Skip to main content

Actiunile sunt instrumente financiare ce se folosesc cu scopul de a face profit in urma achizitionarii acestora. Actiunile reprezinta o parte dintr-o companie ce a fost scoasa la vanzare. Detinand o actiune noi practic devenim investitori in compania respectiva.

Cum putem genera profit cu ajutorul actiunilor?

Ca si detinatori de actiuni intr-o companie exista doua moduri de a face profit.

Cazul in care actiunea se apreciaza

In cazul in care am cumparat o actiune la 30 de euro, iar aceasta s-a apreciat pana la valoarea de 50 de euro, eu am dreptul de a vinde actiunea respectiva, diferenta fiind profitul meu.

Divident

Dividentul nu este platit de toate companiile, insa marea majoritate o fac. Este un procent ce se plateste deobicei trimestrial pentru faptul ca detin o actiune la compania respectiva. Cu cat am mai multe actiuni cu atat dividentul creste si el.

Cum functioneaza actiunile?

O companie scoate la vanzare actiuni pentru a aduna capital. Aceasta forma este mult mai avantajoasa fata de credite sau alte metode de acest fel. Banii stransi in activitatea de pe bursa se folosesc deobicei de catre companii pentru a investi in dezvoltarea sa (achizitii noi, lansarea unor produse noi etc)

Leave a Reply