Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 29 Mai- 4 Iunie

Evenimentele importante ale saptamanii

US CPI, FOMC, Retail Sales; ECB; PBoC, China activity data

 

LUNI: NY Fed Survey of Consumer Expectations.
MARTI: OPEC MOMR, German Final CPI (May), UK Jobs Data (Apr/May), German ZEW Survey (Jun), US CPI (May).
MIERCURI: FOMC Announcement, IEA OMR (2024 Forecast), UK GDP (Apr), Swedish CPIF (May), EZ Industrial Production (Apr), US PPI (May), New Zealand GDP (Q1).
JOI: ECB Announcement, PBoC MLF Announcement, Eurogroup meeting, Japanese Trade Balance (May), Australian Job Report (May), Chinese Retail Sales and Industrial Production (May), US Philly Fed (Jun), US Retail Sales (May).
VINERI: BoJ Announcement, ECB TLTRO III.5-10 Repayment, EZ Final CPI (May), Uni. of Michigan Prelim. (Jun), Quad Witching.

 

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

Macrofundamental 12-18 Iunie: E timpul, hike sau skip? CPI si FED Decision

LUNI

Ca de obicei, luni este o zi usoara, fara evenimente financiare notabile.

Avem Bank Holliday in AUSTRALIA

MARTI

RAPORTUL BRITANIC PRIVIND LOCURILE DE MUNCĂ:

Se așteaptă ca rata șomajului în cele trei luni din aprilie să crească de la 3,9% la 4,0%, în timp ce câștigul mediu (fără bonusuri) ar trebui să crească de la 6,7% la 6,9%; nu a fost publicat niciun consens pentru ceilalți indicatori.
Raportul anterior a fost caracterizat de o creștere neașteptată a ratei șomajului la 3,9% de la 3,8%, pe fondul unei creșteri a ratei de participare, în timp ce măsura mai oportună a numărului de salariați de la HMRC pentru luna aprilie a înregistrat prima scădere de la începutul anului 2021.
În ceea ce privește salariile, câștigurile medii s-au menținut la 5,8%, conform așteptărilor, ceea ce sugerează că o parte din impulsul ascendent al creșterii salariale începe să încetinească. De data aceasta, analiștii de la Oxford Economics notează că, pe baza “citirilor recente mai ridicate pe o singură lună și a faptului că rezultatul scăzut din ianuarie va ieși din media pe trei luni, ne așteptăm ca șomajul să urce până la 4% în perioada februarie-aprilie”.
În ceea ce privește creșterea salariilor, compania de consultanță notează că “datele au rămas puternice în ultimele luni și credem că ambele măsuri principale sunt susceptibile să se fi accelerat și mai mult în aprilie din cauza creșterii de aproape 10% a salariului minim național în acea lună”. Din punct de vedere al politicii, având în vedere că 25 de puncte de bază sunt aproape complet evaluate pentru luna iunie din cauza datelor privind inflația din aprilie, este puțin probabil ca această publicare să determine o remodelare prea mare a așteptărilor BoE.

 

US CPI:

Se așteaptă ca CPI să crească cu 0,3% M/M în luna mai, puțin mai puțin decât precedentul 0,4%; indicatorul anual este considerat a fi în scădere la 4,1% Y/Y de la 4,9%.
Bank of America este în concordanță cu opinia generală, așteptând ca rata anuală principală să scadă la 4,1%, ceea ce ar fi cea mai mică citire din martie 2021. BofA spune că indicele principal va fi determinat de o scădere de 3,0% a prețurilor la energie. Aceasta spune că se așteaptă ca factorii sezonieri să contribuie, de asemenea, la presiunea descendentă.
Se anticipează că prețurile la alimente vor crește ușor din cauza unei creșteri a alimentelor în afara casei, compensată parțial de o scădere a alimentelor la domiciliu. Între timp, analiștii se așteaptă ca măsura de bază să crească cu 0,4% M/M, egalând ritmul din aprilie; măsura anuală de bază este văzută în scădere la 5,2% Y/Y de la 5,5%.
BofA spune că majorarea inflației de bază va fi condusă de o creștere semnificativă a prețurilor la mașinile de ocazie, în timp ce prețurile bunurilor de bază, cu excepția mașinilor de ocazie, sunt așteptate să rămână puțin schimbate. Pentru serviciile de bază, BofA vede o creștere de 0,4%, susținută de inflația pentru locuințe, dar compensată de o scădere a cazării în afara casei.
BofA spune că monitorizează îndeaproape presiunile asupra lanțului de aprovizionare, tendințele în ceea ce privește cheltuielile de consum pentru bunuri și decelerarea continuă a chiriilor și a chiriilor echivalente ale proprietarilor și, privind în perspectivă, se așteaptă la o moderare continuă a presiunilor inflaționiste.

MIERCURI

PIB DIN NOUA ZEELANDA :

Așteptările sunt pentru o imprimare Q/Q de -0,1%. Economia s-a contractat cu 0,6% în ultimul trimestru din 2022, mai mulți economiști prevăzând o nouă contracție în primul trimestru din acest an.
Merită menționat faptul că datele privind contul curent pentru T1 sunt așteptate cu o zi înainte de raportul privind PIB-ul și, prin urmare, ar putea schimba așteptările. Agenția de rating S&P a declarat anterior că “riscurile de recesiune și costurile de reconstrucție cauzate de ciclonul Gabrielle întârzie reparația fiscală post-COVID a Noii Zeelande”. În cel mai recent buget, Trezoreria NZ se așteaptă acum ca economia să crească cu 1% în cele 12 luni până în iunie, spre deosebire de trecerea în recesiune în a doua jumătate a acestui an.
Acesta a remarcat că reconstrucțiile cauzate de ciclon și revenirea turiștilor au stimulat activitatea. Între timp, RBNZ a declarat recent că se așteaptă ca economia să se fi extins ușor în primul trimestru. Aceasta continuă să vadă o recesiune superficială în al doilea și al treilea trimestru al acestui an.

PIB-UL BRITANIC:

Se așteaptă ca PIB-ul M/M din aprilie să crească cu 0,3% față de contracția de 0,3% înregistrată în martie. Publicația anterioară a înregistrat o scădere pe fondul unei slăbiciuni într-o serie de sectoare, o parte din impact fiind o consecință a vremii nefavorabile și a grevelor.
De data aceasta, Pantheon Macroeconomics sugerează că prognoza sa de 0,2% M/M ar implica faptul că prognoza MPC de creștere trimestrială/trimestrială de 0% în T2 ar fi “în zona corectă”. Analizând mai atent datele, PM consideră că există motive întemeiate pentru a se aștepta ca PIB-ul să se descurce mai prost decât se indică în sondajele de opinie din mediul de afaceri, având în vedere excluderea sectorului construcțiilor, prin care producția din construcții ar putea scădea cu aproximativ 2,2% M/M, ceea ce ar reduce PIB-ul cu 0,15 puncte procentuale.
În plus, este probabil ca acțiunile de grevă să fi jucat un rol similar în aprilie ca și în martie. Privind dincolo de luna aprilie, compania de consultanță se așteaptă ca datele din luna mai să fie afectate de sărbătorile legale suplimentare, care vor fi cântărit producția, în timp ce o creștere de 0,4% în iunie ar trebui să ducă la o stabilitate a PIB-ului din al doilea trimestru în jurul nivelurilor din primul trimestru. Ulterior, creșterea din S2 va beneficia probabil de o redresare a venitului disponibil al gospodăriilor pe fondul reducerii plafonului de preț al OFGEM.

ANUNȚUL DE POLITICĂ AL FOMC:

Un sondaj Reuters a arătat că economiștii se așteaptă, în general, ca FOMC să mențină ratele la 5,00-5,25% săptămâna viitoare, doar 8 din cei 86 de respondenți prognozând o creștere a ratei cu 25 de puncte de bază. Privind în perspectivă, 32 dintre cei 86 de economiști intervievați prevăd în continuare cel puțin încă o majorare a ratelor în cursul acestui an.
Goldman Sachs consideră că Fed va face o pauză la ședința din iunie pentru a evalua impactul majorărilor anterioare ale ratelor, precum și al înăspririi creditării bancare, înainte de a lua în considerare o nouă majorare a ratelor, oficialii considerând probabil că o pauză este o măsură prudentă pentru a evita o supraînăsprire accidentală.
Goldmans spune că riscurile economice negative s-au diminuat, rezistența observată în datele concrete, cum ar fi cheltuielile și piața forței de muncă, depășind slăbiciunea din alte date de sondaj.
Banca și-a redus recent perspectivele privind o recesiune, atribuind o probabilitate de 25% (de la 35%) și susține că progresele către o aterizare ușoară sunt pe drumul cel bun, susținute de îmbunătățirile de pe piața muncii, de reducerea deficitului de forță de muncă și de răcirea creșterii salariale.
GS notează, de asemenea, că, deși inflația de bază PCE a scăzut mai puțin decât se aștepta, se anticipează o decelerare semnificativă în cursul acestui an. Banca spune că oficialii Fed au mai puține motive de îngrijorare comparativ cu vara trecută, pe măsură ce psihologia inflației se normalizează și apar semne de răcire.

JOI

Cea mai aglomerata zi a saptamanii insa nu toate evenimentele vor impacta piata, haideti sa ne uitam la cele mai importante:

VÂNZĂRILE CU AMĂNUNTUL ȘI PRODUCȚIA INDUSTRIALĂ DIN CHINA:

Se așteaptă ca vânzările cu amănuntul Y/Y în luna mai să crească cu 13,9%, în timp ce nu există în prezent un consens în ceea ce privește datele privind producția industrială.
Pentru a recapitula datele de luna trecută, atât Vânzările cu amănuntul, cât și IP au ratat previziunile analiștilor și, ulterior, au aruncat o umbră asupra ritmului de redresare economică a Chinei. Vânzările cu amănuntul au fost de 18,4% (față de 21% estimat), iar PI de 5,6% (estimat la 10,9%). În urma datelor dezamăgitoare din aprilie, birourile sugerează că ar putea fi nevoie de mai mult sprijin fiscal pentru a susține economia.
Rapoartele de săptămâna trecută au sugerat că China se pare că se gândește la un pachet de susținere a pieței imobiliare pentru a susține economia, în timp ce rapoartele publicate săptămâna aceasta prin intermediul China’s Securities Journal au sugerat că o reducere a RRR ar putea fi în cărți pentru S2. De asemenea, la începutul săptămânii s-a raportat că China a cerut celor mai mari bănci să reducă ratele la depozite pentru a stimula economia, potrivit surselor Bloomberg.

ANUNȚ RATE AL BCE:

Toți cei 62 de economiști intervievați se așteaptă ca BCE să vină pe piață cu o nouă majorare de 25 de puncte procentuale, ducând rata de depozit la 3,5%.
Prețurile de piață sunt de acord, cu o creștere de 26 de puncte procentuale pentru anunț.
Pentru a recapitula evenimentele de la ședința precedentă din luna mai, BCE a trecut la o creștere de 25 de puncte de bază de la ajustarea anterioară de 50 de puncte de bază, necesitatea de a continua majorarea fiind justificată de faptul că “perspectivele inflației continuă să fie prea ridicate pentru prea mult timp”.
Motivul pentru o majorare mai mică a ratei s-a bazat pe opinia că “creșterile anterioare ale ratei se transmit cu forță la condițiile de finanțare și monetare din zona euro”. De la ședința anterioară, indicele principal al CPI din zona euro s-a redus de la 7,0% la 6,1%, în timp ce indicele “super-core” a scăzut de la 5,6% la 5,3%. În plus, în sondajul BCE privind așteptările consumatorilor pentru luna aprilie, așteptările privind inflația pe un an au scăzut de la 5,0% la 4,1%, iar cele pe trei ani au scăzut de la 2,9% la 2,5%.
Acestea fiind spuse, în pofida impulsurilor dezinflaționiste, președintele Lagarde a reiterat că inflația “este prea ridicată și va rămâne așa pentru prea mult timp”, adăugând că BCE va “continua să meargă înainte”. În ceea ce privește ceea ce se va întâmpla după luna iunie, în situația actuală, piețele atribuie o probabilitate de aproximativ 75% unei noi mișcări de 25 de puncte procentuale în iulie. Cu toate acestea, deocamdată, BCE va continua probabil să sublinieze “abordarea sa dependentă de date” și, prin urmare, orice apeluri pentru luna viitoare vor trebui să aibă ca premisă modul în care datele se vor desfășura între timp.
Dincolo de luna iulie, piețele vor fi atente la proiecțiile macroeconomice însoțitoare și la modul în care previziunile privind inflația pe termen mediu se aliniază la mandatul BCE. Cu privire la care, ING se așteaptă ca previziunile privind inflația globală și de bază pentru 2025 să fie menținute la 2,1% și, respectiv, 2,2%.
Acestea fiind spuse, din cauza inexactității recente a proiecțiilor BCE, acestea vor fi probabil luate cu un mare vârf de cuțit de sare în unele cercuri.

VÂNZĂRI CU AMĂNUNTUL ÎN SUA:

Consensul se așteaptă ca datele privind vânzările cu amănuntul din luna mai să rămână neschimbate față de precedentul +0,4% M/M; componenta ex-auto și gaze este văzută în creștere cu 0,3% M/M, reducându-se de la o rată de 0,6% anterior, în timp ce Grupul de control al vânzărilor cu amănuntul este așteptat să crească cu 0,2% M/M, după câștigul de 0,7% din aprilie.
Credit Suisse spune că principalul factor care determină slăbiciunea din luna mai este probabil să fie o scădere a cheltuielilor nominale cu benzina. Cu toate acestea, atunci când se exclud vânzările de automobile și de benzină, vânzările cu amănuntul sunt încă așteptate să crească. În continuare, banca are o perspectivă pesimistă pentru vânzările cu amănuntul, observând că forța recentă din categoria volatilă a vânzărilor din afara magazinelor nu este sustenabilă.
De asemenea, CS se așteaptă ca vânzările de bunuri durabile mari legate de locuințe să rămână sub presiune din cauza slăbiciunii pieței imobiliare. În plus, se așteaptă ca înăsprirea condițiilor financiare, diminuarea economiilor excedentare, creșterea mai lentă a veniturilor gospodăriilor și reluarea serviciului datoriei pentru împrumuturile studențești în trimestrul al treilea să îngreuneze creșterea consumului.

VINERI

ANUNȚUL BOJ:

Se așteaptă ca la ședința de săptămâna aceasta, BoJ să mențină neschimbate setările de politică monetară, rata dobânzii bancare urmând să fie menținută la -0,10%, iar QQE cu YCC la parametrii actuali.
Reamintim că BoJ și-a menținut parametrii de politică monetară neschimbați la ultima ședință din aprilie, care a fost prima decizie de politică monetară sub conducerea guvernatorului Ueda, decizia privind QQE cu YCC fiind luată în unanimitate, în timp ce și-a modificat orientarea în perspectivă prin care a renunțat la referirea la pandemia COVID-19 și la angajamentul de a menține ratele dobânzilor la nivelurile actuale sau la niveluri mai mici, deși noua orientare a rămas dovish, BoJ urmând să ia măsuri suplimentare de relaxare fără ezitare, dacă este necesar, în timp ce se străduiește să asigure stabilitatea pieței.
Banca centrală a anunțat, de asemenea, o revizuire în perspectivă largă a politicii monetare, cu un interval de timp planificat de un an până la un an și jumătate, ceea ce a susținut ideea unei ieșiri lente din politica ultra-ușoară, însă guvernatorul Ueda a precizat ulterior, în timpul conferinței de presă, că vor face modificări ale politicii monetare în funcție de necesități pe parcursul perioadei de revizuire și că pot anunța rezultatele revizuirii politicii în acest interval, dacă este necesar.
De atunci, retorica băncii centrale a continuat să sugereze o lipsă de urgență în ceea ce privește normalizarea politicii, întrucât guvernatorul Ueda a repetat că mai este încă o anumită distanță până la atingerea țintei de inflație în mod stabil și durabil și că BoJ va susține cu răbdare politica monetară facilă, adăugând totodată că BoJ trebuie să evite înăsprirea prematură a politicii monetare și că ar trebui să se țină de ținta de inflație de 2%.
Ueda a avertizat, de asemenea, că o înăsprire prematură ar putea afecta companiile, chiar și pe cele cu o stare de sănătate bună, și ar putea slăbi potențialul economiei, menționând totodată că menținerea cu răbdare a politicii ușoare ar spori potențialul de creștere al Japoniei pe termen lung.
Datele publicate recent au fost mixte, ceea ce susține opinia menținerii neschimbate a setărilor de politică, PIB-ul revizuit pentru primul trimestru fiind mai puternic decât se aștepta, cu o rată de creștere anualizată de 2,7% față de 1,9% estimat (1,6% preliminar), deși cele mai recente cifre privind producția industrială, vânzările cu amănuntul și cheltuielile gospodăriilor au dezamăgit, în timp ce indicatorii de inflație au fost în mare parte în concordanță cu așteptările, cu IPC principal și de bază la 3,5% și, respectiv, 3,4%, dar IPC Ex.
alimente proaspete și energie YY a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din septembrie 1981, de 4,1%. Cu toate acestea, nu este de așteptat ca acest lucru să stimuleze o schimbare de politică din partea băncii centrale, deoarece guvernatorul Ueda a remarcat că nu au atins o inflație sustenabilă de 2% și că inflația va încetini foarte mult în jurul jumătății anului fiscal 23.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-edges-lower-ahead-of-fed-meeting-3102728

https://www.investing.com/news/economy/fed-decision-ahead-goldman-sachs-cuts-oil-outlook–whats-moving-markets-3102929

investing.com/news/stock-market-news/the-bear-market-isnt-dead-warn-analysts-from-btig-432SI-3103275

https://www.investing.com/news/stock-market-news/this-week-in-tech-a-tepid-response-to-apples-vision-pro-sec-vs-coinbase-3102646

https://www.investing.com/news/stock-market-news/4-big-analyst-picks-adobe-a-buy-on-ai-hopes-says-wells-fargo-3103016

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply