Skip to main content

Fed, Rate de Referinta si Pivot: Ce ne asteptam de la declaratia lui Powell Miercuri?

 

 

Fed nu va pivota…

 

 

Piețele și Fed se așteaptă la o majorare în această săptămână și apoi la o pauză în iunie, dar nu sunt de acord cu privire la ce se va întâmpla după aceea. Piețele se așteaptă ca Fed să reducă de mai multe ori în acest an – ceea ce se numește un pivot – în timp ce Fed spune că va menține ratele la un nivel ridicat și nu va reduce în acest an. Eu cred ca FED stie mai bine, nu?

Șansele sunt ca Fed să mai majoreze încă 25 de puncte de bază în această săptămână, iar Powell să semnaleze că aceasta este probabil ultima majorare a dobânzii din acest an, iar Fed nu va reduce dobânzile în acest an.  El continuă să spună asta la fiecare declarație și ar trebui să începem să îl credem.

 

Daca esti neintiat, poate te-ar ajuta acest articol sa intelegi ratele de politica monetara. Va oferi un context inflatie-rate-piete financiare:

Impactul ratelor de referință asupra pieței de capital

 

Iată trei motive pentru care îl cred pe Powell:

1) Nimeni nu vrea să fie Arthur Burns.

2) Actualii oficiali ai Fed au trăit pe propria piele anii ’70 și începutul anilor ’80.

3) Inflația este persistentă și nu va încetini suficient de repede pentru a declara victoria în acest an.

Aceste motive pot părea simpliste, dar nu trebuie subestimată influența istoriei și a psihologiei în cadrul Fed. De asemenea, acestea sunt opiniile mele despre ce va face Fed, nu despre ce ar trebui să facă… oricum nu cred ca au alta varianta valida.

 

 

Permiteți-mi să detaliez:

 

1) Nimeni nu vrea să fie Arthur Burns.

Cunoașteți istoria. Arthur Burns, președinte al FED în perioada 1970-78, este considerat de către cercurile principale ca fiind cel mai slab președinte al FED din toate timpurile. Powell nu dorește aceeași moștenire, iar modalitatea evidentă de a o evita este de a nu comite greșelile lui Burn.

Și care au fost aceste greșeli? Un pivot!

Ben Bernanke expune “păcatele” lui Burns în cartea sa, 21st Century Monetary Policy. Iată un pasaj cheie despre efectele dezastruoase ale pivotajelor lui Burns:

 

 

 

 

Suntem învățați că politica monetară poate face bine în lume, dar nu și dacă o faci așa cum a făcut-o Burns. Din nou, pentru a evita moștenirea lăsată de Burn, nu trebuie să pivotăm imediat când crește șomajul.

Așadar, ce vor toți să fie?

Paul Volcker.

 

 

 

 

Pe bună dreptate sau nu, Volcker, care a fost președinte al Rezervei Federale între 1979 și 1987, este pus pe un piedestal în cadrul Rezervei Federale. El este văzut ca fiind cel care a salvat US de inflația ridicată din anii 1970 și de greșelile lui Burns.

Și, după cum povestește Bernanke, uite ce spune Volcker despre pericolul unui pivot:

 

 

 

La Fed, cuvintele lui Volcker sunt evanghelice.

Acesta este cel mai clar avertisment împotriva unui pivot pe care mi-l pot imagina. Volcker a provocat în mod intenționat o recesiune severă pentru a sparge mentalitatea inflaționistă și nu a ezitat până când inflația nu a scăzut. Aversiunea față de un pivot este la fel de puternică și astăzi.

În plus, Volcker a avut, se pare, un impact profund asupra lui Powell. Powell a vorbit în mai multe rânduri despre Volcker și despre abordarea sa privind politica monetară.

Iată câteva exemple de la Jeanna Smialek de la The New York Times:

 

 

 

 

Acum înțelegeți de ce Powell continuă să spună că “știm cum să reparăm un picior rupt, dar nu știm o modalitate mai bună de a lupta împotriva inflației”?

Direct din manualul de acțiune.

Fed nu va pivota în acest an, cu sau fără recesiune. Istoria este mai presus de orice la Fed și la Volcker.

2) Actualii oficiali ai Fed au trăit pe propria piele criza economică din anii ’70 și începutul anilor ’80.

Experiențele de viață contează. Adevărat pentru deciziile pe care le luăm în viața de zi cu zi și adevărat pentru deciziile de politică pe care le iau bancherii centrali.

 

 

 

 

Câtă experiență personală a avut actualul FOMC cu inflația ridicată?

O cantitate considerabilă pentru unii, alții ar putea să o fi înțeles mai târziu. Mulți erau tineri adulți în timpul Marii inflații din anii 1970 și a consecințelor acesteia de la începutul anilor 1980. În 1982, președintele Powell avea 29 de ani, iar ceilalți aveau vârste cuprinse între 9 și 24 de ani.

Conform cercetării, această experiență ar crește importanța pe care o acordă inflației atunci când se pare că există un compromis între aceasta și șomaj. Inflația de la sfârșitul anilor 1970 și recesiunea de la începutul anilor 1980 sunt pentru ei viață, nu istorie abstractă.

 

 

 

Indiferent dacă își amintesc sau nu, majoritatea oficialilor Fed și marea majoritate a macroeconomiștilor neo-keynesiști consideră că inflația din anii ’70 este cea mai apropiată comparație cu cea de astăzi.

 

 

 

3) Inflația este persistentă și nu va încetini suficient de repede pentru a declara victoria în acest an.

În deceniul de dinaintea pandemiei, Fed s-a confruntat cu o problemă opusă: o inflație care era în mod persistent sub țintă, în ciuda șomajului scăzut. Acest lucru a făcut dificilă încrederea în curba Phillips.

Ca răspuns, personalul consiliului a apelat la o serie de modele statistice pentru a explica dinamica inflației scăzute după Marea Recesiune. Acestea se înscriu mai degrabă în spiritul “lasă datele să vorbească”, spre deosebire de forțarea datelor într-un model structural. Iar tendința se mișcă lent.

 

 

 

 

Problema cu modelele statistice este că acestea proiectează relațiile din trecut.

Numeroase relații istorice si corelari s-au invalidat în acest ciclu. Iar în aceste modele, nu știm de ce dinamica este persistentă. Care este povestea și în ce măsură s-ar aplica acum?

Oricum ar fi, modelul Fed va avea nevoie de timp pentru a da semnalul “totul este clar”. Mâine în luna mai. Nu există timp suficient pentru a obține un șir de printuri ale inflației de bază PCE suficient de scăzute în acest an, chiar dacă intrăm în recesiune. Fed nu va pivota până când nu va fi clar că inflația este învinsă. Nu în 2023.

Miercuri, Powell ar putea să ne spună din nou că Fed nu va face reduceri în acest an și, din nou, piețele îl vor ignora și se vor aștepta la un pivot.

Powell nu va fi la fel de tranșant ca mine, nu poate fi (Nu mulți oameni sunt special în poziția sa.) Dar dacă vă folosiți inelul de decodare Fedspeak (Eu o voi face.) Atunci veți auzi semnalul. Da, Powell își va oferi spațiu de manevră, dar în niciun caz nu va părăsi conferința de presă fără indicii despre următoarea întâlnire.

 

Mai multe despre ce se asteapta piata de la ziua de miercuri puteti gasi in articolul de analiza fundamentala saptamanala:

Raport Analiza Fundamentala Saptamanala: Piete Financiare / Evenimente Economice / Calendar Economic 1-7 Mai

 

Istoria și psihologia sunt de partea Fed.

Nu mă aștept ca Fed să clipească în cazul unei recesiuni sau al unor turbulențe pe piețele financiare. Fiind invstitor asta ma incanta.

recesiune = piețe la discount = oportunitate bună de investiții long term

Alții vor fi puternic afectați de presupusa recesiune, dar a fost alegerea lor să ignore educația financiară, educația în materie de investiții și semnele care arată “nenorocirea”.

Cluburile sunt pline chiar dacă trăiesc din bani împrumutați, oamenii au Audi`s dar au un salariu minim și nimeni nu-și face planuri de viitor.

Noi oferim educație gratuită și ei se concentrează pe plimbări în parc… cum spun mereu: fiecare isi taraste bila de picior, atasata acolo chiar de propria persoana.

Bineinteles, ma pot insela, aceasta este doar opinia mea personala si a omaneilor pe care am ales sa ii ascult. Toti ne putem insela.

 

 

 

 

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Fundamentala, aceste informatii si grafice sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

 

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

https://esioacademy.ro/curs-etf-uri-gratuit/

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply