețurile PCE de bază să crească cu 0,3% M/M în aprilie, egalând rata de creștere înregistrată în martie, în timp ce măsura anuală va rămâne probabil la 4,6% Y/Y, potrivit Credit Suisse. “Deflatorul PCE va confirma probabil că dezinflația treptată a continuat în aprilie, dar rata de funcționare rămâne peste ținta Fed”, subliniază banca.
Deși cele două serii au diferențe, datele CPI pentru luna aprilie au arătat o creștere a prețurilor bunurilor de bază, dar Credit Suisse spune că dezinflația din adăpost (care are o pondere mai mică în seria PCE față de CPI) ar trebui să compenseze cea mai mare parte din acest lucru, astfel încât să mențină rata lunară a inflației plată.
Între timp, analiștii se așteaptă ca atât veniturile personale, cât și cheltuielile personale să înregistreze o creștere de 0,4% M/M în aprilie (de la 0,3% și, respectiv, 0,0% anterior). Ca punct de referință, datele privind vânzările cu amănuntul din aprilie au fost mixte (titlul principal a dezamăgit, dar detaliile au fost mai încurajatoare); Capital Economics a declarat că datele au indicat că economia a rămas rezistentă la impactul ratelor mai mari ale dobânzilor și la înăsprirea standardelor de creditare, dar creșterea reală a consumului va încetini în continuare destul de puternic în semestrul II.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

 

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3087181

https://www.investing.com/news/stock-market-news/this-week-in-tech-netflix-wows-with-big-subscriber-numbers-openai-ceo-nervous-3087224

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply