Skip to main content

Overtrading

 

 

             Din 2019 pana in prezent am educat multi oameni in domeniul tradingului, dar mai important este faptul ca am invatat si eu de ei in mod constant. O greseala pe care toti o facem cand suntem la inceput de drum este Overtrading-ul.

Putem defini acest termen ca o modalitate de a aborda pietele prin prea multe tranzactii zilnice. In alte cuvinte traderii incearca sa prinda cat mai multe miscari pentru a isi indepli obiectivele setate.

In mintea noastra neexperimentata incolteste urmatorul gand: Daca deschid mai multe pozitii pe diverse instrumente, sigur cateva dinte ele vor merge foarte bine si in aceasta luna imi voi dubla salariu. Departe de adevar! Nici la 6 din 49 nu functioneaza mereu asa!

In investitii trebuie sa fim foarte selectivi. Putem aplica aceeasi metoda ca atunci cand ne alegem un partener de viata, un loc de munca, prietenii sau un loc pentru vacanta. 

Abordarea corecta este filtrare scenariilor pe care le avem si identificarea celor care au cel mai mare potential. Nu uita ca 20 % din scenarii iti vor aduce 80% din rezultate. Este important sa dedicam timpul necesar unei analize obiective si sa realizam ca nu trebuie sa initiem orice potentiala tranzactie.. doar pentru ca exista.

O alta problema care apare atunci cand facem overtrading reprezinta monitorizarea pozitiilor deschise. Atentia noastra este impartita in prea multe locuri si performanta scade. Imi este mai usor sa urmaresc semne impotriva miscarii mele actuale cand am doar 2-3 tranzactii decat atunci cand am 6-7 si elimin riscul de a nu le gestiona corespunzator.

Va voi prezenta cateva sfaturi primite de la diversi mentori pe care i-am avut de-a lungul celor cinci ani de piete financiare, poate va ajuta si pe voi.

Filtreaza scenariile! Sa presupunem ca ai 10 instrumente pe care le tranzactionezi constat, cum sa alegi?

  • Care din ele iti pot aduce cati mai multi pipsi in balanta? Focuseaza-te pe ele.
  • Care dintre ele sunt pe trend si care sunt contra trend? Tine mine ca orice este contra tendintei generale pe un TF superior reprezinta mai multe riscuri.
  • Daca ne uitam strict la price action si la experienta anterioara atunci elimina scenariile care arata similar cu cele in care ai incasat SL.
  • Daca faci swing atunci da doar o tranzactie pe zi, daca esti day trader si esti incepator atunci maxim doua tradeuri zilnic
  • Daca esti in dubii atunci nu da nici o tranzactie

Ca si incepator focuseaza-te sa intelegi corect procesul. Multi se gandesc numai la bani insa uita ca banii sunt o consecinta a unui lucru bine facut!

Leave a Reply