Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 16-22 Oct

Evenimentele importante ale saptamanii:

US retail sales, China activity data, PBoC, inflation from NZ, Japan, UK and Canada

 

MON: New Zealand CPI (Q3), PBoC MLF
TUE: RBA Minutes, German ZEW Survey (Oct), US Retail Sales (Sep), Canadian CPI (Sep)
WED: Chinese GDP (Q3), Chinese Industrial Output (Sep) and Retail Sales (Sep), UK Inflation (Sep), EZ Final HICP (Sep)
THU: BoK Announcement, Bank of Indonesia Announcement, Japanese Trade Balance (Sep), Australian Jobs Report (Sep), US Philly Fed (Oct), Canadian PPI (Sep)
FRI: EU-US High-level Meeting; PBoC LPR, Japanese CPI (Sep), UK Retail Sales (Sep), Canadian Retail Sales (Aug)

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

LUNI

Astazi multa lume va fi atenta la conferinta Federal Reserve Bank of Philadelphia President Patrick Harker

MARTI

PROCES VERBAL RBA:

RBA va publica procesul-verbal al ședinței din 3 octombrie, în care banca centrală a menținut ținta ratei dobânzii în numerar la 4,10%, așa cum era de așteptat, dar a menținut și retorica sa obișnuită, reiterând că ar putea fi nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare și că Consiliul rămâne hotărât în determinarea sa de a readuce inflația la țintă.
În plus, a declarat că revenirea inflației la țintă într-un interval de timp rezonabil rămâne prioritatea consiliului și că datele recente sunt în concordanță cu revenirea inflației în intervalul dorit de 2-3% în perioada de prognoză, în timp ce a declarat, de asemenea, că inflația în Australia a depășit vârful, dar este încă prea ridicată și va rămâne așa pentru o perioadă de timp, precum și că a remarcat incertitudinile semnificative în ceea ce privește perspectivele.
Aceasta a fost ședința inaugurală a noului guvernator Bullock la conducerea băncii centrale, iar limbajul folosit de banca centrală a fost aproape o copie fidelă a comentariilor din timpul conducerii lui Lowe și a întărit și mai mult opinia privind continuitatea politicii.

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN SUA:

Se așteaptă ca vânzările cu amănuntul din SUA să crească cu 0,2% M/M în septembrie, în scădere față de ritmul de 0,6% din august; măsurarea de bază se estimează că va crește cu 0,1% M/M, încetinind, de asemenea, de la 0,6% anterior.

În analiza lunară a punctului de control al consumului, analiștii Bank of America notează că cheltuielile de consum au fost destul de staționare în ultimele două luni. Datele sale indică un total al cheltuielilor cu cardurile de +0,2% M/M, inversând declinul de 0,2% al cheltuielilor cu cardurile raportat în august.Potrivit datelor sale interne, cheltuielile totale cu cardurile pe gospodărie au fost de +0,7% pe an în septembrie (față de +0,4% în august). “Piața forței de muncă este esențială pentru consumator”, a scris aceasta, “în timp ce a existat o deteriorare relativă a condițiilor de muncă în partea superioară a pieței, cea mai mare parte a acestei subperformanțe ar putea fi acum în trecut”.
Dar BofA adaugă că salariile și plățile gospodăriilor cu venituri mai mari cresc în continuare cu ritmuri mai lente decât alte cohorte de venituri.
Analiștii vor monitoriza datele pentru a vedea cum rezistă tendințele de consum în fața unei economii în încetinire.
În perspectivă, previziunile Adobe privind cumpărăturile online pentru sezonul de sărbători (perioadă care se întinde de la 1 noiembrie până la sfârșitul acestui an) estimează că vânzările online de sărbători din SUA vor crește cu 4,8% față de anul precedent și vor atinge 221,8 mld. dolari.
Potrivit acesteia, cumpărăturile de pe telefonul mobil vor depăși pentru prima dată cele de pe desktop, deoarece consumatorii se simt din ce în ce mai confortabil să tranzacționeze pe ecrane mai mici, iar reducerile vor atinge niveluri record, în timp ce utilizarea programului “Cumpără acum, plătește mai târziu” va conduce la un nivel record de 17 miliarde USD de cheltuieli online, deoarece consumatorii caută modalități flexibile de a-și gestiona bugetele.

CPI CANADIAN :

În procesul verbal al ședinței de politică monetară din septembrie, oficialii BoC s-au arătat îngrijorați de presiunile inflaționiste continue și extinse, unele componente crescând cu mult peste mediile anterioare pandemiei.
Aceștia au remarcat că costurile de adăpost și prețurile ridicate ale petrolului au contribuit la inflație. În procesul-verbal se precizează că perspectivele inflației sugerează că aceasta va crește pe termen scurt, din cauza prețurilor mai mari la petrol și la benzină, dar va scădea treptat ulterior.
BdC va monitoriza îndeaproape dacă impulsul inflației subiacente scade, concentrându-se în special pe inflația de bază, care a rămas rigidă, și va lua în considerare, de asemenea, echilibrul dintre cererea și oferta economică în determinarea inflației viitoare.
Banca canadiană RBC spune că scenariul său de bază nu presupune noi majorări ale ratei dobânzii din partea Băncii Centrale a Canadei în acest an, menționând că mai există încă un raport lunar privind inflația și sondajul privind perspectivele afacerilor, foarte urmărit, care urmează să fie publicate înainte de următoarea conferință a băncii centrale, deși adaugă că Banca Centrală a fost clară în privința faptului că nu va ezita să răspundă cu mai multe majorări dacă este necesar pentru a răci piețele forței de muncă și a reduce inflația.

MIERCURI

INFLAȚIA DIN MAREA BRITANIE:

Se așteaptă ca indicele principal al CPI Y/Y în septembrie să scadă la 6,5% de la 6,7%, nefiind disponibil un consens pentru ceilalți indicatori la momentul redactării acestui articol.
Raportul anterior a acționat ca un factor decisiv în decizia MPC de a menține ratele în septembrie, după ce publicarea a înregistrat scăderi ale CPI principal, de bază și al serviciilor, acesta din urmă ajungând la 6,8% și cu mult sub prognoza BoE de 7,2%; rețineți, majoritatea scăderii CPI al serviciilor a fost atribuită tarifelor aeriene și pachetelor de vacanță.
În ceea ce privește următorul comunicat, analiștii de la Investec sunt de părere că “în ciuda creșterii prețurilor la combustibili în cursul lunii, ne așteptăm ca inflația să își continue tendința descendentă în septembrie”.
Biroul adaugă că presiuni în creștere ar putea veni din partea educației și a transporturilor, însă se așteaptă ca “acestea să fie contrabalansate de atenuarea presiunilor asupra prețurilor în alte domenii, cum ar fi răcirea inflației prețurilor la alimente, precum și a prețurilor la îmbrăcăminte”.
Din punct de vedere politic, la fel ca și în cazul raportului privind piața muncii, este greu de crezut că datele vor avea o influență semnificativă asupra prețurilor pentru ședința din noiembrie, care indică faptul că BoE va rămâne din nou nemișcată în privința ratelor.
Acestea fiind spuse, în cazul în care publicarea este deosebit de nepotrivită, ar putea avea un anumit impact asupra așteptărilor privind reducerile de rate în 2024, însă, având în vedere dificultățile de prognoză pe termen scurt pe parcursul actualului ciclu de creștere, este puțin probabil ca participanții pe piață să aibă prea multă convingere în a cimenta apelurile pentru anul viitor.

JOI

BALANȚA COMERCIALĂ JAPONEZĂ:

Se așteaptă ca balanța comercială pentru luna septembrie să prezinte un deficit mai mic de 425 milioane de yeni față de deficitul din august de 938 milioane de yeni.
Se estimează că exporturile vor crește cu 3,1% pe an (prev. -0,8%), în timp ce importurile se vor contracta cu 12,9% pe an (prev. -17,8%). Analiștii de la CapEco consideră că deficitul va continua să stagneze în jurul valorii de 600 mld. yeni.
Biroul, citând parteneri comerciali alături de cifrele preliminare, presupune că importurile au scăzut într-un ritm mai lent în septembrie.
“Având în vedere că prețurile de import au crescut cu mai puțin pe lună, bănuim că și volumele de import au crescut ușor”, spun cei de la CapEco.

RAPORTUL AUSTRALIAN PRIVIND LOCURILE DE MUNCĂ:

În prezent nu există previziuni pentru raportul australian privind locurile de muncă. Analiștii de la Westpac văd modificarea numărului de locuri de muncă la 20k (prev. 64,9k), în timp ce biroul vede rata șomajului stabilă la 3,7%.
Analiștii sugerează: “Profilul agitat din ultimele două luni pare să fie din nou o reflectare parțială a schimbării sezonalității în jurul vacanțelor școlare”.
De asemenea, biroul afirmă că “Întreprinderile au demonstrat o capacitate remarcabilă de a absorbi creșterea puternică a ofertei de forță de muncă determinată de migrație, deși această dinamică va fi testată pe măsură ce economia în general continuă să încetinească…
Piața forței de muncă a depășit punctul cel mai tensionat, dar încă nu a încetinit într-o măsură semnificativă.”
Westpac anticipează că piața forței de muncă va rămâne tensionată până la sfârșitul anului “înainte de a apărea un grad mai semnificativ de încetinire în 2024”.

VINERI

SUMMIT UE-SUA:

Președintele Comisiei Europene, dna von der Leyen, și președintele Consiliului European, dl Michel, se vor întâlni cu președintele Biden pe 20 octombrie la Casa Albă.
Subiectele de pe ordinea de zi, potrivit declarației comune, includ Rusia-Ucraina, energia curată, infrastructura digitală, inteligența artificială, iar liderii vor “trece în revistă activitățile comune de consolidare a rezilienței economice și de abordare a provocărilor conexe”.
Departe de comunicatul oficial, sursele au sugerat că un domeniu de interes va fi sectorul siderurgic. Un oficial de rang înalt al UE, citat de agențiile de presă, a sugerat că tarifele la oțel se numără printre problemele de rezolvat, Bloomberg raportând ulterior că cele două părți caută un acord interimar privind oțelul pentru a evita revenirea tarifelor din epoca Trump.
În plus, din punct de vedere geopolitic, se pare că UE ar plănui o anchetă antisubvenție asupra producătorilor chinezi de oțel în cadrul unui summit cu SUA din 20 octombrie, potrivit FT, care citează surse.
Un oficial UE a precizat pentru Reuters că sonda nu se limitează la China. “Se așteaptă ca o declarație comună care urmează să fie prezentată la sfârșitul summitului să spună că Uniunea Europeană își va folosi instrumentele de apărare comercială pentru a evalua situația de pe piața oțelului, dar nu va menționa China.
Acest lucru ar duce la investigații din partea Comisiei Europene”, potrivit diplomatului. În afară de problema oțelului, birourile sugerează, de asemenea, să se urmărească comentariile legate de opoziția Europei față de Legea americană de reducere a inflației.

IPC JAPONEZ:

Rata anuală de bază se va reduce la 2,7% de la 3,1%.
Utilizând CPI Tokyo (publicat acum câteva săptămâni) ca indicator, indicatorul a scăzut la 2,8% de la 2,9% în luna respectivă, după o scădere bruscă în august, condusă de scăderile tarifelor la utilități și de inflația bunurilor fabricate.
Analiștii de la CapEco prognozează o răcire similară în următorul comunicat. Biroul subliniază, de asemenea, că accelerarea inflației serviciilor s-a inversat în ultima lună, însă inflația se temperează mai puțin rapid decât anticipa Banca Japoniei, ceea ce va duce la necesitatea de a revizui previziunile privind inflația în cadrul reuniunii de la sfârșitul acestei luni (30-31).
În concordanță cu acest punct de vedere, sursele Kyodo din 10 octombrie au sugerat că Banca Japoniei se pare că se gândește să își majoreze prognoza privind CPI de bază pentru FY23/24 la aproape 3%, de la 2,5% prognozat în iulie. CapEco estimează că indicele principal pe an se va situa la 3,1%, indicele de bază la 2,8% și indicele supercore la 4,1%.

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN MAREA BRITANIE:

În ceea ce privește indicatorii recenți de consum, vânzările cu amănuntul BRC Y/Y au crescut cu 2,8% în septembrie (prev. 4,3%), consultanța notând: “Creșterea vânzărilor în septembrie a încetinit, deoarece costul ridicat al vieții continuă să afecteze gospodăriile.
Articolele cu bilete mari, cum ar fi mobilierul și produsele electrice, au avut o performanță slabă, deoarece consumatorii au limitat cheltuielile în fața costurilor mai mari ale locuințelor, chiriilor și combustibililor”.
În altă ordine de idei, Barclaycard, în raportul privind cheltuielile de consum, a menționat: “A fost plăcut să vedem cum consumatorii se întorc pe stradă și profită la maximum de vremea caldă de la începutul lunii septembrie.
Cu toate acestea, odată cu apropierea perioadei festive, consumatorii își echilibrează bugetele pentru a se pregăti pentru această perioadă costisitoare”. Pentru următorul comunicat, Oxford Economics notează “…credem că a existat o nouă creștere a vânzărilor în septembrie.
Vânzările de produse alimentare au fost deosebit de slabe în ultima vreme și par a fi pregătite pentru o nouă recuperare, în timp ce există posibilitatea de redresare a vânzărilor din afara magazinelor și a vânzărilor de carburanți, după scăderile semnificative de la un milion la un milion în august”.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3198926

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-prices-ease-as-investors-assess-impact-of-israelhamas-war-3199008

https://www.investing.com/news/stock-market-news/dow-futures-tick-higher-earnings-season-comes-into-focus-3199028

 

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply