Skip to main content

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala:

 

Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 1-7 Mai

Evenimentele importante ale saptamanii

 

FOMC, NFP, ISMs, ECB, RBA, EZ CPI, NZ jobs

 

LUNI: South Korean Import/Export Growth (Apr), US S&P Global Manufacturing PMI Final (Apr), US ISM Manufacturing PMI (Apr), European Labour Day Holiday, UK Early May Bank Holiday
MARTI: RBA Announcement, South Korean CPI (Apr), German Retail Sales (Mar), EZ Flash CPI (Apr), US Durable Goods R (Mar), New Zealand Jobs (Q1)
MIERCURI: FOMC Announcement, RBNZ FSR, CNB Announcement, BCB Announcement, Japan Constitution Day Holiday, EZ Unemployment (Mar), US ADP National Employment (Apr), US S&P Global Services and Composite PMI Final (Apr), US ISM Services PMI (Apr)
JOI: ECB Announcement, Norges Announcement, Japan Greenery Day Holiday, Australian Trade Balance (Mar), Chinese Caixin Manufacturing PMI (Apr), German Trade Balance (Mar), EZ PPI (Mar),
VINERI: RBA SoMP, Japan Children’s Day Holiday, Chinese Caixin Services PMI (Apr), EZ Retail Sales (Mar), US Labor Market Report (Apr), Canadian Labor Market Report (Apr)

 

Poti vedea detalii complementare (Big Tech, Sezonalitate, Aur) citind raportul macro:

Macrofundamental: Acțiuni, sezonalitate pe aur și petrol ,ce se întâmplă cu Big Tech? Toată lumea urmărește FOMC

LUNI

O zi caracterizata de evenimente majoritar neimportante si de liberele de 1 mai.

 

US ISM MANUFACTURING PMI (LUNI)/SERVICII PMI (MIERCURI):

Consensul se așteaptă ca ISM pentru industria prelucrătoare să crească de la 46,3 la 46,6. Analiștii se așteaptă ca indicatorul serviciilor să crească la 51,6 de la 51,2. Utilizând seria de date S&P Global PMI ca indicator, traderii s-ar putea aștepta la un anumit potențial de creștere, având în vedere că sondajele au dezvăluit condiții de cerere mai puternice care au susținut o dezvoltare mai accentuată în aprilie, dar au evidențiat, de asemenea, un nou impuls al inflației.
“Cel mai recent sondaj se adaugă la semnele că activitatea de afaceri a recăpătat impulsul de creștere după ce s-a contractat în cele șapte luni până în ianuarie”, adăugând că ” dezvoltarea are, de asemenea, o bază largă reconfortantă, condusă de servicii datorită unei schimbări post-pandemice a cheltuielilor în detrimentul bunurilor, deși producătorii de bunuri raportează, de asemenea, semne de reluare a cererii.”
Datele au arătat, de asemenea, că majorarea numărului de locuri de muncă s-a accelerat odată cu revenirea cererii. Acestea fiind spuse, S&P a precizat că revenirea cererii a fost însoțită și de o reaprindere a presiunilor asupra prețurilor; “prețurile medii practicate pentru bunuri și servicii au crescut în aprilie în cel mai puternic ritm din septembrie anul trecut, rata inflației accelerându-se acum pentru trei luni succesive”, scrie S&P, “această creștere ajută la explicarea motivului pentru care inflația de bază s-a dovedit a fi încăpățânat ridicată și indică o posibilă revenire – sau cel puțin o anumită constanță – a inflației prețurilor de consum”.

MARTI

 

ANUNȚ RBA :

RBA va decide săptămâna aceasta cu privire la ratele de dobândă, 26 din 34 de economiști intervievați de Reuters preconizând că ținta ratei de dobândă în numerar va rămâne neschimbată la nivelul actual de 3,60%, în timp ce piețele monetare au estimat recent o probabilitate de 85% pentru o pauză și doar 15% pentru o creștere de 25 de puncte de bază.
Reamintim că RBA a menținut ratele neschimbate la ultima ședință din aprilie, aceasta fiind prima dată când a făcut o pauză după 10 creșteri consecutive ale ratelor, decizia de a menține ratele stabile pentru a oferi timp suplimentar în vederea evaluării impactului înăspririi de până acum și a perspectivelor economice.
În pofida pauzei ratelor, retorica băncii centrale a fost de tip hawkish, întrucât a declarat că boardul se așteaptă ca o anumită înăsprire suplimentară a politicii monetare să fie necesară și că rămâne hotărâtă în determinarea sa de a readuce inflația la țintă și că va face tot ce este necesar pentru a realiza acest lucru.
Minutele ședinței au menționat, de asemenea, că Boardul a luat în considerare o majorare a ratei înainte de a decide să facă o pauză și că este important să fie clar că politica poate fi înăsprită din nou pentru a reduce inflația în timp util, în condițiile în care inflația este încă prea mare, în timp ce guvernatorul RBA, Lowe, a declarat în timpul unui discurs din ziua următoare că decizia de a menține ratele stabile nu înseamnă că majorările de dobândă au luat sfârșit și că, deși nu este 100% sigur că va trebui să majoreze din nou ratele, balanța riscurilor înclină spre noi majorări de dobândă.
În ceea ce privește datele publicate recent, cifrele referitoare la inflație pentru primul trimestru au fost oarecum mixte și au favorizat ușor probabilitatea unei pauze, deoarece valorile principale ale CPI au depășit previziunile (QQ 1,4% față de Exp. 1,3%, YY 7,0% față de Exp. 6,9%), dar toate celelalte componente au fost mai slabe decât se așteptau și au susținut opinia că economia a depășit vârful inflației. Cu toate acestea, nu poate fi exclusă o viitoare majorare a ratei, având în vedere că inflația rămâne ferm deasupra benzii țintă de 2-3% a RBA.

 

EZ FLASH CPI:

 

Se așteaptă ca indicele principal al CPI Y/Y să scadă la 6,8% de la 6,9%, iar indicatorul super-core să se mențină la 5,7%. În comunicatul anterior s-a înregistrat o scădere notabilă a ratei principale la 6,9% de la 8,5% pe fondul unei inflații mai mici a energiei, însă, un accent mai mare a fost pus pe creșterea inflației de bază la 7,5% de la 7,4% ca urmare a creșterii inflației serviciilor.
De data aceasta, analiștii de la Moody’s sugerează posibilitatea unei ușoare reveniri a inflației din sectorul energetic, pe măsură ce efectele de bază se inversează parțial, în timp ce “principalul factor de scădere a inflației globale va fi segmentul alimentelor, băuturilor și tutunului”.
Acestea fiind spuse, merită să recunoaștem că vineri a fost publicată inflația pentru țări care valorează aproximativ 60% din totalul tipărit la nivelul zonei euro.
La care, datele privind inflația din Franța au fost mai ferme decât se aștepta, în timp ce Spania a fost mai slabă. În ceea ce privește imprimarea germană, aceasta a înregistrat o scădere a inflației globale Y/Y la 7,2% de la 7,4% și, prin urmare, ar putea influența consensul actual mai puțin. Din punct de vedere politic, ING susține că doar o surpriză semnificativă în sens pozitiv ar putea determina piața să creadă că “șoimii” au suficiente argumente pentru a-și convinge colegi să voteze pentru o majorare de 50 de puncte de bază (a se vedea mai jos articolul nostru integral despre BCE).
În schimb, ING sugerează că ștacheta este ridicată pentru ca BLS să fie folosit ca argument de către șoimi pentru o majorare de 50 pb și, prin urmare, imprimarea inflației va avea o importanță mai mare.

 

LOCURI DE MUNCĂ ÎN NOUA ZEELANDA :

Se așteaptă o variație a ocupării forței de muncă în primul trimestru de 0,2% (anterior 0,2% în trimestrul IV), iar rata șomajului va crește de la 3,4 la 3,5%, în timp ce rata de participare se așteaptă să rămână constantă la 71,7%.
Indicele costului forței de muncă este așteptat să crească la 4,6% pe an (de la 4,3%), în timp ce indicatorul M/M este așteptat să rămână la 1,1%. Cu previziuni similare cu cele ale RBNZ pentru trimestrul din martie, este puțin probabil ca aceste cifre să influențeze semnificativ decizia de politică monetară din luna mai.
Cu toate acestea, Westpac sugerează că RBNZ va avea nevoie de dovezi în lunile următoare că piața muncii încetinește pentru a fi sigură că ratele dobânzilor au atins un nivel adecvat.
Reprezentanții biroului adaugă că întreprinderile continuă să facă angajări, în timp ce creșterea salariilor rămâne de obicei în urma ciclului economic mai larg. Se așteaptă ca majorarea anuală a salariilor să se accelereze în continuare, în ciuda faptului că inflația prețurilor de consum a depășit acum vârful.

MIERCURI

 

Pe departe cea mai urmarita stire de saptamana aceasta este decizia FOMC

ANUNȚ FOMC :

Conform așteptărilor consensuale, FOMC va majora dobânzile cu 25 de puncte de bază la ședința din mai, iar apoi, banca centrală va rămâne nemișcată în privința politicii sale. Președintele Powell va fi probabil interogat cu privire la faptul dacă banca centrală se află în pauză și, deși unii se așteaptă ca șeful Fed să confirme că ciclul de creștere și-a urmat cursul, acesta a respins anterior astfel de întrebări, reiterând că Fed rămâne dependentă de date în abordarea sa politică.
Și, în timp ce inflația a coborât de la vârfurile pandemice, aceasta rămâne semnificativ peste ținta de 2% a Fed (a fost de 4,9% în primul trimestru, conform ultimului raport privind PIB). Pentru referință, Fed a rămas istoric la nivelul terminal pentru o perioadă cuprinsă între 3-15 luni, media fiind de aproximativ 6,5 luni; dacă se utilizează manualul istoric, atunci investitorii s-ar putea aștepta la reduceri de rate până la sfârșitul anului. Într-adevăr, acesta este prețul pe care îl stabilesc piețele monetare.
Piața estimează reduceri de rate de aproximativ 30 de puncte de bază în acest an, după ce Fed va ridica ratele în luna mai – ceea ce este în contradicție cu ceea ce indicau oficialii Fed înainte de fereastra de interdicție de dinaintea reuniunii -, deoarece criza bancară alimentează îngrijorările legate de restrângerea creditării, iar dinamica creșterii se răcește.
Potrivit unui sondaj Bloomberg, 43% dintre respondenți se așteaptă ca declarația să semnaleze o pauză probabilă la următoarea ședință, în timp ce 26% cred că FOMC nu va oferi nicio indicație cu privire la ratele viitoare, 22% cred că FOMC va repeta că “anticipează că ar putea fi adecvată o anumită fermitate suplimentară a politicii” sau chiar va include alte formulări care să semnaleze o tendință de înăsprire; sondajul relevă, de asemenea, că 59% dintre respondenți nu cred că vor exista persoane care să se opună, în timp ce 41% cred că vor exista unul sau mai mulți.
În altă ordine de idei, Powell va fi interogat și cu privire la sectorul bancar; majoritatea consideră că înăsprirea condițiilor de creditare este echivalentă cu aproximativ 25-50 de puncte de bază de majorare a ratelor; Powell nu a oferit o cifră exactă la ședința anterioară, dar ar putea fi rugat să ofere mai multe detalii cu privire la modul în care se așteaptă ca împrumuturile comerciale și industriale să fie afectate.

US: RAMBURSARE TRIMESTRIALĂ:

Se așteaptă ca la anunțul de rambursare trimestrială a Trezoreriei din 3 mai să nu se modifice nici o mărime a cuponului: se așteaptă să se vândă 40 de miliarde USD de obligațiuni pe 3 ani, 35 de miliarde USD de obligațiuni pe 10 ani și 21 de miliarde USD de obligațiuni pe 30 de ani. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Trezoreria caută să crească ponderea bonurilor în cadrul datoriei comercializabile; ponderea se află în prezent la limita inferioară a intervalului recomandat de TBAC, de 15-20%.
Cu toate acestea, ponderea nu va crește semnificativ până când nu se va ajunge la o rezoluție privind limita de îndatorare, lucru la care birourile nu se așteaptă până mai târziu în cursul anului, deși este posibil să primim un punct de vedere actualizat din partea Trezoreriei cu privire la data la care se așteaptă să aibă loc “data X”.
Secretarul Trezoreriei, Yellen, a estimat recent că va fi la începutul lunii iunie, deși, în funcție de încasările fiscale, aceasta s-ar putea extinde până mai târziu în vară. În ceea ce privește oferta de cupoane, unele birouri se așteaptă ca Trezoreria să mărească din nou dimensiunile licitațiilor de la sfârșitul acestui an, odată ce limita de îndatorare va fi rezolvată și cota de facturi va crește, astfel încât minutele TBAC ar putea să ne ofere o anumită culoare în această privință.
În cele din urmă, o facilitate de răscumpărare a Trezoreriei rămâne un wildcard, unde nu se așteaptă nimic concret de la această rambursare, dar o facilitate pare mai aproape în urma chestionarului recent trimis dealerilor primari cu privire la răscumpărări.
BofA, la whit, “aceste întrebări combinate cu comunicarea TBAC la rambursarea din februarie continuă să sugereze că lansarea unui program de răscumpărare atât la tenorii 0 – 1Y & 1Y+ este mai probabilă decât nu”.

JOI

ANUNȚ AL BCE:

Consensul prevede o majorare cu 25 de puncte de bază a ratei de depozit la 3,25%, potrivit a 57/69 de analiști intervievați de Reuters, în timp ce restul de 12 se așteaptă la o creștere cu 50 de puncte de bază. Cotația de piață este în concordanță cu consensul, cu un procent de 25 de puncte de bază, aproximativ 70% si 30% pentru 50 de puncte de bază. La ședința din martie, BCE a sfidat așteptările privind o majorare cu 25 de puncte de bază (cotația era de aproximativ 65% înainte de ședință) și a optat pentru o ajustare de 50 de puncte de bază, pe motiv că “se preconizează că inflația va rămâne prea ridicată pentru prea mult timp”.
În plus, Banca a minimizat îngrijorările legate de stabilitatea financiară, afirmând că “sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții solide de capital și lichiditate”. Din martie, datele privind inflația au arătat că IAPC Y/Y a scăzut la 6,9% de la 8,5%, în timp ce indicele de bază a crescut la 5,7% de la 5,6%. Influentul Schnabel din Germania a avertizat că, atunci când vine vorba de politică, “trebuie să vedem o scădere susținută a inflației de bază care să ne dea încredere că măsurile noastre încep să funcționeze” și, prin urmare, chiar dacă inflația de bază ar atinge un vârf, acest lucru nu ar determina neapărat o pivotare a CG.
Este demn de remarcat faptul că marți vor fi publicate cifrele privind inflația din aprilie, prin care se așteaptă ca CPI Y/Y să scadă la 6,8% de la 6,9%, iar indicatorii de bază super-core să se mențină la 5,7%. În sectorul bancar, nu s-a întâmplat nimic din martie care să testeze rezistența acestuia și, prin urmare, este puțin probabil să acționeze ca un impediment pentru viitoarea decizie. Acestea fiind spuse, se va acorda atenție înainte de anunțul privind sondajul de marți privind împrumuturile bancare, având în vedere importanța pe care i-o acordă diverși membri ai CG.
Orice semn de încetinire a creditării în zona euro ar putea oferi muniție porumbeilor, având în vedere că, potrivit relatării de la reuniunea din martie, “unii membri ar fi preferat să nu majoreze ratele cheie până când tensiunile de pe piața financiară nu se vor fi atenuat”. Danske Bank notează: “considerăm că este de la sine înțeles că BLS va indica o înăsprire a standardelor de creditare, întrucât BCE se află deja într-un ciclu de înăsprire, ceea ce înseamnă că, în opinia noastră, acest BLS se va axa pe ce înăspriri suplimentare au adăugat recentele turbulențe”.
În prezent, mesajele transmise de factorii de decizie au sugerat că opțiunile de politică se vor situa între o majorare de 25 și 50 de puncte de bază, banca trebuind să asigure o înăsprire suplimentară pentru a readuce inflația la țintă. Având în vedere natura politică a CG, este de așteptat ca 25 de puncte de bază să fie compromisul între șoimi și porumbei, care se vor lupta, de asemenea, cu privire la cât de mare va fi rata finală în lunile următoare, piețele fiind în prezent cotate pentru ca rata de depozit să ajungă la 3,75% în iulie.

BALANȚA COMERCIALĂ AUSTRALIANĂ:

Se estimează că balanța comercială pentru luna martie se va contracta la 12,75 miliarde USD de la 13,87 miliarde USD în februarie. Departamentele subliniază faptul că Australia a fost consecventă în obținerea unor excedente comerciale substanțiale, cu 2023 la un început pozitiv.
Analiștii de la Westpac consideră că factura importurilor ar trebui să crească cu 0,7% din cauza prețurilor mai mari la bunuri, influențate de moneda mai slabă din această lună. Analiștii sugerează că veniturile din exporturi vor rămâne probabil stabile, declinul prețurilor globale la mărfuri afectând exporturile de bunuri.
Cu toate acestea, se anticipează că acest lucru va fi contrabalansat de o creștere a serviciilor, pe măsură ce numărul studenților și al vizitatorilor de vacanță își continuă tendința de redresare, potrivit studiului.

VINERI

 

Chiar daca avem mai multe evenimente cu rosu, cel mai important este NFP-ul si datele legate de forta de munca

 

RAPORTUL PRIVIND PIAȚA MUNCII DIN SUA:

Se așteaptă ca economia americană să adauge 181 de mii de salariați neagricoli în aprilie, în scădere față de cei 236 de mii adăugați în februarie, ceea ce ar fi, de asemenea, sub ratele tendinței recente (pentru referință, media pe trei luni este în prezent de 345 de mii, pe șase luni de 315 mii, iar pe 12 luni de 345 de mii). Rata șomajului este așteptată să crească cu 0,1ppt la 3,6% – Fed estimează că rata șomajului va crește la 4,5% în acest an, iar apoi va urca la 4,6% anul viitor și în 2025.
“Cererea de forță de muncă pare să se fi răcit în continuare, dar este vorba de o scădere lentă și treptată, mai degrabă decât de o prăbușire bruscă”, a declarat Capital Economics, “după o scurtă revenire la începutul anului, orele lucrate săptămânal și ocuparea temporară a forței de muncă, care sunt indicatori previzibili ai ocupării forței de muncă, au început să scadă din nou în martie”.
Analiștii indică, de asemenea, serii precum datele JOLTs și site-uri de anunțuri de locuri de muncă precum Indeed și LinkUp, care fac aluzie la mai puține anunțuri de locuri de muncă în ultimele luni. Semnalul provenit din sondajele de opinie din mediul de afaceri a fost mai amestecat, datele ISM pentru luna martie arătând o relaxare a subindicilor de ocupare a forței de muncă (notă: săptămâna viitoare vor fi publicate și datele ISM din aprilie), deși datele S&P Global PMI au fost mai constructive.
Datele privind cererile săptămânale de ajutor de șomaj au crescut, stimulate după recentele revizuiri ale datelor, deși economiștii spun că nivelurile rămân încă la un nivel scăzut din punct de vedere istoric.
De asemenea, au existat recent semne clare de răcire a creșterii salariilor, deși Capital Economics se așteaptă la o creștere a câștigurilor medii orare cu 0,4% M/M în aprilie, ușor mai mare, datorită unei perioade de eșantionare a sondajului care include mai multe date de weekend și care poate provoca adesea distorsiuni temporare.

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3068321

https://www.investing.com/news/economy/currencies-in-limbo-awaiting-packed-week-of-central-banks-3068589

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3068309

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-prices-slide-on-fed-rate-hike-expectations-weaker-china-pmi-3068582

 

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply