Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 10-16 Iulie

Evenimentele importante ale saptamanii:

US and China CPI; BoC, RBNZ, BoK; ECB Minutes and UK Data

 

MON: Chinese Inflation (Jun), Norwegian CPI (Jun), Chinese New, Yuan Loans (Jun)
TUE: EIA STEO
WED: BoC Announcement, RBNZ Announcement, German CPI Final (Jun), UK Jobs Data (May/Jun), German ZEW Survey (Jul), US CPI (Jun)
THU: ECB Minutes, OPEC MOMR, IEA OMR, EU-Japan summit, UK GDP (May), US PPI final Demand (Jun)
FRI: US University of Michigan Prelim. (Jul), German Wholesale Price

 

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

Macrofundamental 10-16 Iulie: Divergente, Short Squeeze, Graficul lunii si Fear and Greed

LUNI

Tinand cont de ora publicarii acestui articol evenimentele de astazi  nu mai sunt asa relevante.

 

MARTI

Datele privind locurile de muncă în Marea Britanie:

Se preconizează că media veniturilor ex-bonus (mai) se va reduce ușor de la 7,2% la 7,1%, în timp ce rata șomajului (mai) va rămâne la 3,8%.
În timp ce indicatorii privind ocuparea forței de muncă vor atrage atenția și vor avea influență asupra PIB-ului viitor, împreună cu așteptările BoE, principalul punct central al publicării va fi reprezentat de salarii, în special după datele deosebit de ferme din iunie pentru perioada aprilie.
Reamintim că acel comunicat a arătat cea mai mare rată de creștere pentru salariile obișnuite în afara perioadei COVID și (la deschiderea Gilts) a declanșat o reacție marcată de hawkish. În ceea ce privește luna mai, datele asociate CPI și PMI au avut implicații de tip hawkish; în special, PMI pentru servicii din luna mai a evidențiat “Presiunile salariale intense au continuat în întreaga economie a serviciilor, în ciuda unei moderări a creșterii ocupării forței de muncă.”, această din urmă remarcă fiind de remarcat și pentru indicatorii de șomaj care o însoțesc.
Pentru BoE, datele reprezintă o altă piesă din puzzle înainte de ședința din 3 august, în cadrul căreia cifrele privind salariile și CPI din iunie (care trebuie să apară pe 19 iulie) vor fi esențiale pentru a determina dacă se va mai acorda încă 50 pb sau dacă se justifică o revenire la 25 pb.

MIERCURI

Anunțul de politică monetară al RBNZ:

Este probabil ca RBNZ să mențină rata oficială de numerar neschimbată la ședința de săptămâna viitoare, la nivelul actual de 5,50%, piețele monetare estimând o probabilitate de 92% ca banca centrală să mențină ratele și doar 8% șanse de creștere cu 25 de puncte de bază.
Reamintim că RBNZ a majorat, fără surprize, ratele cu 25 de puncte de bază la ultima ședință din luna mai, care a fost luată cu o majoritate de cinci voturi la două și a fost prima dată când Comitetul de politică monetară a votat asupra deciziei.
Anunțul a fost văzut ca o creștere dovish, deoarece banca centrală și-a menținut prognoza privind rata maximă la 5,50% și, prin urmare, a dat de înțeles că ciclul său de creștere s-a încheiat, în timp ce a omis, de asemenea, limbajul anterior privind creșterile ulterioare ale ratelor și a declarat că RCO va rămâne restrictivă în viitorul apropiat.
De asemenea, banca centrală a menționat că nivelul ratelor dobânzilor limitează cheltuielile și inflația, în timp ce se așteaptă ca inflația să continue să scadă față de nivelul maxim și a prognozat o creștere negativă a PIB-ului pentru trimestrele 2 și 3. De la acea ședință, guvernatorul Orr a declarat că ratele sunt restrictive și mult peste nivelul neutru, menționând totodată că creșterea economică și inflația sunt mai slabe decât se aștepta, în timp ce guvernatorul adjunct Silk a sugerat să fie atenți la o politică monetară prea restrictivă și că pot să se oprească pentru a vedea cum merg lucrurile.
În plus, cele mai recente date privind PIB-ul au arătat că economia a intrat în recesiune, PIB-ul trimestrial al doilea trimestru/trimestru fiind de -0,1 % față de -0,1 % (Prev. -0,6 %, Rev. -0,7 %), ceea ce reduce și mai mult perspectivele unei creșteri a ratei.

CPI ÎN SUA:

Prețurile de consum ar trebui să crească cu +0,2% M/M în iunie (prev. 0,1% M/M), în timp ce măsura anuală ar trebui să se reducă la 3,0% Y/Y de la 4,0% în mai. Prețurile de bază ale consumatorilor ar trebui să crească cu 0,3% M/M (prev. 0,4% M/M), în timp ce măsura anuală a inflației de bază ar trebui să scadă la 5,0% Y/Y de la 5,3% în mai.
Credit Suisse spune că relaxarea inflației de bază ar fi binevenită pentru Fed, deoarece aceasta a rămas blocată în jurul unei rate lunare de 0,4% în acest an. Banca notează că se așteaptă ca componenta volatilă a prețurilor automobilelor second-hand să scadă după o perioadă de creșteri puternice, în timp ce alte categorii de bunuri vor avea probabil o inflație minimă.
Între timp, în ceea ce privește inflația serviciilor, CS spune că se așteaptă ca inflația serviciilor, inclusiv cea a locuințelor, să continue să scadă, cu o greutate a prețurilor hotelurilor; exceptând locuințele, banca preconizează că inflația serviciilor va fi ușor sub 0,3%. CS se situează ușor sub nivelul consensual, preconizând o creștere a inflației de bază de 0,2% M/M; aceasta spune că o citire în linie cu estimările sale ar reprezenta cea mai mică rată de funcționare a inflației de bază din ultimele 22 de luni și prima dată când inflația de bază a fost în mare parte în linie cu ținta în această perioadă.
Acesta adaugă că declinul este probabil să fie exacerbat de componentele volatile, care ar putea să se inverseze mai târziu în cursul anului, dar, cu toate acestea, acest lucru ar fi încurajator pentru Fed după luni de dezamăgire.

Anunțul de politică monetară al băncii centrale canadiene:

După o “pauză” de cinci luni, consensul arată că Banca Canadei va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază pentru a doua ședință consecutivă în iulie, ducând rata cheie la 5,00%, potrivit Reuters.
Datele recente privind inflația au arătat un declin semnificativ al presiunilor asupra prețurilor, rata anuală scăzând la 3,4% an/an de la 4,4%, deși unii analiști au sugerat că ar putea fi rezultatul efectului de bază.
Însăși Banca Centrală a Canadei consideră că inflația nu va reveni la ținta de 2% până la începutul anului 2025. “Este posibil ca încetinirea să nu fie suficientă pentru a scoate din discuție o nouă majorare a ratei dobânzii BoC, având în vedere ratele de bază mai lipicioase ale inflației, în timp ce un raport decent privind PIB-ul, împreună cu o piață a locurilor de muncă strânsă, sugerează că economia rămâne robustă”, a declarat BMO Capital Markets.
Analiștii de la o altă bancă canadiană, RBC, au declarat că datele indică un impuls mai persistent în ceea ce privește cheltuielile de consum, precum și cererea de forță de muncă, iar întrebarea este când vom putea vedea o încetinire materială a condițiilor de pe piața muncii, precum și a perspectivelor economice; “în mintea noastră, este într-adevăr o chestiune de când, nu atât de mult dacă se va întâmpla”, adaugă RBC.
Sondajul Reuters relevă, de asemenea, că analiștii sunt mai împărțiți în ceea ce privește perspectivele unei recesiuni, iar în continuare, analiștii consideră că, după majorarea din iulie, Banca Centrală a Croației va menține probabil ratele neschimbate până în 2024.

JOI

Minutele BCE:

Procesele-verbale ale BCE vor fi urmărite îndeaproape pentru a vedea dacă există semne ale unei potențiale majorări în septembrie, piețele așteptându-se în totalitate la o majorare în iulie, deoarece prețurile indică în prezent o șansă de 88% pentru o majorare de 25 de puncte de bază și de 12% pentru o mișcare de 50 de puncte de bază.
Pentru a recapitula reuniunea din iunie, BCE a oferit o nouă creștere de 25 de puncte de bază a ratei de depozit, ducând-o la 3,5%. Decizia de a majora ratele a fost din nou bazată pe aprecierea că inflația “se preconizează că va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp”.
În continuare, deciziile de politică monetară vor continua să urmeze o abordare dependentă de date și vor fi luate în cadrul fiecărei ședințe. Poate că principala concluzie a anunțului inițial a venit prin intermediul proiecțiilor macroeconomice însoțitoare, care au adus actualizări ale inflației globale și de bază pentru perioada 2023-2025, cu o inflație de bază pentru 2025 care se așteaptă să fie peste țintă, la 2,3%. Din perspectiva creșterii, previziunile pentru 2023 și 2024 au fost revizuite în scădere cu 10 puncte de bază. În altă ordine de idei, CG a confirmat că va întrerupe reinvestirile în cadrul programului de achiziții de active începând cu luna iulie 2023.
La conferința de presă ulterioară, când a fost întrebată dacă CG se așteaptă să continue să majoreze ratele, Lagarde a răspuns că mai este încă “mult teren de parcurs” și că BCE nu a terminat cu majorările.
De remarcat, Lagarde a refuzat din nou să comenteze unde vede rata finală. De la ședința din iunie, sursele Bloomberg au sugerat că BCE este pregătită pentru o “dezbatere dură” luna viitoare cu privire la necesitatea unei eventuale majorări a dobânzii în septembrie.
Între timp, în cadrul Forumului BCE de la Sintra (26-28 iunie), membrii CG au menținut în mare măsură ușa deschisă pentru o majorare în septembrie, abținându-se totodată să telegrafieze o rată terminală și menținând o abordare dependentă de date.
Pe acest front, CPI din ZE pentru luna iunie a fost mixt față de așteptări, rata de bază Y/Y a depășit cu puțin previziunile (6,8% față de 6,7%), deși atât indicele principal, cât și indicele super-core au fost tipărite cu 0,1ppt sub așteptări.

Summitul UE-Japonia:

La viitorul summit NATO din 11 și 12 iulie se așteaptă ca președintele american Biden să facă presiuni pentru a asigura aderarea Suediei la alianță, pe fondul obiecțiilor actuale ale Turciei.
Biden s-a întâlnit cu prim-ministrul suedez Kristersson și și-a exprimat sprijinul pentru candidatura sa la NATO, în ciuda faptului că intrarea țării este împiedicată în principal de Turcia. Summitul coincide, de asemenea, cu o serie de evenimente diplomatice pentru Biden, inclusiv o vizită în Marea Britanie și o escală în Finlanda, cel mai nou membru al alianței.
Discuțiile se vor axa probabil pe extinderea NATO, pe coordonarea transatlantică cu privire la problemele globale cheie și pe eforturile de a sprijini Ucraina împotriva invaziei Rusiei. La summit nu se așteaptă ca aderarea Suediei să fie încă asigurată.
Rămânând la geopolitică, Japonia și UE intenționează să emită o declarație comună prin care să declare o creștere a cooperării lor în domeniul maritim, al spațiului cibernetic și al securității lanțului de aprovizionare.
Decizia va urma probabil unui summit programat pentru 13 iulie, la care vor participa premierul japonez Kishida, președintele Consiliului European, Michel, și președintele Comisiei Europene, von der Leyen.
Declarația ar putea include un angajament de intensificare a activităților comune în regiunea Indo-Pacific și de consolidare a apărării maritime a țărilor din Asia de Sud-Est.
Acest demers vine în contextul în care tensiunile cresc în regiune, în special în ceea ce privește influența și activitățile tot mai mari ale Chinei în mările Chinei de Est și de Sud, potrivit Kyodo.

PIB-UL BRITANIC:

Datele din aprilie au arătat o creștere de 0,2% a MM, dar nu au reușit să inverseze în totalitate contracția de 0,3% din martie.
La momentul publicării acestui comunicat, Pantheon a scris că se așteaptă ca PIB-ul pe parcursul trimestrului 2 să fie relativ neschimbat QQ, o opinie care poate fi explicată prin încrederea scăzută a consumatorilor în general și, de asemenea, prin sărbătoarea bancară suplimentară a Încoronării.
Cu toate acestea, PMI-ul din luna mai a raportat că “sondajele sale sunt în concordanță cu o creștere a PIB-ului de 0,4% în T2, după 0,1% în T1” și continuând tema PMI-urilor care implică o performanță economică mai puternică decât arată datele concrete.
Mai departe și mai îngrijorător pentru perspectivele de creștere, PMI din iunie a indicat că economia a pierdut din nou din avânt după scurta creștere din primăvară și “pare că va slăbi și mai mult în lunile următoare”, punând accentul pe semnele de șovăială în jurul serviciilor.
Pentru BoE, constatările sunt demne de luat în seamă, dar MPC rămâne angajat să spargă persistența inflației și, prin urmare, este puțin probabil ca măsurătorile PIB-ului să își schimbe accentul. Deși, ar putea avea o influență asupra prețurilor de pe piață, care implică în prezent un vârf de 6,5% până în februarie 2024.

VINERI

Asteptam detalii de la G20 meeting atunci cand apar, pana atunci ziua de vineri este una neimportanta dpdv fundamental, avem bank holiday pe NZD si in Franta.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3121964

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3121937

https://www.investing.com/news/stock-market-news/dow-jones-nasdaq-sp-500-weekly-preview-q2-earnings-season-is-here-3122583

https://www.investing.com/analysis/commodities-week-ahead-taut-nerves-in-oil-gold-markets-ahead-of-cpi-200639815

https://www.investing.com/analysis/us-stock-markets-bets-on-lower-rates-go-up-in-smoke-200639803

 

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply