TIPURI DE ANALIZA
ELLIOTT WAVES
Acest articol este o continuare, pentru a vedea imaginea completa va recomand sa incepeti aici:
INTRO: https://esioacademy.ro/tipurile-de-analiza-tehnica-intro/
WYCKOFF: https://esioacademy.ro/tipuri-de-analiza-tehnica-wyckoff/
Capitolul 3: Anatomia unui trend sau Multi Timeframe Analysis.
Stim deja ca un trend ascendent este caracterizat prin minime si maxime in crestere in timp ce un trend descendent este recunoscut dupa maxime si minime in scadere. Pe langa asceste directii generale mai putem adauga cateva informatii care sa clarifice si mai mult lucrurile si sa faciliteze o intelegere mai buna mai ales asupra corelarii timeframe-urilor. Scopul final al acestui exercitiu este de a minimiza Sl-urile datorita pozitionarii gresite.
“Trend in Trend”: Se refera la faptul ca un impuls pe TA (sa presupunem D1) este in sine un TA pe un interval mai mic (H4 sau H1).
Spre exemplu sa privim un simplu impuls si corectia sa pe diverse interval de timp:
Un simplu impuls si o corectie pe MN s-a transformat pe tf mai mici intr-un adevarat trend din ce in ce mai vizibil si mai extins. Pe intervalul H4 a trebuit sa modific rezolutia platformei sa sa minimizez lumanarile la maximul permis incat sa poata intra intregul price action pe ecran.
De ce ne intereseaza conceptul de Trend in Trend?
Daca ne gandim la un impuls pe D1 ca la un trend mai mic pe H4 sau H1 ar fi bine sa ne adresam urmatoarea intrebare: cum se termina in general un trend? Care sunt semnele clare impotriva? Cele mai frecvente sunt divergentele si formatiunile grafice sustinute apoi de convergente, schimbarile de momentum si de trend care imi confirma schimbarea de directie sau daca sunteti obisnuiti cu SMC atunci ne gandim la CHOCH urmat de BOS.
Intelegand ce se intampla pe TF inferioare pot avea intrari mult mai bune in tranzactiile mele cautand acolo scenarii si confirmari, acest aspect imi poate oferi un SL mult mai mic si TP-ul il pot lasa pe TF mare. Noi denumim aceasta abordare: optimizarea TP-ului si diminuarea SL-ului!
Aici avem un exemplu foarte bun. Haideti sa presupunem ca eu as cauta sa dau o tranzactie doar dupa ce s-a schimbat momentumul. Deci ar trebui sa ma orientez spre sell abia atunci cand pretul a trecut de ultimul minim al TA care s-a incheiat. In dreapta, D1, ultimul minim se afla la 230 pips iar in stanga, H4, ultimul minim este la 104 pips. Nu este vorba de doua grafice diferite ci acelasi EURUSD, acelasi maxim, doar doua TF diferite. Intrand de pe H4 puteam sa am un Money Management mai bun.
Aceeasi idee de optimizare intre TF poate fi aplicata si pe alte strategii, cel de sus a fost doar un exemplu.
Observand in anasmblu, cele patru prinstcreen uri ale aceluiasi grafic afisate mai sus pe TF diferite, ne duce cu idea la un tip de analiza avansata numita Eliott Waves. Teoria este destul de vasta si numararea valurilor da batai de cap chiar si investitorilor destul de avansati. Va rog sa nu va focusati pe acest tip de analiza in acest moment al dezvoltarii voastre! Vreau doar sa intelegi in linii mari concepul pentru a va consolida informatiile pe care le-ati primit deja.
Cateva informatii bazate pe principiile Eliott Waves adaptate nivelului la care va aflati acum:
- Primul principu deja a fost explicat sub o alta forma la capitolul trend in trend. Ce se afla pe un TF mai mic in spatele unui impuls sau al unei corectii de pe D1?
Un impuls unui TA pe D1 (Albastru) este format pe H4 dintr-un mini trend din 5 miscari (Verde): 3 impulsuri (valurile 1,3,5) si 2 corectii (valurile 2 si 4). Corectia pe D1 este fomata dintr-un mini trend din 3 miscari (Rosu): 2 impulsuri (valurile A si C) si o corectie (valul B). Acest principiu este afisat in Imaginea de mai jos.
Daca intam pe un TF si mai mic, spre exemplu H1, observam ca si impulsul de H4 este format din 5 valuri iar corectia sa din alte 3 valuri.
D1 H4 si H1 a ufost doar un exemplu. Acelasi principiu se aplica pe orice Timeframe-uri alegeti voi.
Intelegand semnele de intoarcere de pe TF inferioare pot folosi de aceasta informatie pentru a cauta anticipativ intrari contratrend cu un SL mult mai mic decat cel posibil initial.
2. Corectiile 2, 4 si B se pot forma sub structura unor triunghiuri sau steaguri (sunt corectii complexe si pot arata ca orice formatiune de continuare a trendului). Nu ne vom apuca acum sa numaram valurile unui triunghi! Aceasta informatie este oferita cu intentia de a ne face sa intelegem mai bine de ce apar aceste formatiuni, de ce ne arata continuarea trendului si mai ales de c ear trebui sa le tranzactionam atunci cand avem ocazia si confirmarile necesare.
Capitolul 4 va fi publicat in curand, stay tuned!
Te asteptam la cursul gratuit despre ETF-uri pentru a invata mai mult despre economie, grafice si cum acestea influeneaza pietele financiare si investitiile.
Te poti inscrie accesand linkul de mai jos:
Curs ETF-uri GRATUIT