Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 02-08 Oct

Evenimentele importante ale saptamanii:

US NFP, RBA, RBNZ, PMI data, BoJ SoO and OPEC+ JMMC

 

  • MON: BoJ SOO, Riksbank Minutes, Japanese Tankan Survey (Q3), EZ/UK/US Final Manufacturing PMIs (Sep), US ISM Manufacturing PMI (Sep), Chinese Market Holiday (Sep 29-Oct 8)
  • TUE: RBA Announcement, Swiss CPI (Sep), Chinese Market Holiday (Sep 29-Oct 8)
  • WED: RBNZ Announcement, OPEC+ JMMC Meeting, EZ/UK/US Final Manufacturing PMIs (Sep), EZ PPI and Retail Sales (Aug), ISM Services PMI (Sep), Chinese Market Holiday (Sep 29-Oct 8)
  • THU: Australian Trade Balance (Aug), US International Trade (Aug), Chinese Market Holiday (Sep 29-Oct 8)
  • FRI: RBI Announcement, US Jobs Report (Sep), Canadian Jobs Report (Sep), Chinese Market Holiday (Sep 29-Oct 8)

 

In fiecare saptamana folosim Analiza Fundamentala ca un Roadmap pentru volatilitate.

Saptamana aceasta este una interesanta fiind inceput de luna, NFP dar focusul fiind mai ales pe primele zile.

S-ar putea sa te intereseze si raportul Macro al saptamanii:

LUNI

BOJ SOO:

Cel mai recent rezumat al opiniilor BoJ va fi analizat pentru a găsi orice indiciu privind gândurile băncii centrale cu privire la normalizarea politicii, după o ședință din septembrie relativ lipsită de evenimente.
Pentru a recapitula, banca a menținut setările de politică neschimbate, așa cum era de așteptat, cu ratele menținute la -0,10%, iar parametrii QQE cu YCC au rămas neschimbate pentru a ținti randamentele JGB pe 10 ani la 0% cu o bandă țintă de +/-50bps, în timp ce a menținut, de asemenea, orientarea spre viitor și a declarat că va continua cu răbdare relaxarea monetară.
La conferința de presă de după ședință, guvernatorul Ueda a reafirmat mantra dovish și a sugerat că banca centrală nu va ezita să ia măsuri suplimentare de relaxare dacă va fi necesar, reiterând totodată că BoJ trebuie să continue cu răbdare politica de relaxare.
Guvernatorul a precizat că BoJ a discutat despre faptul că decelerarea inflației a fost mai lentă decât se preconiza în raportul de perspectivă din iulie, sugerând în același timp că ar putea lua în considerare încetarea YCC și modificarea NIRP atunci când va considera că se întrevede realizarea unei inflații de 2%.

US ISM MANUFACTURING PMI (LUNI)/SERVICII PMI (MIERCURI):

Indicele principal ISM pentru industria prelucrătoare este puțin modificat (47,8 față de 47,6 anterior). Indicele principal ISM al serviciilor este văzut în scădere ușoară (la 54,0 de la 54,5).
Ca o comparație, indicele Flash PMI compozit al S&P Global pentru producția americană a fost puțin schimbat la 50,1 în august, deși a fost un minim al ultimelor 7 luni, iar activitatea comercială din sectorul serviciilor a scăzut la 50,2 (de la 50,5), un minim al ultimelor 8 luni.
Indicatorul S&P Global Manufacturing Output a crescut puțin la 49,7 (de la 48,5), un maxim al ultimelor două luni, dar încă sub 50, în timp ce indicele PMI al producției a crescut ușor la 48,9 (de la 47,9).
S&P a declarat că datele PMI au adăugat îngrijorări cu privire la traiectoria condițiilor de cerere în SUA, ca urmare a majorării ratelor dobânzilor și a inflației ridicate.
“Deși indicele global al producției a rămas peste pragul de 50,0, acesta a fost doar o fracțiune, fiind semnalată o stagnare generală a activității totale pentru a doua lună consecutivă”, a spus aceasta, menționând că sectorul serviciilor a pierdut și mai mult din avânt, iar contracția comenzilor noi a luat viteză.
“Cererea moderată nu s-a tradus prin pierderi globale de locuri de muncă în septembrie, deoarece o capacitate mai mare de a găsi și de a păstra angajații a dus la o creștere mai rapidă a ocupării forței de muncă”, a spus acesta, dar a adăugat că “impulsul dat angajărilor de creșterea disponibilității candidaților ar putea să nu fie susținut pe fondul dovezilor de creștere a capacității neutilizate și de diminuarea restanțelor care au susținut anterior volumul de muncă”.

În ceea ce privește inflația, datele PMI au sugerat că presiunile au rămas accentuate, costurile crescând din nou într-un ritm mai rapid.
“Costurile mai mari cu combustibilul, ca urmare a recentelor creșteri ale prețurilor petrolului, alături de cheltuielile salariale mai mari, au împins cheltuielile de exploatare în sus”, a declarat S&P. “Cererea slabă a pus totuși o barieră în calea capacității firmelor de a transfera costurile mai mari către clienți, prețurile practicate de inflație rămânând neschimbate în cursul lunii.”

MARTI

O zi care va prezenta volatilitate buna pentru trading.

ANUNȚ RBA:

Este probabil ca RBA să mențină neschimbată ținta ratei dobânzii de numerar la 4,10% la ședința de săptămâna viitoare, care va fi prima sub conducerea noului guvernator al RBA, Bullock, piețele monetare estimând o probabilitate de 88% pentru nicio modificare a ratelor și doar 12% pentru o creștere de 25 de puncte de bază.
Reamintim că banca centrală a menținut, fără surprize, rata oficială a dobânzii în numerar la ședința anterioară, în cântecul de lebădă al fostului guvernator Lowe, în timp ce retorica băncii centrale nu a oferit nicio surpriză, reiterând că ar putea fi nevoie de o înăsprire suplimentară a politicii monetare și că boardul rămâne hotărât în determinarea sa de a readuce inflația la țintă.
RBA a mai declarat că ratele mai mari ale dobânzilor contribuie la stabilirea unui echilibru mai sustenabil între cerere și ofertă în economie și va continua să facă acest lucru, dar a remarcat că inflația este încă prea mare și va rămâne așa pentru o perioadă de timp.
În plus, aceasta a declarat că pauza va oferi mai mult timp pentru a evalua impactul creșterii ratelor dobânzilor până în prezent și perspectivele economice, dar a remarcat incertitudinea crescută în ceea ce privește perspectivele economiei chineze din cauza tensiunilor continue de pe piața imobiliară și că perspectivele consumului casnic rămân, de asemenea, incerte.
Următoarea ședință va fi decizia inaugurală a guvernatorului Bullock, care este prima femeie care conduce RBA și care s-a alăturat pentru prima dată în 1985, în timp ce anunțul guvernului privind decizia ca Bullock să îi succeadă lui Lowe a fost întâmpinat cu o reacție moderată pe piețe, deoarece numirea a fost văzută în general ca un semn de continuitate a politicii și va avea, de asemenea, responsabilitatea de a conduce banca centrală în timpul reformelor care vor avea loc anul viitor.
În plus, datele cheie publicate recent susțin, de asemenea, ideea unei pauze, după ce ultima variație a ocupării forței de muncă a depășit previziunile, cu o creștere de 64,9 mii față de previziunile de 23,0 mii (prev. -14,6 mii), dar a fost alimentată aproape în întregime de locurile de muncă cu fracțiune de normă, în timp ce ultimele date lunare privind IPC au fost în linie cu așteptările, la 5,2%, dar au accelerat față de cele anterioare de 4,9%.

MIERCURI

ANUNȚUL RBNZ:

Se așteaptă ca RBNZ să mențină neschimbată rata oficială de numerar la 5,50% în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, piețele monetare estimând o probabilitate de 90% ca RCO să fie menținută la nivelul actual și doar 10% șanse de creștere a ratei cu 25 de puncte procentuale.
RBNZ a menținut, fără surpriză, ratele pentru a doua oară consecutiv la ultima sa ședință din august, în cadrul căreia a reiterat faptul că RCO va trebui să rămână la un nivel restrictiv în viitorul apropiat și că nivelul actual al ratelor dobânzilor limitează cheltuielile și presiunea inflației, dar a remarcat că există un risc pe termen scurt ca activitatea și măsurile de inflație să nu încetinească atât de mult pe cât se așteaptă.
În plus, proiecțiile OCR au fost ușor îmbunătățite pentru a sugera că nu mai vede șansele unei reduceri a ratei până în decembrie anul viitor, deși guvernatorul Orr a declarat în timpul conferinței de presă că pista OCR nu este o orientare în perspectivă și nu reprezintă un semnal puternic cu privire la următoarea mișcare a acestora, dar a menționat că sunt precauți în ceea ce privește a face prea multe în privința ratelor.
Cu toate acestea, guvernatorul Orr declarase, de asemenea, că proiecția ratei de numerar pe doi ani se abate foarte puțin de la 5,50% și că există timp pentru a observa, a se îngrijora și a aștepta în ceea ce privește ratele, precum și a recunoscut că există prea multe incertitudini pentru a oferi îndrumări în avans.

Ca atare, o ajustare a ratei pare foarte puțin probabilă pe termen scurt, în timp ce datele publicate de la ultima ședință oferă, de asemenea, posibilitatea unei pauze continue, deoarece PIB-ul Y/Y al Noii Zeelande pentru T2 a depășit previziunile, deși a încetinit față de previziunile anterioare, ajungând la 1,8% față de 1,2% (prev. 2,2%).

OPEC+ JMMC:

Se așteaptă ca JMMC să se reunească pe 4 octombrie, fără a se preconiza nicio schimbare de politică. Întâlnirea face parte din confabulațiile de rutină pentru a evalua elementele fundamentale ale pieței, în timp ce Arabia Saudită, la începutul lunii septembrie, a sugerat că deciziile de reducere voluntară vor fi revizuite lunar pentru a lua în considerare aprofundarea reducerii sau creșterea producției.
Pentru a recapitula evoluțiile OPEC+ din ultima lună, Arabia Saudită (la 5 septembrie) a anunțat că va prelungi în continuare reducerea voluntară de 1 mlrd BPD cu 3 luni, pentru a include luna octombrie (exp. o lună) până la sfârșitul lunii decembrie, Rusia a declarat că va prelungi reducerea exporturilor de petrol până la sfârșitul anului și o reducere voluntară suplimentară a livrărilor de petrol pe piețele mondiale cu 300k BPD până la sfârșitul lunii decembrie 2023, decizia urmând, de asemenea, să fie revizuită lunar.
De atunci, prețurile petrolului au fost în creștere, Brent la prima lună apropiindu-se de 100 USD/baril, în timp ce WTI a depășit 95 USD/baril. Acest lucru ar fi suficient pentru ca șefii de-facto ai OPEC+ să se abțină de la reduceri mai mari.
Între timp, o încetinire a economiei mondiale, mantrele băncilor centrale “mai mult timp” și problemele din sectorul imobiliar din China reprezintă riscuri persistente de scădere și sunt factori care ar putea descuraja producătorii de petrol să renunțe la reducerile voluntare. Prin urmare, se poate aștepta o menținere a politicii în această lună.

JOI

BALANȚA COMERCIALĂ AUSTRALIANĂ:

Excedentul comercial ar trebui să crească la 9 miliarde de dolari australieni în august, de la 8,03 miliarde de dolari australieni în iulie.
Observatorii subliniază că restrângerea recentă a excedentului comercial este o funcție a moderării prețurilor la mărfuri, care s-au retras între martie și august. Analiștii de la Westpac sugerează: “Veniturile de export sunt așteptate să fie în general stabile, în creștere cu 0,2%… Volumele de resurse par a fi puțin mai moi, conduse de cărbunele din Newcastle.
Aspectele pozitive sunt o creștere probabilă a serviciilor și prețuri mai mari pe fondul scăderii dolarului australian”. Biroul adaugă: “Factura de import este de așteptat să fie în creștere, +0,9%, +0,4% pe prețuri mai mari (cu AUD mai mic și costurile globale ale energiei în creștere) și o creștere așteptată a serviciilor – potențial compensată parțial de o retragere a transporturilor auto, care a crescut în iulie”.
Din punctul de vedere al băncii centrale, accentul rămâne pus pe inflație.

VINERI

RAPORTUL PRIVIND LOCURILE DE MUNCĂ DIN SUA:

Se așteaptă ca ritmul de creștere a numărului de salariați să se reducă în septembrie, consensul preconizând că vor fi adăugate 150.000 de salariați neagricoli în economie (prev. 187.000).
Analiștii se așteaptă în continuare ca rata șomajului să scadă de la 3,8% la 3,7% (pentru referință, cele mai recente proiecții economice ale FOMC prevăd că rata șomajului se va încheia anul acesta la 3,8%).
Analiștii vor fi foarte atenți la cifrele privind salariile, rata câștigurilor medii fiind văzută în creștere cu un ritm de 0,3% M/M, mai rapid decât cel de 0,2% M/M înregistrat în august.
Indicatorii de rezistență a pieței muncii continuă să indice o piață a locurilor de muncă puternică; într-adevăr, Fed și-a modificat recent evaluarea condițiilor economice din SUA, menționând că activitatea economică s-a extins într-un ritm solid și, deși creșterea numărului de locuri de muncă a încetinit în ultimele luni, aceasta rămâne puternică, în timp ce rata șomajului a rămas scăzută.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3187458

https://www.investing.com/news/economy/boj-board-discussed-factors-that-could-affect-exit-timing–sept-summary-3187524

https://www.investing.com/news/economy/marketmind-us-shutdown-relief-vs-mixed-china-pmis-3187513

https://www.investing.com/news/stock-market-news/tesla-cant-avoid-eu-probe-nio-cries-fake-news-this-week-in-evs-3187454

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3187438

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-prices-climb-as-investor-risk-appetite-grows-3187527

 

 

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply