Skip to main content

Indicatorii Economici

 

 

             Este normal ca incepator sa nu cunosti acest aspect, probabil ai vazut in analizele noastre un calendar economic dar nu ai baza de informatii pentru a intelege cu adevarat de ce ne uitam acolo, cu ce scop?

Haideti sa incepem cu… inceputul!

Daca ai fi parcurs programul nostru de initiere gratuit ai fi aflat ca economia trece prin patru mari etape: expansiune economica, varf, contractie si minim economic. Aceste faze reprezinta un ciclu si cand s-a incheiat intreg mecanismul incepe iar. 

Expansiune economica: reprezinta o perioada de crestere economica, businessurile merg bine, se angajeaza masiv, banii curg in economie, in pietele financiare, actiunile si in general toate tipurile de investitii aduc profituri frumoasa. Toata lumea este fericita deoarece situatia generala este una optimista.

Varf economic: economia bate pasul pe lc, se observa o stagnare dar in general oamenii nu prea dau atentie acestui aspect, in afara de investitorii si economisti bineinteles.

Contractia economica: aici incepe sa dispara sentimentul de optimism al maselor de oameni, bussinessurile instabile se inchid, somajul creste, banii sunt mai putini atat in economie cat si in buzunarele oamenilor. Acest aspect duce la scaderi masive si pe burse, investitorii experientati sunt cei care fac profit prin shortselling si cei incaptaori iau decizii irationale datorita sentimentului de frica. Poate fi numita si criza financiara.

Dupa ce lucururile ajung la “rock bottom” in minimul economic intreg mecanismul se schimba si ciclul incepe din nou prin repetarea acestor faze. Totul este ciclic si normal pentru cineva care are notiuni de baza. Probabil masele de oameni dau importanta numai fazei de contractie pentru ca atunci doare cel mai tare, sunt ferm convins ca ai auzit de criza .com din 2000 sau cea imobiliara din 2008. Acum poti vedea intrega economie exact asa cum este: un organism viu si in continua schimbare. 

Acum ca am creat cadrul general haide sa il populam cu mici detalii.

Indicatorii economici sunt similari cu un google maps financiar. Cu ajutorul lor putem sa identificam in ce faza suntem si cand putem sa ne asteptam ca aceasta sa se schimbe. Este vital pentru un investitor sa invete cum se misca banii prin pietele financiare si cum sa isi rebalanseze portofoliul investitional pentru a eficientiza cat mai mult profitul. Unele instrumente se vor aprecia in timp ce altele vor inregistra scaderi si apoi balanta se va inversa din nou cand economia trece la faza/ciclul urmator. 

In general sunt trei tipuri de indicatori:

  • “Lagging”: confirma trendul actual, un exemplu ar fi somajul
  • “Leading”: corespund cu viitoare miscari, spre exemplu PMI sau Purchasing Managers Index care ne arata trendul atat in sectorul de productie cat si in cel al serviciilor.
  • “Coincident”: acesta se modifica in acelasi timp cu economia generala, prin urmare arata conditiile actuale. Un exemplu este GDP/PIB.

Multi investitori nu sunt economisti si nici nu isi doresc asta, cee ace ii intereseaza este tendinta acestor indicatori, daca este una de crestere sau de scadere.

Sa unim toate aceste informatii intr-o situatie practica. Daca am PIB in crestere, Somaj in sadere si PMI in crestere pentru o perioada mai lunga de timp atunci suntem intr-o faza de expansiune economica. Daca sunt investitor pe termen lung atunci prefer sa investesc in ETF-uri din sectoare Ofensive: Tech, Energy, Real Estate, etc.

Te asteptam la cursul gratuit despre ETF-uri pentru a invata mai mult despre economie si cum aceasta influeneaza pietele financiare si investitiile.

Te poti inscribe accesand linkul de mai jos

https://esioacademy.ro/curs-etf-uri-gratuit/

Leave a Reply