Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 13-19 Nov

Evenimentele importante ale saptamanii:

Biden-Xi meeting; US CPI, retail sales; China activity data

MON: OPEC OMR, Canadian Remembrance Day (Observed).

TUE: IEA OMR; UK Average Earnings/Unemployment (Oct/Sep), EZ Employment (Q3), German ZEW (Nov), US NFIB (Oct), CPI (Oct), Japanese GDP (Q3).

WED: Chinese Retail Sales/Industrial Output (Oct), UK CPI (Oct), EZ Trade Balance (Sep), US PPI Final Demand (Oct), Retail Sales (Oct), Japanese Trade Balance (Oct).

THU: CBRT FSR (Oct); Australian Employment (Oct), Chinese House Prices (Oct), US IJC (6 Nov w/e), Export/Import Prices (Oct).

FRI: US Government shutdown deadline.

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

LUNI

Ziua de luni este ca de obicei mai usoara, nu avem evenimente notabile

MARTI

DATE PRIVIND PIAȚA BRITANICĂ A MUNCII:

Așteptările sunt ca rata șomajului în perioada de 3 luni până în septembrie să crească la 4,3% de la 4,2%, variația ocupării forței de muncă să se contracteze la 198k, creșterea câștigurilor principale de 8,3% în perioada 3M/YY în septembrie față de 8,1% anterior, iar tiparul ex-bonus să se mențină la 7,8%.
Rețineți, datele publicate se vor baza pe statistici experimentale, având în vedere rata de răspuns în scădere la ancheta privind forța de muncă.
Pentru viitoarea publicație, Pantheon Macroeconomics notează că “în ansamblu, indicatorii sondajului sugerează că numărul angajaților salariați a rămas pur și simplu stabil în octombrie”.
Firma de consultanță adaugă că “este probabil ca gradul de relaxare a pieței muncii să continue să crească dacă ocuparea forței de muncă stagnează, deoarece creșterea forței de muncă va fi în continuare susținută de imigrație”. În ceea ce privește câștigurile, PM observă că “creșterea de la lună la lună a salariului mediu săptămânal a încetinit probabil în septembrie, în ciuda acordurilor salariale din sectorul public”.
Din punct de vedere politic, având în vedere faptul că MPC s-a abținut de la majorarea ratelor timp de două ședințe și lipsa de fiabilitate a datelor, publicarea va trece probabil fără prea multă fanfară.
De asemenea, merită remarcat faptul că, în cadrul MPR din noiembrie, MPC a revizuit în creștere rata de echilibru pe termen mediu a șomajului la 4,5% de la 4,25%.

PIB-UL JAPONEZ:

Conform unui sondaj realizat de Reuters, PIB-ul preliminar al Japoniei din trimestrul al treilea va arăta probabil prima contracție din ultimele patru trimestre, cu o valoare de -0,1% (prev. 1,2%), în timp ce cifra anualizată este așteptată la -0,6% (prev. +4,8%).
“Acest lucru se datorează în mare parte unei recuperări tehnice din câștigul solid din trimestrul al doilea”, spun cei de la ING.
În ceea ce privește celelalte componente ale publicației, consumul privat este așteptat la +0,2% (prev. -0,6%), cheltuielile de capital la +0,3% (prev. -1,0%), iar cererea externă la -0,1% (prev. +1,8%).
Biroul de la Dai-ichi Life Research a sugerat că “redresarea consumului va rămâne probabil moderată din cauza durerilor cauzate de creșterea inflației”.
Din perspectiva băncii centrale, guvernatorul BoJ, Ueda, a sugerat că economia se redresează moderat și este probabil ca acest lucru să continue, dar banca va menține cu răbdare relaxarea pentru a sprijini activitatea economică.

CPI ÎN SUA:

Se așteaptă ca CPI de bază să crească cu 0,3% M/M în octombrie, egalând rata înregistrată în septembrie, în timp ce rata anuală a inflației de bază este, de asemenea, considerată neschimbată, la 4,1% Y/Y.
Este probabil ca datele din octombrie să fi fost determinate de prețurile stabile la energie și de posibile scăderi ale prețurilor vehiculelor, deoarece costurile ridicate ale împrumuturilor reduc cererea de consum.
Datele privind inflația vor constitui o parte esențială a modului în care Fed va proceda cu politica; președintele Powell a susținut săptămâna aceasta o abordare prudentă a politicii. El a declarat că oficialii s-au angajat să realizeze o orientare a politicii monetare suficient de restrictivă pentru a aduce inflația la 2% în timp, iar FOMC nu este încă încrezător că a realizat o astfel de orientare, adăugând că, dacă oficialii consideră că este oportun să înăsprească și mai mult politica, nu vor ezita să facă acest lucru, menționând că progresul continuu către țintă nu este asigurat, iar datele privind inflația au dat recent “câteva bâlbe în cap”.
Powell a declarat că Fed va continua să “acționeze cu atenție” în ceea ce privește politica, astfel încât să poată “aborda atât riscul de a fi indusă în eroare de câteva luni bune de date, cât și riscul de a înăspri excesiv”.Analiștii de la ING prognozează o încetinire a inflației, cu o scădere a ratei principale a CPI la 3,3% până în decembrie și posibil să atingă un interval de 2,0-2,5% până în aprilie 2024; este posibil ca CPI de bază să testeze 2,0% în trimestrul al doilea.
ING susține că aceste perspective înseamnă că Fed nu va fi nevoită să majoreze în continuare ratele dobânzilor. “Scăderi mai accentuate sunt probabile în prima jumătate a anului 2024”, scrie ING, “Powell a recunoscut că, “având în vedere ritmul rapid de înăsprire, este posibil să existe încă o înăsprire semnificativă în curs de desfășurare” – acest lucru nu va face decât să intensifice presiunile dezinflaționiste care se acumulează într-o economie care dă semne de răcire”.” ING adaugă că “având în vedere că este probabil ca îngrijorările legate de creștere să se intensifice, acest lucru ar trebui să ofere Fed-ului flexibilitatea de a răspunde cu reduceri ale ratelor dobânzilor”, pe care nu le-ar descrie ca fiind stimulente, ci mai degrabă o mișcare pentru a aduce politica monetară pe o bază mai neutră.

MIERCURI

ÎNTÂLNIRE BIDEN-XI LA FORUMUL APEC (MIERCURI-VINERI):

Președintele american Biden și președintele chinez Xi vor purta discuții în marja forumului APEC de la San Francisco, aceasta fiind doar a doua întâlnire personală dintre cei doi.
Nu se așteaptă mari progrese în urma discuțiilor. În schimb, analiștii vor căuta semne graduale de îmbunătățire a relațiilor.
Un oficial a declarat că Biden va discuta despre Ucraina, Israel, drepturile omului, alegerile din Taiwan, Marea Chinei de Sud, Coreea de Nord și relațiile economice echitabile atunci când cei doi se vor întâlni pe 15 noiembrie.
Oficialul a adăugat că Biden ar putea ridica problema operațiunilor chineze de influențare a alegerilor, a Fentanyl, a IA și a deținuților americani din China. De asemenea, SUA intenționează să ia măsurile necesare pentru a restabili comunicarea militară cu China și va insista “asertiv” asupra acestei probleme cu Xi și va sublinia dorința ca China să spună Iranului să nu escaladeze criza din Orientul Mijlociu.
Analiștii geopolitici de la RANE au declarat că discuțiile vor contribui la reluarea dialogurilor la nivel de lucru pe teme precum disputele comerciale, dar nu vor reuși să abordeze cauza principală a escaladării tensiunilor dintre SUA și China și vor augura puține progrese în ceea ce privește disputele politice cheie, inclusiv atenuarea schimbărilor climatice.

CPI ÎN MAREA BRITANIE:

Se așteaptă ca indicele principal al CPI Y/Y să scadă la 4,9% de la 6,7%, iar rata de bază Y/Y să scadă la 5,8% de la 6,1%.
În raportul anterior, rata globală Y/Y s-a menținut în mod neașteptat la 6,7%, iar indicele pentru toate serviciile a crescut de la 6,8% la 6,9%, datorită creșterilor din categoria volatilă a pachetelor de vacanță, după cum a observat ING, care a remarcat, de asemenea, că cifra de 6,9% a fost sub prognoza MPC de 7%.
De data aceasta, analiștii de la Investec notează că va exista “aproape sigur o scădere bruscă a ratei principale din octombrie”, deși aceasta se datorează mai mult efectelor de bază.
Aceasta se va exprima în principal prin intermediul prețurilor la utilități, având în vedere că, în octombrie 2022, prețurile la gaze și electricitate au crescut cu 36,9% și, respectiv, 16,9%, datorită creșterii costurilor cu ridicata ale energiei, după cum subliniază Investec, biroul prezentând, de asemenea, dovezi anecdotice recente privind o moderare a inflației prețurilor la alimente.
Din punct de vedere al politicii, având în vedere că MPC a menținut ratele neschimbate timp de două reuniuni consecutive, publicarea va avea probabil o influență redusă asupra orizontului politic imediat.
Cu toate acestea, un comunicat dovish ar putea devansa așteptările privind reducerile de rate din 2024. Rețineți, comunicatul poate fi încadrat în contextul performanței indicelui de inflație pentru toate serviciile, pe care MPC se așteaptă să se mențină la 6,9%.

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN SUA:

Vânzările cu amănuntul sunt considerate în scădere în octombrie, consensul fiind de -0,1% M/M (prev. +0,7%).
Datele Bank of America privind cheltuielile cu cardurile de credit și de debit din octombrie au arătat o scădere de 0,2% M/M în octombrie (față de prev. +0,2% M/M în septembrie), ducând rata anuală la -0,5% Y/Y (față de +0,7% în septembrie).
Banca a declarat că, spre deosebire de tendințele observate în vară, nu mai există o convergență a cheltuielilor pentru servicii și cele cu amănuntul. “În această lună, am văzut o convergență semnificativă între creșterea cheltuielilor gospodăriilor cu venituri mai mici și cele cu venituri mai mari, care ar putea fi explicată parțial prin revenirea creșterii salariilor pentru acestea din urmă”, scrie aceasta, menționând că majorarea plăților ipotecare a început să cântărească în mod disproporționat asupra unor gospodării cu venituri mai mari.
“Acest lucru a dus la o încetinire a cheltuielilor proprietarilor de locuințe în raport cu chiriașii cu venituri ridicate, iar dacă inflația chiriilor se atenuează în continuare, performanța superioară a cheltuielilor chiriașilor ar putea juca și în cazul familiilor cu venituri medii și mai mici.”
BofA adaugă că, în pofida unui salt în cazul gospodăriilor care reiau rambursarea împrumuturilor pentru studenți, vede încă puține semne de impact negativ asupra cheltuielilor și spune că bilanțurile gospodăriilor rămân în continuare într-o formă robustă.

JOI

LOCURI DE MUNCĂ AUSTRALIENE:

Ocuparea forței de muncă în luna octombrie este așteptată la 18.000 (prev. 6,7 mii), în timp ce rata șomajului este estimată să crească la 3,7% (prev. 3,6%), iar rata de participare este așteptată să rămână la 66,7%.
În cel mai recent SoMP al RBA, banca a retrogradat prognoza privind rata șomajului pentru întreaga perioadă de orizont, în timp ce pentru decembrie, prognoza a fost redusă la 3,75% de la 4,00%. “Condițiile de pe piața forței de muncă s-au relaxat treptat în cadrul unei serii de măsuri, dar acestea rămân strânse.
Creșterea ocupării forței de muncă a încetinit de la ritmul puternic de la sfârșitul anului trecut și acum ține aproximativ pasul cu creșterea populației în vârstă de muncă.
Companiile au ajustat orele lucrate de personal ca răspuns la atenuarea creșterii cererii în economie.
Astfel, rata de subocupare a crescut recent puțin mai mult decât rata șomajului, dar ambele rămân scăzute în raport cu standardele istorice.
Creșterea recentă și puternică a populației a sporit oferta de forță de muncă, contribuind în același timp la cererea agregată”, a precizat RBA în comunicat.

VINERI

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN MAREA BRITANIE:

În ceea ce privește indicatorii recenți, indicatorul BRC al vânzărilor cu amănuntul din octombrie a crescut cu 2,6% pe an/an, comunicatul de însoțire menționând că “creșterea vânzărilor cu amănuntul a încetinit pe măsură ce costurile ridicate ale creditelor ipotecare și ale chiriilor au zdruncinat și mai mult încrederea consumatorilor.
De asemenea, multe gospodării își amână cheltuielile de Crăciun în speranța că pot face rost de un chilipir în cadrul viitoarelor reduceri de Black Friday”.
În altă parte, raportul Barclaycard privind cheltuielile de consum a observat că “Cheltuielile globale cu amănuntul au crescut cu 1,2% în octombrie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mică creștere anuală din decembrie 2022.
Acest lucru vine ca urmare a faptului că vremea neobișnuit de caldă din octombrie a însemnat că consumatorii s-au abținut de la a face achiziții de sezon, cum ar fi paltoane de iarnă și pulovere, ceea ce a dus la scăderea cheltuielilor la comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte pentru a patra lună consecutivă, la -3,0% în octombrie 2023”.

 

ÎNCHIDEREA GUVERNULUI AMERICAN:

Guvernul american se va confrunta cu un nou termen limită pentru închiderea guvernului vineri, 17 noiembrie, oferind Camerei majoritare a Partidului Republican și Senatului majoritar democrat o săptămână pentru a ajunge la un acord asupra unei măsuri provizorii care să mențină guvernul deschis.
Reuters notează că Camera ar putea vota marți un plan, însă Camera se luptă să ajungă la un acord asupra unui plan detaliat de cheltuieli pentru anul fiscal care se încheie la 30 septembrie 2024.
La fel ca în debandada anterioară, unii republicani cer ca orice măsură să includă reduceri de cheltuieli și măsuri pe care democrații le vor respinge probabil.
Camera a adoptat șapte proiecte de lege privind creditele, dar celelalte cinci se confruntă cu vânturi potrivnice.
Între timp, Senatul a adoptat trei proiecte de lege cu un puternic sprijin bipartizan și ar putea, de asemenea, să înceapă să avanseze cu o măsură în scurt timp.
Punchbowl a adăugat că, dacă Schumer va depune o cerere de clauză privind CR pe termen scurt, se va stabili un vot inițial de procedură pentru începutul săptămânii viitoare.
CR al Senatului este probabil ca guvernul să fie finanțat pentru încă o lună până la jumătatea lunii decembrie, ceea ce îi va înfuria pe republicanii din Camera Reprezentanților.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3231496

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3231487

https://www.investing.com/news/commodities-news/silver-prices-plunge-amid-powells-hawkish-stance-and-stronger-dollar-93CH-3231559

https://www.investing.com/news/cryptocurrency-news/bitcoin-and-ripple-display-strong-price-correlation-diverging-from-stocks-93CH-3231552

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply