Skip to main content

Ne paste o noua criza imobiliara?

 

Ratele ridicate, proprietățile vacante, iar acum creditorii sunt pe ducă – funia din jurul imobiliarelor comerciale se strânge.

Imobiliarele comerciale sunt următoarea victimă a crizei creditelor.

Băncile primesc depozite și acordă împrumuturi dezvoltatorilor imobiliari care se dovedesc a fi capabili să genereze o rentabilitate a capitalului.

Pe măsură ce băncile pierd depozite, capacitatea lor de a finanța sectorul imobiliar scade – băncile mici tocmai au avut cea mai mare săptămână de retragere a depozitelor din 2007 încoace.

Un vânt împotrivă uriaș pentru crearea de împrumuturi:

Se preconizează că împrumuturile pentru proprietăți imobiliare comerciale (CRE) vor scădea cu până la 40% în acest an – băncile au început deja să își reducă împrumuturile:

De data aceasta, băncile cele mai expuse la risc nu sunt giganții, ca în 2008.

Expunerea la credite imobiliare comerciale (CRE) este în mare parte concentrată în cadrul băncilor mici și mijlocii. De data aceasta, băncile cele mai expuse la risc nu sunt giganții, ca în 2008.

În plus, nu numai că stresul de finanțare este în creștere, deoarece principalii creditori CRE dau faliment, dar există, de asemenea, o gaură tot mai mare în ceea ce privește veniturile, pe măsură ce cresc spațiile libere.

Locurile vacante de birouri din orașele americane au continuat să crească după COVID, în loc să se normalizeze – nimeni nu se întoarce la muncă.

Spațiile de birouri vacante din orașele americane se află la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, de 18,7% – nu se plătește nicio chirie pentru aproximativ 1/5 din toate spațiile de birouri din SUA:

Veniturile sunt la pământ, ratele sunt în stratosferă, iar refinanțarea se apropie.

Există 92 de miliarde de dolari de datorii de birouri care urmează să ajungă la scadență în acest an și care vor trebui să fie refinanțate la o marjă mai mare cu ~750+ bps.

Mulți dezvoltatori vor alege să vândă sau să nu-și achite obligațiile:

Acest lucru a început deja să se întâmple.

Miliarde de dolari în plăți de împrumuturi sunt deja scadente.

Din cele 162 de miliarde de dolari de datorii imobiliare comerciale care ajung la scadență în 2023, $ din acestea sunt scadente

În plus, garanția pentru 25% din datoriile CRE este reprezentată de clădirile de birouri și de activele din interiorul acestora.

Pe măsură ce tot mai mulți proprietari de imobile intră în incapacitate de plată, s-ar putea crea un efect de domino în cazul în care băncile forțează entitățile CRE să lichideze activele – vânzarea violentă a proprietăților vacante la prețuri foarte reduse.

Există o datorie de 2 925 de miliarde de dolari pentru o piață imobiliară comercială de 20 de miliarde de dolari; o vânzare forțată ar putea provoca o depreciere gravă:

În cazul în care apar neplăți, care sunt cei mai importanți creditori?

Băncile regionale, cele care se confruntă deja cu falimente și falimente bancare, au reprezentat 27% din noile împrumuturi CRE în 2022.

Activele lor de datorie ar deveni fără valoare și ar urma mai multe falimente bancare.

Neîndeplinirea obligațiilor de plată a creditelor imobiliare comerciale generează falimentele băncilor mici, ceea ce duce la înăsprirea în continuare a standardelor de creditare, la alte neplăți ale creditelor CRE și la alte falimente ale băncilor mici.

O adevărată buclă a pierzaniei.

Fondurile de investiții imobiliare de birouri s-au prăbușit cu 71% în ultimul an, deoarece riscurile asociate spațiilor de birouri au devenit cunoscute pe scară largă, iar investitorii încearcă să își reducă expunerea:

Traderii sunt short pe piața imobiliara comerciala – segmentul BBB- al CMBX, un indice al titlurilor de valoare garantate cu ipoteci comerciale, a fost vândut la 0,69 cenți pe dolar:

Piețele de credit intră într-o fază de contracție. Deocamdată, nu am asistat încă la efectul deplin al înăspririi cumulative a Fed – dar recentele falimente bancare indică faptul că impactul pe care ratele mai mari îl au asupra creditării începe să se strecoare pe piețele financiare.

Dezvoltatorii imobiliari care vor căuta serviciul datoriei vor fi forțați să abandoneze proiectele, să vândă proprietățile existente sau să intre în incapacitate de plată.

Contracția creditului este o forță deflaționistă, a cărei viteză și gravitate va determina rapiditatea cu care Fed va trece la reduceri și relaxare atunci când va fi cazul.

Concluzia:

– eșecurile bancare înăspresc standardele de creditare

– creșterea numărului de birouri vacante taie veniturile

– un zid al scadențelor forțează ipotecile comerciale să se extindă mult mai mult .

Pare ca se pregătește terenul pentru o nouă prăbușire a pieței imobiliare comerciale din America.

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Leave a Reply