Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 15-21 Mai

Evenimentele importante ale saptamanii

 

US retail sales, China activity data, Japan CPI, jobs data from UK and Australia

 

LUNI: Eurogroup Meeting, South Korean Trade Balance R (Apr), German Wholesale Prices (Apr), EZ Industrial Production (Mar).
MARTI: IEA OMR, Chinese Retail Sales (Apr)/Industrial Production (Apr), UK Labour Market Report (Mar/Apr), EZ Employment and GDP Flash (Q1), German ZEW (May), US Retail Sales (Apr), Canadian CPI (Apr), US Industrial Production (Apr).
MIERCURI: Japanese GDP (Q1), Australian Wage Price Index (Q1), EZ CPI Final (Apr).
JOI: European Ascension Day, Japanese Trade Balance (Apr), Australian Labour Market Report (Apr), US Philly Fed (May), New Zealand Trade Balance (Apr).
VINERI: G7 Summit (Japan), SARB Announcement, Japanese CPI (Apr).

 

Poti vedea detalii complementare (DXY, Oil, Aur) citind raportul macro:

LUNI

Saptamana incepe cu rapoarte privind alegerile in Turcia.

Este un eveniment politic care poate avea si impact in pietele financiare pe termen lung datorita instapilitatii geo-politice. puteti citi ce stim acum despre aceste alegeri in linkul de mai jos:

https://www.theguardian.com/world/2023/may/15/turkey-election-2023-results-live-election-result-polls-what-we-know-so-far

 

PBOC MLF:

Înaintea anunțului privind ratele de credit (LPR), se așteaptă ca PBoC să mențină rata dobânzii pe termen mediu pe un an (MLF) la 2,75%. Analiștii notează că îmbunătățirile continue ale consumului, ajutate parțial de vacanța din Săptămâna de Aur, sugerează că o redresare este în curs de realizare, în timp ce o reducere a MLF ar fi percepută de piață că economia nu se află pe calea dorită de redresare.

Analiștii de la ING sugerează că “provocarea reprezentată de un sector extern mai slab nu poate fi abordată printr-o reducere a ratei. Este posibil ca banca centrală să adauge mai multă lichiditate pe piața monetară prin intermediul operațiunii MLF. Dar acest lucru nu ar trebui să scadă semnificativ rata dobânzii de pe piață decât dacă amploarea injecției de lichiditate este mare, ceea ce nu este așteptarea noastră”.

MARTI

 

PROCES VERBAL RBA:

Minutele RBA se vor concentra în mare parte pe raționamentul care a stat la baza majorării surprinzătoare de 25 de puncte de bază la ședința din mai. Pentru a recapitula, RBA a luat prin surprindere piețele la ședința din această lună, când a operat o creștere neașteptată a ratei pentru a relua ciclul de înăsprire a politicii sale cu a 11-a majorare în 12 ședințe.
Limbajul a rămas de tip “hawkish”, deoarece Consiliul se așteaptă să fie necesară o înăsprire suplimentară a politicii monetare și rămâne hotărât în determinarea sa de a readuce inflația la țintă, urmând să facă tot ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv.

Consiliul a remarcat că inflația în Australia a depășit vârful, dar este încă prea ridicată, la 7%, și că va mai trece ceva timp până când va reveni în intervalul țintă. În plus, guvernatorul RBA, Lowe, a comentat într-un discurs ținut la câteva ore după ședință că există un consens puternic în ceea ce privește creșterea ratelor și că este extrem de serios privind revenirea inflației, în timp ce declarația trimestrială a RBA privind politica monetară a rămas pe un ton dur, reiterând că va face tot ce este necesar pentru a readuce inflația la ținta stabilită și că ar putea fi nevoie de o înăsprire suplimentară pentru a face acest lucru într-un interval de timp rezonabil.

VÂNZĂRILE CU AMĂNUNTUL CHINEZEȘTI/IP:

Vânzările cu amănuntul Y/Y sunt prognozate să accelereze la 20,1% în aprilie (față de 10,6% în martie), cu o producție industrială estimată la 10,1% (față de 3,9% în martie), iar investițiile în active fixe la 5,2% (față de 5,1% în martie).
Observatorii subliniază că interpretarea datelor ar putea fi mai complicată pe fondul efectelor de bază de anul trecut. Se așteaptă ca producția industrială să indice redresarea pieței interne, în ciuda unei piețe externe în decelerare. Vânzările cu amănuntul, potrivit ING, ar putea afișa doar o forță moderată în aprilie, din cauza economiilor consumatorilor pentru călătoriile de agrement planificate în luna mai.
Banca sugerează că punctul central al acestui set de date este reprezentat de investițiile în active fixe (FAI), care oferă informații despre ritmul investițiilor în infrastructură conduse de guvern. Se anticipează o ușoară îmbunătățire lunară a FAI, oferind o mai bună înțelegere a strategiilor de investiții ale Guvernului și a traiectoriei economice a țării.

 

RAPORTUL PRIVIND PIAȚA BRITANICĂ A MUNCII:

Se așteaptă ca rata șomajului în cele trei luni până în martie să se mențină la 3,8%, variația ocupării forței de muncă să scadă la 50.000 de la 169.000 și creșterea câștigurilor principale să încetinească la 5,1% de la 5,9%, în timp ce indicatorul ex-bonus este văzut scăzând la 6,2% de la 6,6%.
Raportul anterior a fost caracterizat de o creștere a salariilor de la 6,5% la 6,6% și a fost perceput ca fiind un factor de influență în decizia MPC de a oferi o nouă majorare de 25 de puncte procentuale în luna mai (alături de un raport CPI bun pentru luna martie). De data aceasta, analiștii de la Investec se așteaptă la o scădere a ratei șomajului la 3,7%, în mare parte ca urmare a faptului că observația lunară unică din decembrie de 3,9% a ieșit din calcul.
În mod similar, în ceea ce privește câștigurile, Investec preconizează că acestea, fără bonus, vor crește la 6,7% “datorită dinamicii cifrelor lunare de bază”. Cu toate acestea, așteptările sale pentru rata principală sunt pentru o scădere la 5,7% de la 5,9% “deoarece bonusurile mai slabe contribuie la scăderea creșterii generale a câștigurilor”.
Din punct de vedere politic, o majorare de 25 de puncte de bază în iunie din partea BoE este cotată la aproximativ 62% și, prin urmare, un raport fierbinte privind piața forței de muncă ar putea determina o creștere suplimentară a prețului pentru o majorare suplimentară, însă, probabil că nu va fi cotată în totalitate până la publicarea datelor privind CPI din 24 mai.

 

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN SUA:

Vânzările cu amănuntul principale sunt considerate în creștere cu 0,7% M/M în aprilie, compensând o parte din declinul de 1,0% M/M din martie; vânzările cu amănuntul de bază sunt considerate în creștere cu 0,5% M/M (prev. -0,8%), în timp ce grupul de control este așteptat să se contracte cu 0,3% M/M, egalând declinul din martie. Raportul “Consumer Checkpoint” din aprilie al Bank of America a prezentat noi semne că nivelul cheltuielilor de consum se înmoaie; cheltuielile totale cu cardul pe gospodărie au scăzut la -1,2% pe an/an, prima citire negativă pe an/an din februarie 2021.
Cu toate acestea, cheltuielile ajustate în funcție de sezonalitate au crescut cu 0,3% în aprilie M/M. BofA a declarat că, în ansamblu, peisajul pieței muncii rămâne solid, dar datele sale au sugerat o anumită deteriorare la capătul superior al distribuției veniturilor. “Șomajul crește cel mai rapid în rândul gospodăriilor cu venituri mai mari, în timp ce creșterea salariilor acestora este cea mai slabă”, a declarat BofA, “creșterea cheltuielilor cu venituri mai mari pentru articole discreționare a scăzut, de asemenea, sub nivelul gospodăriilor cu venituri mai mici și medii”.
Acestea fiind spuse, BofA subliniază că rezervele de economii ale consumatorilor rămân ridicate, iar propriile date interne privind soldurile de economii și cecuri ale gospodăriilor arată că soldul median continuă să fie cu peste 40% mai mare decât media în 2019 în toate cohortele de venituri.

 

CPI CANADIAN:

Se așteaptă ca prețurile de consum să crească cu 0,5% M/M în aprilie, egalând rata din martie; măsura anuală este, de asemenea, considerată neschimbată la 4,3% Y/Y, deși măsura de bază a inflației anuale este considerată în creștere cu 0,1ppts la 4,4% Y/Y. Traderii vor încadra publicarea în contextul potențialului BoC de a relua majorările de rate.
În declarația de politică monetară din aprilie, BoC a declarat că se așteaptă ca inflația CPI să scadă rapid la aproximativ 3% la mijlocul acestui an, apoi să scadă mai treptat până la ținta de 2% până la sfârșitul anului 2024. Datele recente sugerează că inflația va continua să scadă în următoarele câteva luni, dar a avertizat că revenirea la 2% s-ar putea dovedi mai dificilă, deoarece așteptările inflaționiste scad lent, inflația prețurilor serviciilor și creșterea salariilor rămân ridicate, iar comportamentul de stabilire a prețurilor din partea companiilor nu s-a normalizat încă.
La începutul lunii mai, guvernatorul BoC, Macklem, a declarat că există riscul ca inflația să rămână blocată peste ținta de 2%, iar dacă acest lucru se întâmplă, BoC este pregătită să majoreze în continuare ratele dobânzilor. Macklem a precizat că nu s-a terminat treaba cu inflația și că, deși politica mai strictă a dat rezultate, mai este încă de lucru.

 

MIERCURI

PIB-UL JAPONEZ:

PIB-ul preliminar al Japoniei pentru primul trimestru este așteptat săptămâna viitoare și va oferi cele mai recente informații despre sănătatea economiei, care este a treia ca mărime din lume și care se așteaptă să înregistreze o expansiune marginală de 0,1% trimestrial/trimestrial și o creștere anualizată de 0,7%.
Reamintim că economia Japoniei abia a evitat o recesiune în ultimul trimestru din 2022, cu un PIB revizuit Q/Q plat și un PIB anualizat de doar 0,1%, mai slab decât estimările analiștilor de 0,2% și, respectiv, 0,8%, în timp ce cifrele au fost retrogradate față de lecturile preliminare, dar au reprezentat o îmbunătățire față de contracția economică din trimestrul al treilea.
Performanța slabă a economiei în T4 a fost rezultatul unui consum slab, care reprezintă mai mult de jumătate din PIB-ul țării și care a crescut doar cu 0,3% în condițiile creșterii prețurilor, în timp ce cheltuielile de capital s-au contractat cu 0,5%. În plus, este probabil ca profilul slab al cheltuielilor să fi persistat în T1 și este evident în seria de date dezamăgitoare privind cheltuielile gospodăriilor din Japonia din ultimele luni, în timp ce creșterile de rate ale băncilor centrale din străinătate reprezintă, de asemenea, vânturi frontale pentru economiile globală și japoneză.

JOI

RAPORTUL PRIVIND PIAȚA AUSTRALIANĂ A MUNCII:

Se preconizează că variația ocupării forței de muncă va arăta un plus de 25.000 de locuri de muncă în aprilie, iar rata șomajului și rata de participare se vor menține la 3,5% și, respectiv, 66,7%. Cea mai recentă ședință a RBA, care a înregistrat o creștere surprinzătoare de 25bps (față de așteptările pentru o altă menținere), a sugerat: “Datele recente din Australia au confirmat, de asemenea, că piața forței de muncă rămâne foarte strânsă, rata șomajului fiind aproape de minimul ultimilor 50 ani.
Multe firme continuă să întâmpine dificultăți în angajarea de lucrători, deși s-a înregistrat o oarecare atenuare a deficitului de forță de muncă, iar numărul de posturi vacante a scăzut puțin.” Analiștii de la Westpac și-au aliniat previziunile la așteptările marcate, deoarece sugerează că “dinamica subiacentă [numărul ridicat de locuri de muncă vacante și redresarea imigrației] prezintă un risc clar de creștere a rezultatelor privind ocuparea forței de muncă, cel puțin pe termen scurt”.

 

BALANȚA COMERCIALĂ A NOII ZEELANDE:

Înaintea bugetului pentru 2023, guvernul neozeelandez a avertizat împotriva așteptărilor mari, având în vedere economia slabă și inflația crescută. În special în urma ciclonului Gabrielle, guvernul a semnalat că va face ceea ce este necesar pentru a aborda presiunile legate de costul vieții, pentru a accelera redresarea economică și pentru a susține serviciile publice cheie, dar fără măsuri suplimentare semnificative.
Westpac spune că previziunile sale economice sunt mai puțin optimiste decât actualizarea semestrială a Trezoreriei, ceea ce duce la o proiecție redusă a veniturilor fiscale. guvernul aderând la regulile sale fiscale de menținere a unor excedente mici. Pentru a realiza acest lucru, alocațiile bugetare vor rămâne neschimbate, aproximativ 4 miliarde de dolari neozeelandezi de economii fiind alocate către prioritățile guvernului, potrivit Westpac.
Banca anticipează o creștere de 12 mld. NZD a programului de obligațiuni pe parcursul perioadei de prognoză de cinci ani, comparativ cu bugetul 2022, în principal din cauza deficitelor prognozate și a unei mici creșteri a împrumuturilor pentru recuperarea ciclonului.

VINERI

SUMMITUL G7 (VINERI + SÂMBĂTĂ):

Șefii G7 se vor reuni pentru un summit care va avea loc în perioada 19-21 mai la Hiroshima, Japonia. Liderii vor delibera asupra unei serii de subiecte, inclusiv dinamica geopolitică, sănătatea economiei mondiale, inflația și securitatea alimentară globală, precum și chestiuni legate de climă, pe fondul conflictului ucrainean și al escaladării tensiunilor dintre Statele Unite și China.
În prezent, nu este clar dacă președintele SUA, Biden, va participa personal la summit, în contextul negocierilor în curs cu liderii Congresului american privind plafonul de îndatorare. Per ansamblu, până în prezent nu se așteaptă nimic major sau imediat de la summitul G7, în timp ce unii sugerează că discuțiile legate de inteligența artificială (AI) ar putea fi un punct ad-hoc care ar putea fi adăugat pe ordinea de zi, având în vedere ascensiunea rapidă a chatboturilor cu inteligență artificială (AI) generativă.

 

CPI JAPONEZ:

Datele privind inflația japoneză pentru luna aprilie sunt așteptate săptămâna viitoare și probabil că vor rămâne ridicate după creșterea de 3,2% a CPI național principal și de 3,1% a CPI de bază (fără alimente proaspete) în martie, care au fost ambele în conformitate cu așteptările și peste obiectivul de preț de 2% al BoJ, în timp ce CPI fără alimente proaspete a fost de 3,1%.
Fresh Food & Energy a accelerat la 3,8% (exp. 3,4%, prev. 3,5%), ceea ce a reprezentat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele patru decenii. Creșterea indicatorului “core-core” indică o extindere a presiunilor asupra prețurilor, deși creșterile prețurilor la alimente, gaze și bunuri de uz casnic au rămas principalele motoare ale inflației.
În plus, datele CPI de la Tokyo pentru luna aprilie, care oferă un indicator principal pentru tendințele prețurilor la nivel național, au arătat o nouă accelerare a prețurilor dincolo de consensul pieței, prin care inflația globală și cea de bază au crescut la 3,5%, de la valori anterioare de 3,3% și, respectiv, 3,2%.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

 

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3081831

https://www.investing.com/news/world-news/turkey-votes-in-pivotal-elections-that-could-end-erdogans-20year-rule-3081781

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3081816

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-falls-further-ahead-of-economic-data-deluge-fed-cues-3081921

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-pressured-by-stronger-dollar-before-fedheavy-week-3081911

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply