Skip to main content

CBDCs VS Fiat, Cat timp va mai dura pana la Ron-ul digital?

 

În ultimul timp, monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) au primit multă atenție. Pe măsură ce monedele digitale devin tot mai frecvente, băncile centrale din întreaga lume analizează potențialele beneficii și riscuri ale implementării propriilor monede digitale.

Să aruncăm o privire asupra CBDC-urilor

În primul rând, ce sunt mai exact CBDC-urile?

CBDC-urile sunt monede digitale emise și susținute de banca centrală a unei țări.

Ele servesc drept reprezentare digitală a monedei oficiale a unei țări și sunt destinate a fi utilizate împreună cu banii lichizi.

CBDC sunt împărțite în două tipuri:

– CBDC cu amănuntul, care sunt disponibile pentru publicul larg,

– CBDC cu angro, care sunt disponibile doar pentru instituțiile financiare și pentru decontările interbancare.

Dacă sună alarmant faptul că publicul și instituțiile financiare vor avea bani diferiți, ei bine, păstrați-vă acest gând.

Adoptarea globală a CBDC-urilor

Adoptarea CBDC variază foarte mult de la o țară la alta, unele țări aflându-se în stadii avansate de dezvoltare sau de testare pilot, iar altele în stadii incipiente de cercetare și explorare.

Stadii avansate de dezvoltare și testare pilot: Până în 2021, 18 dintre țările G20 se aflau în stadii avansate de dezvoltare a CBDC, iar 7 dintre acestea se aflau deja în faza de testare pilot. Printre aceste țări, China se află în fruntea implementării CBDC. Plata electronică în monedă digitală (DCEP) a ajuns deja la 260 de milioane de persoane prin intermediul unor programe pilot, cu planuri de extindere a inițiativei la majoritatea țării până în 2023. Alte țări, printre care Australia, Thailanda, Brazilia, India, Coreea de Sud și Rusia, intenționează să continue sau să înceapă testele pilot în 2023. De asemenea, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să lanseze un proiect pilot în viitorul apropiat.

Etapele inițiale de cercetare și explorare:

– Până în decembrie 2022, toate economiile G7 au trecut la stadiul de dezvoltare a CBDC. Proiectul Cedar, experimentul CBDC la scară largă al Rezervei Federale din New York, a făcut ca Statele Unite să treacă de la cercetare la dezvoltare.

– În total, 114 țări, reprezentând peste 95 % din PIB-ul mondial, iau în considerare introducerea unui CBDC. Această cifră a crescut dramatic din mai 2020, când doar 35 de țări aveau în vedere un CBDC.

– Unsprezece țări au lansat pe deplin monedele digitale, Jamaica fiind cea mai recentă țară care a făcut acest lucru cu CBDC-ul său, JAM-DEX. Aceste țări fac parte dintr-un grup mic, dar în creștere, de țări care au trecut de la fazele de explorare și de testare pilot la implementarea efectivă.

Proiecte CBDC transfrontaliere:

Sancțiunile financiare împotriva Rusiei au determinat țările să ia în considerare sisteme de plată alternative la dolar. Ca urmare, numărul de teste CBDC transfrontaliere cu privire la tranzacțiile en-gros și de proiecte transfrontaliere cu amănuntul aproape că s-a dublat din 2021. Aceste inițiative urmăresc să îmbunătățească eficiența și securitatea tranzacțiilor transfrontaliere, reducând în același timp dependența de sistemele bancare tradiționale de corespondență.

CBDC-uri vs. sistemul actual

CBDC se deosebesc de sistemul monetar actual din mai multe puncte de vedere:

– CBDC-urile sunt monede digitale, în timp ce sistemul actual se bazează în principal pe numerar fizic și depozite bancare electronice.

– CBDC-urile cu amănuntul ar fi disponibile pentru publicul larg, în timp ce CBDC-urile cu ridicata ar fi disponibile doar pentru instituțiile financiare.

– CBDC-urile sunt emise și susținute de băncile centrale, în timp ce băncile comerciale creează marea majoritate a banilor electronici din sistemul actual.

Iar acest lucru ne conduce la popularul sistem FedNow…

FedNow nu este un CBDC.

FedNow este un sistem de plăți instantaneu dezvoltat de Federal Reserve care permite efectuarea de plăți în timp real între instituțiile financiare din Statele Unite.

FedNow nu este un CBDC, în ciuda asemănărilor cu CBDC-urile angro. Este, în schimb, o cale ferată sau o infrastructură de plată concepută pentru a procesa mai eficient tranzacțiile, funcționând 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, și permițând transferul de fonduri fără întârziere în weekend-uri sau sărbători.

FedNow nu este un CBDC.

FedNow este un sistem de plăți instantaneu dezvoltat de Federal Reserve care permite efectuarea de plăți în timp real între instituțiile financiare din Statele Unite.

FedNow nu este un CBDC, în ciuda asemănărilor cu CBDC-urile angro. Este, în schimb, o cale ferată sau o infrastructură de plată concepută pentru a procesa mai eficient tranzacțiile, funcționând 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, și permițând transferul de fonduri fără întârziere în weekend-uri sau sărbători.

FedNow și CBDC-urile diferă în mai multe privințe, inclusiv:

FedNow este o infrastructură de plată, nu o monedă: Spre deosebire de CBDC-uri, care reprezintă un nou tip de monedă digitală, FedNow este un sistem de procesare a tranzacțiilor care utilizează moneda existentă.

– FedNow funcționează în cadrul sistemului monetar existent: FedNow nu creează bani noi, ci mai degrabă îmbunătățește eficiența tranzacțiilor în cadrul existent.

Plățile mai rapide sunt necesare în Statele Unite, dar FedNow nu este singura opțiune.

FedNow a fost anunțată în 2019, dar a fost nevoie de doi ani pentru ca TCH (Clearing House) să lanseze rețeaua de plăți în timp real (RTP). Într-adevăr, deși nu oferă plăți instantanee, simpla creștere a orelor de funcționare a Fedwire și a Serviciului național de decontare (NSS) la 24x7x365 ar fi îmbunătățit sistemul financiar american.

Cu toate acestea, se pare că Rezerva Federală a ales să ignore opțiunea mai ușoară și să treacă peste sectorul privat.

CBDC-uri: de ce DA!

CBDC pot oferi mai multe avantaje, printre care:

CBDC, ca monede digitale, pot permite tranzacții mai rapide și mai eficiente, reducând costurile de tranzacționare și timpii de procesare.

De asemenea, CBDC-urile ar putea oferi populației care în prezent este nebancarizată sau insuficient bancarizată accesul la servicii financiare digitale. Se estimează că 4,5 % din gospodăriile din SUA (aproximativ 5,9 milioane) erau “nebancarizate sau subbancarizate” în 2021, ceea ce înseamnă că niciun membru al gospodăriei nu avea un cont curent sau de economii la o bancă sau la o cooperativă de credit.

Eficacitatea politicii monetare ar putea fi îmbunătățită dacă CBDC-urile ar oferi băncilor centrale instrumente mai “precise” pentru punerea în aplicare a politicii monetare, cum ar fi implementarea unor rate negative ale dobânzii la nivel regional pentru a stimula cererea.

De asemenea, acestea ar putea reduce costurile și riscurile asociate cu gestionarea și distribuirea numerarului fizic. Deși bugetul de funcționare a Fed pentru 2022 pentru operațiuni valutare a fost de 1,06 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă în mare parte și un cost nesemnificativ.

CBDC-uri: de ce NU!

CBDC pot oferi mai multe dezavantaje.

În ciuda beneficiilor potențiale pe care le oferă, CBDC-urile prezintă o serie de riscuri și provocări:

Riscuri legate de stabilitatea financiară: CBDC-urile pot provoca curse bancare în perioade de criză financiară, deoarece persoanele fizice pot transfera rapid depozite de la băncile comerciale la CBDC-uri, subminând stabilitatea sistemului bancar.

