Skip to main content

 CFD’S , Futures si alte derivate

 

Aceasta pandemie a adus cu un numar foarte mare de oameni noi in domeniul investitiilor. Ceea ce constat in acesti ani este faptul ca oamenii nu stiu ce tranzactioneaza.

Neintelegand ce piata tranzactionezi este un lucru grav si poate crea alte probleme. In special atunci cand pozitiile nu se duc tocmai in favoarea ta.

Articolul acesta va avea ca si scop explicarea celor mai populare derivate si modul lor de functionare de baza.

 

 

I. Ce sunt derivatele?

Derivatele sunt contracte ce isi deriva valoarea din instrumentul de baza. Aceste contracte pot fi create din instrumente precum actiuni, obligatiuni, cripto monede, marfuri, valute etc.

Aceasta piata a derivatelor este una imensa, conform celor de la European Securities Market Authority, in 2017, se estima ca aceasta piata valora undeva la 660 trilioane de dolari cu un numar de 74 de milioane de contracte ce se puteau tranzactiona.

Derivatele se folosesc in urmatoarele doua scopuri:

  1. Cu scop de hedging de catre participantii mari
  2. Cu scop de trading/arbitraj de catre participantii mai mici

Un exemplu de derivativ, si unul dintre cele mai populare, este E-mini S&P500 futures contract ce isi trage valoarea din indicele S&P 500.

 

 

II. Ce este un contract futures?

Contractul futures este un acord legal intre doua parti pentru a cumpara sau a vinde o cantitate predeterminata al unui instrument financiar la un pret si o data specificata in viitor.

Daca exista o companie ce vinde petrol si considera ca pretul de 90$ este un pret corect, pentru a nu se expune altor fluctuatii de pret, va vinde contracte de futures de Martie la pretul de 90$.

Acest lucru ii obliga pe acestia sa vanda cantitatea specificata in momentul in care expira contractul din luna Martie.

Ca si trader nu esti obligat ca sa livrezi marfa tranzactionata in cazul in care ai vandut un contract de futures la expirarea datii. Aceasta piata a devenit extrem de populara pentru trading si arbitraj, iar brokerii ce ofera aceste instrumente impedica livrarea marfei inchizand pozitia la data de „rollover”.

Rollover – Proces de mutare a volumelor de la contractele expirate pe urmatoarea luna

 Fiecare contract are un cod specific si putem face o structura in functie de acesta.

Daca ne uitam la contractul futures de la S&P 500 putem observa ca denumirea acestuia este ESH2022.

ES – Numele contractului pentru S&P500

2022 – (Anul expirarii)

Acestea sunt destul de clare, insa litera H nu este evidenta. Aceasta reprezinta luna la care expira contractul, in aces caz, martie.

Litera pentru fiecare luna a contractelor futures:

Ianuarie – F

Februarie – G

Martie – H

Aprilie – J

Mai – K

Iunie – M

Iulie – N

August – Q

Septembrie – U

Octombrie – V

Noiembrie – X

Decembrie – Z

De asemenea data expirarii difera de la contract la contract. Cele mai multe contracte , precum indexi sau cripto monede, expira trimestrial, insa anumite contracte futures pentru marfuri (Crude Oil) expira lunar.

 

III. Contracte Perpetual

Perpetual futures contract au devenit unul dintre cele mai populare contracte futures de la aparitia lor in anul 2016.

Multi oameni considera ca acestea au fost inventate special pentru piata cripto, insa prima aparitie a fost in 1992 si au fost create de catre Robert Shiller pentru a aduce piata futures pentru instrumente nelichide.

Aceste contracte se incadreaza ca si contracte futures, insa nu au o data de expirare. Neavand aceasta data de expirare cei ce tranzactioneaza aceste contracte trebuie sa stie faptul ca trebuie sa plateasca la fiecare o taxa pentru tinerea pozitiei.

Aceasta taxa poarta numele de funding rate si poate sa fie una pozitiva sau negativa, in functie de pozitia pe care o adopti.

 

IV. Functionalitatea contractelor futures

Aceste contracte folosesc levier ce poate da putere de cumparare mai mare decat contul detinut. Fiecare pozitie are nevoie de „margin” sau „garantie” din partea ta, iar restul este compensat cu levier.

Pentru ca tranzactionezi cu mai multi bani decat contul tau, ultimul lucru pe care ar vrea casa de brokeraj sa faca este sa plateasca pentru pierderile tale, asa ca in momentul in care pozitia se duce contra ta cu o anumita valoare, pozitia ta este inchisa automat de casa de brokeraj.

 

Exemplu

 Daca pretul BTC-ului este de 10.000 $ si vei cumpara 1 BTC cu levier de x10, poti suporta o scadere a BTC-ului de 1.000 $. Prin urmare, daca BTC-ul ajunge la 9.000 pozitia ta este inchisa automat.

 

V. Ce este CFD-ul?

CFD-urilor si contractele futures sunt extrem de asemanatoare. CFD-urile fac parte din contractele perpetual , deci prin urmare nu expira.

Acestea poarta alte denumiri fata de cele obisnuite. In momentul in care cautam ES pe o platforma de cfd-uri nu vom gasi contractul. In general, denumirile depind de la broker la broker. S&P 500 ca si cfd il vom gasi in general ca si S&P500 sau US500 si asa mai departe.

Cateva motive pentru a tranzactiona CFD in loc de contracte futures este  in cazul in care lucrezi cu un cont mai mic sau daca esti incepator pentru a te obisnui cu domeniul. Platformele de futures in general sunt ceva mai complexe si nu sunt neaparat „user friendly”.

1 punct pe E-Mini S&P500 valoreaza 50$, pe cand la contractul CFD poate sa valoreze de la 1 $ in jos, tranzactionat cu volumul cel mai mic.

VI. Ce sunt optiunile?

Contractele de optiuni permit celui ce le detin dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde sau cumpara instrumentul.

Cumparatorul contractului de optiuni platesc un premium (garantie), iar vanzatorul primeste un premium.

 

Exemplu

 Sa spunem ca vrei sa cumperi o casa si cauti vanzatorul. Il rogi pe vanzator daca poate sa emita o optiune ce expira in 3 luni ce iti da dreptul sa cumperi casa pentru 100.000 $, pentru asta el primeste o garantie de 2.000 de dolari.

Daca acesta este de acord, tu ai dreptul de a cumpara casa la 100.000$ in orice zi pana la expirarea contractului in trei luni si nu ai nevoie sa te ingrijorezi de fluctuatia pretului casei.

Daca peste trei luni casa valoreaza 80.000 $ ne este clar ca nu vrem sa cumparam casa deoarece si-a pierdut foarte mult din valoarea, insa voi pierde garantia de 2.000$.

Insa, in cazul in care casa a ajuns la pretul de 170.000$ vom dori sa ne exercitam dreptul de cumparare facand profit 68.000 $. (170.000 valoarea actuala a casei – 100.000  pretul platit de tine pe casa – garantia de 2.000$ ).

 

Concluzie

Lumea derivatelor este imensa si poate fi inspaimantatoare pentru cineva ce nu cunoaste simplele mecanisme ale acestor piete. Sper ca acest articol a oferit o viziune de ansamblu mai clara si vei cunoaste ceva mai bine pietele pe care le tranzactionezi.

Leave a Reply