Skip to main content

Declararea veniturilor din investii

 

 

             Ce venituri din investitii trebuie sa declare / plătească un investitor și care este cota de impozitare pentru acestea?

Veniturile ce pot fi obținute din tranzacționare/cumparare/ vanzare de instrumente financiare sunt considerate din punct de vedere fiscal venituri din investiții (articolul 91 din Codul fiscal). Acestea includ:

  1. Profitul tranzacțiilor cu CFD-uri – se încadrează la „Câștiguri din operațiuni cu instrumente financiare derivate obținute din România”, cota de impozitare fiind 10%, aplicat câștigului net.
  2. Profitul tranzacțiilor cu Acțiuni&ETF-uri cu deținere (OMI) – se încadrează la „Câștiguri din transferul titlurilor de valoare obținute din străinătate”, cota de impozitare fiind 10% aplicat câștigului net.
  3. Dividendele obținute din Acțiuni&ETF-uri cu deținere (OMI) – se încadrează la „Dividende obținute din străinătate”, cota de impozitare fiind 5%. (chiar dacă pentru dividende au fost deja reținute o serie de taxe la sursă)

Toate taxele de mai sus se declara și plătesc de beneficiarul venitului (investitor).

  • Care este cota de impozitare pentru fiecare categorie de venit?
  1. CFD-uri –10%,
  2. Acțiuni&ETF-uri cu deținere (OMI) – 10%
  3. Dividendele obținute din Acțiuni&ETF-uri cu deținere (OMI) – 5%

 

  • Care sunt termenele pentru declararea și plătirea impozitului?

Pentru veniturile obținute în anul 2020 termenul este 25 mai 2021. Orice broker are obligativitatea de a transmite clienților până la data de 1 martie 2021 un raport în baza căruia clienții să poată completa formularul 212.

Pentru veniturile din investiții, persoanele fizice au obligația de a declara veniturile și câstigurile/pierderile prin intermediul “Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (formularul 212) care poate fi găsită AICI.

FOARTE IMPORTANT: Fișa de Portofoliu poate fi descărcată din Pagina personala începând cu 28 febr(pentru majoritarea brokerilor).

Leave a Reply