Dezintermediere bancară: Adoptarea pe scară largă a CBDC poate reduce rolul băncilor comerciale în sistemul financiar, afectând profitabilitatea acestora și limitând potențial capacitatea lor de a acorda credite.

Punerea în aplicare a CBDC ar necesita ca băncile centrale să abordeze diverse provocări tehnologice, cum ar fi securitatea cibernetică, scalabilitatea și interoperabilitatea cu sistemele de plată existente.

CBDC-uri: F&$K NO!

Și acum, să trecem la partea foarte urâtă a CBDC-urilor…

Preocupări legate de confidențialitate: Una dintre principalele preocupări legate de CBDC-uri este potențiala erodare a vieții private. Un sistem de monedă digitală controlat la nivel central ar putea permite guvernelor și băncilor centrale să monitorizeze toate tranzacțiile financiare, eliminând efectiv anonimatul asociat tranzacțiilor în numerar. Această capacitate de supraveghere ar putea fi exploatată în scopul controlului politic sau social, încălcând drepturile cetățenilor la viață privată și la autonomie financiară.

Supravegherea și controlul financiar:

Având capacitatea de a urmări fiecare tranzacție, guvernele ar putea fi tentate să utilizeze CBDC ca instrument de supraveghere financiară, permițându-le, eventual, să înghețe sau să confiște în voie activele persoanelor fizice. Acest nivel de control generează îngrijorări cu privire la potențialul abuz de putere și la potențialul de creștere a cenzurii financiare. În plus, astfel de capacități de supraveghere ar putea fi utilizate pentru a impune respectarea reglementărilor și politicilor guvernamentale, ceea ce ar putea înăbuși inovarea și restricționa libertatea economică.

Potențialul de utilizare abuzivă de către regimurile autoritare:

CBDC ar putea fi exploatate de către regimurile autoritare pentru a exercita un control mai mare asupra populației lor. Capacitatea de a monitoriza și de a controla tranzacțiile financiare ar permite acestor guverne să reprime opoziția, să manipuleze activitatea economică și să mențină un control mai strict asupra puterii. Această potențială utilizare abuzivă a CBDC-urilor generează îngrijorări serioase cu privire la impactul acestora asupra drepturilor omului și a libertăților individuale în țările cu guverne represive.

In concluzie…

CBDC-urile pot avea unele beneficii, dar dezavantajele lor sunt considerabile.

Deși pot îmbunătăți eficiența plăților și pot oferi băncilor centrale noi instrumente de politică monetară, acestea ridică probleme grave în ceea ce privește confidențialitatea financiară, supravegherea și controlul, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică și dezintermedierea băncilor comerciale.

Pe scurt…

CBDC-urile pot avea unele beneficii, dar dezavantajele lor sunt considerabile. Deși pot îmbunătăți eficiența plăților și pot oferi băncilor centrale noi instrumente de politică monetară, acestea ridică probleme grave în ceea ce privește confidențialitatea financiară, supravegherea și controlul, stabilitatea financiară, securitatea cibernetică și dezintermedierea băncilor comerciale.

În ciuda tuturor acestor aspecte, tendința de adoptare a CBDC-urilor nu pare să se oprească prea curând.

Ultima parte mă sperie de moarte, o lume în care sunt supravegheat în mod constant, în care, dacă nu sunt de acord cu o anumită figură politică, îmi pot pierde economiile sau posibilitatea ca cineva să-mi controleze modul în care îmi cheltuiesc banii, nu este o lume în care aș vrea să trăiesc.

Doar nu dorim sa ajungem intr-o situatie precum Credit Score-ul din China, nu este deloc o gluma buna:

https://nhglobalpartners.com/china-social-credit-system-explained/

Din fericire pentru mine, nu sunt singurul care gândește astfel și am văzut unele mișcări în această direcție:

https://www.coindesk.com/consensus-magazine/2023/03/22/cbdc-desantis-ban-digitaldollar/

Ce părere aveți?

Cât timp credeți că va dura până când ne vom cumpăra mielul de Paște cu Ron digital?

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Poate te intereseaza si acest articol despre criza energetica:

Update asupra crizei energetice (Apr 2023)

Leave a Reply