Imobiliare, credit card-uri, inflatie si recesiune?
Primesc multe mesaje in privat legate de long term investing, cand va fi bottom-ul pietei de capital. Sau a fost?
Globul meu de cristal nu functioneaza chiar atat de bine, trebuie sa il trimit la mentenanta.
Haideti sa ne uitam in schimb la situatia actuala.
Specialistii sunt inca impartiti, aproximativ 40% spun ca a fost deja, 60% ca va urma. Eu tind sa fiu de acord cu cei 60%.
Larry Fink, CEO-ul Blackrock, cel mai mare manager de active din lume (peste 10 trilioane USD), a vandut saptamana aceasta inca 7% din tot portofoliul. A mai facut astfel de vanzari inaintea unor scaderi puternice ale pietei de capital.
Banuiesc ca stie el ceva..
Economia totusi are inca multe probleme datorita crizei de lichiditati, pentru moment sectorul bancar este pe linia de plutire dar apele sunt inca agitate si orice se poate intampla.
Dupa problema cu obligatiunile, sectorul bancar intamplina alta: imobiliarele comerciale (spatii de birouri, firme, mall-uri etc), inainte acestea erau unul dintre cele mai mari asseturi ale unei banci dar acum gradul de ocupare este din ce in ce mai mic, automat chiriile de acolo s-au diminuat drastic.
Iti recomand acest articol pentru detalii:
Sa nu iti inchipuiti ca imobiliarele personale stau mai bine.
Indicele „Housing Affordability” este sub nivelul crizei imobiliare din 2008.
Vorbind de banci, in afara de cele mai mari 5 banci din America, restul inca se chinuie.
Chiar si colosul UBS a raportat astazi un Q1 afectat de scaderi in incasari datorita multor probleme legale. Au reusit insa sa atraga noi clienti prin achizitia Credit Suisse.
Mai multe info despre UBS in articolul:
Inflatia s-a mai temperat dar este cu mult peste limitele acceptate de orice Banca Centrala.
Deci maririle de dobanda de referinta inca sunt in carti. Statistic vorbind, o astfel de inflatie nu s-a rezolvat decat printr-o recesiune. Fed-ul american a specificat clar asta si la fel au mentionat ca se asteapta la o „mild recession”.
Daca ei spun mild, probabil va fi mai puternica, stim bine ca ei nu doresc sa sperie populatia si sa atraga mai multa negativitate asupra lor.
Americanii oricum traiesc pe bani imprumutati din credit cards si la aceste dobanzi.. cat credeti ca vor mai supravietui?
Nivelul de indatorare este mai ridicat decat a fost inaintea crizei din 2008.
Am gasit acest grafic care ne arata faptul ca minimul pietelor financiare este atins dupa inceperea recesiunii, nu inainte.
Sa fie oare de data aceasta diferit?
Eu cred ca nu, de aceea si tind sa fiu de acord cu cei 60%. Insa sunt un simplu student al pietelor financiare, si Michael J Burry si Warren Buffet s-au mai inselat.
Iti recomand si urmatorul articol pentru informatii suplimentare pe aceasta tema:
Macrofundamental: Indicii se pregatesc, Vix la nivelul Nov 2021 si Bancile cumpara Aur
Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!
Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Fundamentala, aceste informatii si grafice sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.
Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!
Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:
Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!
Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:
Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!
ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.
Click pe imagine pentru detalii: