Skip to main content

Impactul ratelor de referință asupra pieței de capital

 

Cum ratele de referință influențează performanța pieței de capital și investițiile

 

Ratele de referință reprezintă ratele dobânzilor utilizate de băncile centrale pentru a controla inflația și pentru a menține stabilitatea economică.

Acestea sunt utilizate ca indicatori ai costurilor de împrumut și pot afecta direct consumatorii și companiile. Însă impactul ratelor de referință se extinde dincolo de costurile de împrumut și afectează, de asemenea, performanța pieței de capital și investițiile.

 

Există o corelație între ratele de referință și prețurile acțiunilor.

Când ratele de referință sunt ridicate, companiile își pot găsi finanțare mai costisitoare și, prin urmare, cheltuielile de afaceri cresc, ceea ce poate duce la scăderea profiturilor și la scăderea prețurilor acțiunilor. Pe de altă parte, când ratele de referință sunt scăzute, companiile se pot finanța mai ieftin, ceea ce poate îmbunătăți profiturile și poate duce la creșterea prețurilor acțiunilor.

În plus, ratele de referință pot afecta direct randamentele investițiilor.

 

În general, atunci când ratele de referință sunt ridicate, randamentele obligațiunilor sunt, de obicei, mai mari, ceea ce le face mai atractive pentru investitori.

În acest caz, investitorii ar putea prefera obligațiuni în locul acțiunilor. Pe de altă parte, când ratele de referință sunt scăzute, randamentele obligațiunilor sunt, de obicei, mai mici, ceea ce face acțiunile si alte active de risk mai atractive pentru investitori.

 

Este important să reținem că ratele de referință nu sunt singurul factor care influențează performanța pieței de capital și investițiile.

 

Alți factori precum evoluția economiei, politicile fiscale și monetare, evenimente geopolitice și altele pot afecta, de asemenea, performanța pieței de capital. În plus, uneori ratele de referință pot avea un impact mai mic decât alți factori. De exemplu, în timpul pandemiei de COVID-19, ratele de referință au scăzut la niveluri foarte mici, dar volatilitatea pieței de capital a rămas ridicată din cauza incertitudinii economice și a altor factori.

 

În concluzie, ratele de referință și piețele de capital sunt strâns legate între ele.

Acestea mai sunt folosite de catre Banca Nationala pentru a stimula sau a suprima economia.

Atunci cand sunt probleme economice (criza din 2008, Covid, Etc) Bancile Nationale scad ratele si incurajeaza creditatrea, prin asta cei care iau credite introduc acei bani in economie (bunuri, servicii, angajari, sedii) si asfel usor economia incepe sa aiba capital pentru a isi reveni. Putem observa in graficul de mai jos exact aceasta relatie intre rate, economie si performanta lui SP500. In 2008 si covid cand Sp500 a avut probleme (pentru ca economia avea probleme) Fed-ul american a scazut ratele si a facut banii mai usor de obtinut, ca rezultat al acestei activitati SP500 si-a revenit.

 

 

 

 

In prezent ratele de referinta sunt ridicte pentru a lupta cu inflatia.

Trebuie doar sa intelegem conexiunea intre Rate, Lichiditate (cash), Inflatie si Cerere.

Cand ratele sunt crescute inseamna ca omul de rand are mai putini bani (un cursant ne spunea ca i-a crescut rata la casa de la 1200 la 2100 lei, si asta era in noiembrie 2022, probabil acum este mai mult). Deci, cu mai putini bani in buzunar omul respectiv nu isi mai permite sa cumpere, deci sa creeze cerere (demand). Fara cerere pretul unui bun sau produs nu poate ramane elevat prea mult timp, companiile care il ofera trebuie sa scada pretul pentru a putea sa il vanda. Si asta imi va corecta inflatia.

Concluzia:

Rate mari = cash mai putin in buzunar = cerere scazuta = corectare a preturilor

 

 

Orice modificare în rata de referință a băncii centrale poate avea un impact semnificativ asupra piețelor de capital, inclusiv asupra acțiunilor și obligațiunilor. În plus, schimbările în piețele de capital pot afecta, la rândul lor, deciziile băncilor centrale privind ratele de referință.

Este important pentru investitori să înțeleagă corelația dintre ratele de referință și piețele de capital, deoarece aceasta poate influența deciziile lor de investiții și portofoliile.

Când ratele de referință sunt ridicate, acțiunile și obligațiunile pot deveni mai puțin atractive pentru investitori, deoarece costul de capital este mai mare. Pe de altă parte, ratele scăzute de referință pot determina creșterea prețurilor acțiunilor și obligațiunilor, deoarece costul de capital este mai mic.

 

Poate urmatorul articol te va ajuta sa intelegi mai bine corelarile intre USD, Stocks si ratele de referinta:

US Dollar si indicele DXY, explicatii si corelari

 

Unele articole de referință despre acest subiect:

 

  1. https://www.cnbc.com/2023/03/25/explaining-the-relative-calm-of-the-stock-market-as-the-fed-hikes-rates-into-a-mini-financial-panic.html?&qsearchterm=interest%20rate%20explained 
  2. https://www.investopedia.com/articles/investing/010616/impact-fed-interest-rate-hike.asp

 

În general, înțelegerea legăturii dintre ratele de referință și piețele de capital este esențială pentru a lua decizii de investiții informate și pentru a evita riscurile inutile.

Prin urmare, este important să se monitorizeze cu atenție modificările ratei de referință a băncilor centrale și să se urmărească evoluția piețelor de capital.

 

 

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Fundamentala, aceste informatii si grafice sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

 

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

https://esioacademy.ro/curs-etf-uri-gratuit/

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply