Skip to main content

Piata de capital- Bursa si instrumentele cu randament fix

PART I : REIT-uri

 

 

Prima oara termenul de bursa se referea la o carciuma din secolul al XIII-lea “Huis ter Beurze” detinuta de familia Van der Beurze din BrugesBelgia, unde comercianti din Europa, in special republicile italiene Geneva, Florenta si Venetia, au desfasurat activitati in perioada medievala.

Bursa moderna se leaga de  fondarea Companiei Olandeze a Indiilor de Est, în 1602. Desi în Roma republicana si Imperiul Roman au avut loc tranzactii financiare specifice bursei, Compania Indiilor de Est a fost prima care a emis obligatiuni si actiuni, platind in schimb dividende care se ridicau în medie la 16% pe an.

In Anglia, regele William al III-lea a emis primele obligatiuni de stat în 1693, urmate de fondarea Bancii Angliei (1694) si primele emisiuni publice de acțiuni ale unor companii.

Lichiditatea sporita si varietatea de instrumente financiare disponibile atrage zilnic un numar din ce in ce mai mare de investitori. Problema intervine in intelegerea fiecarui instrument in parte, randamentele acestora, riscurile pe termen lung si rata de profit pe care acestea o pot genera annual.

Intelegerea instrumentelor de tip FM- fond mutual, REIT sau ETF este cruciala pentru investitii de succes.

REIT-URI (Real estate investment trust)- fond de investitii focuzat pe zona imobiliara si dezvolatre infrastructurala .

Clasament REIT-uri:

1.     Equity REIT– Majoritatea REIT-urilor funcționează ca REIT cu acțiuni, oferind investitorilor acces la diverse portofolii de active generatoare de venituri pe care nu și le-ar putea permite singuri. Aceste companii imobiliare dețin proprietăți într-o serie de sectoare imobiliare care sunt închiriate chiriașilor, cum ar fi clădiri de birouri, centre comerciale, complexe de apartamente și multe altele.2.     mREIT– ofera finantare pentru bunurile imobiliare care genereaza venituri prin achizitionarea sau crearea de credite ipotecare si titluri garantate cu ipoteci, generand venituri din dobanzile aferente acestor investitii.3.     REIT-urile publice necotate (PNLR) se inregistreaza la Securities and Exchange Commission (SEC), dar nu tranzactioneaza la bursele majore de valori mobiliare. PNLR-urile functioneaza ca REIT-urile listate în aproape orice alte moduri, dar de obicei se confrunta cu restrictii de rascumparare care le limiteaza lichiditatea.4.     REIT-urile private sunt fonduri imobiliare sau companii care sunt scutite de inregistrarea SEC si ale caror actiuni nu se tranzactioneaza la bursele nationale. REIT-urile private pot fi vandute in general doar investitorilor institutionali.              Mai multe studii au descoperit ca alocarea optima a portofoliului REIT poate fi intre 5% si 15%.

Investitiile in astfel de instrumente incep cu sume care variaza de la 1000$ la 1.000.000 $ sau mai mult, in functie de dimensiunea proiectului.

Media de profit oscileaza intre 6-10% anual, profit care revine investitorilor procentual, in functie de suma investita. Ce trebuie luat mereu in considerare este proiectul care va genera profitul catre investitori, credibilitatea managerului de fond, numarul total de investitori investitionali, si de multe ori chiar si suma minima de investitie.

Acest articol este doar parte 1 dintr-o serie de trei articole!

Vor urma in curand si articolele legate de Fonduri Multuale si ETF-uri.

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Leave a Reply