Skip to main content

Cresterea dolarului

Dolarul a crescut miercuri 29.09.2021, pe fondul nervozității in zona preturilor pentru energie. Acest lucru ar putea sa insemne creșterea inflației și a ratei dobânzii , iar politica monetara s-ar putea schimba in urma cifrelor pe NFP.

 

Banca nationala din Noua Zeelandă și-a ridicat rata  pentru prima dată în șapte ani, dar tonul său hotărât părea să adauge doar că Fed va urma exemplul și kiwi-ul a scăzut pe măsură ce randamentele pe obligatiuni au crescut.

Kiwi a fost cu 0,4% mai slab la 0,6928 dolari, iar dolarul australian a scăzut cu aceeași marjă la 0,7265 dolari.

Euro a fost fixat sub 1,16 dolari și a fost cumpărat ultima dată la 1,1589 dolari, cu puțin mai mare decât minimul de 14 luni de 1,1563 dolari pe care l-a atins săptămâna trecută.

Yenul a scăzut la un minim de o săptămână, de 111,72 pe dolar, în paralel cu o creștere a randamentelor Trezoreriei, care poate atrage fluxurile de investiții din Japonia. Acesta se afla în raza de acțiune de 18 luni langa pragul de 112,08 pe care l-a retestat ​​joi.

Dolarul a câștigat sprijinul pe măsură ce investitorii se pregătesc ca Fed să înceapă reducerea achizițiilor de active în anul 2021 și să pună bazele unei ieșiri din setările ratei dobânzii din epoca pandemiei cu mult înaintea băncilor centrale din Europa și Japonia.

“Diferențialele ratei dobânzii încep să aibă o influență mai mare asupra monedelor decât o au de ceva timp”, a declarat Kim Mundy, analist la Commonwealth Bank of Australia (OTC: CMWAY ) din Sydney.

„Acum că Fed începe să caute să se reducă și să privească spre ieșire, credem că s-ar putea să vedem o creștere a prețurilor de piață pentru majorări ale ratelor, ceea ce va ajuta la susținerea dolarului”, a adăugat ea.

Datele privind salariile non-agricole din SUA, programate vineri, sunt considerate cruciale pentru a informa tonul și calendarul Fed, mai ales dacă cifrele ar impresiona sau dezamăgi în mod sălbatic.

O mare lipsă așteptărilor pieței pentru aproximativ 428.000 de locuri de muncă care au fost adăugate în septembrie 2021 ar putea diminua așteptările pentru cifra mai mare de vineri, care este prognozată la 473.000.

DOLAR RESPONSABIL

Nervozitatea legată de creșterea prețurilor la energie sau creșterea sau trecerea la o inflație mai largă a preluat avantajul sprijinului acordat de creștere monedelor legate de mărfuri.

Dolarul canadian a scăzut de la un vârf de o lună, iar coroana norvegiană s-a retras de la un vârf de trei luni.

Sterlina a recuperat o parte din vânzările puternice de săptămâna trecută față de dolar, dar a pierdut impulsul în cadrul sesiunii din Asia și s-a stabilizat la 1,3616 dolari și s-a menținut chiar sub vârful de trei săptămâni de marți asupra euro.

În Noua Zeelandă, o creștere a ratei de 25 de puncte de bază și un ton familiar șoim din partea băncii centrale nu au contribuit prea puțin la susținerea monedei, în ciuda așteptărilor pentru creșteri suplimentare în noiembrie și februarie.

“Suntem pe o cale către o serie de majorări ale ratei, iar piața are un preț bun pentru asta”, a declarat Jason Wong, strateg de piață senior la BNZ din Wellington.

Pentru kiwi, asta înseamnă „dolarul american este responsabil”, a spus el.

“Este vorba despre Fed, într-adevăr, dar la nivel global ceea ce vedem în China și criza energetică pe care o vedem în Europa, toate alimentează amestecul și toate fac ca piețele să fie nervoase, ceea ce adaugă sprijin pentru dolar.”

Leave a Reply