Skip to main content

            Cat mai scad bursele?

 

 

Saptamana trecuta a fost una dintre cele mai aglomerate saptamani pe Fundamental!

A fost o saptamana plina care a dus Pietele Financiare prin diverse ups and downs si a creat o multitudine de stari emotionale printre investitori dar putem spune asta si despre intreaga luna Octombrie!

In Octombrie SP500 a crescut 12 %, am avut raportari masive si unele din marile companii au avut deprecierei ale actiunilor intre 7 si 30% (MSFT, GOOG, META) dar am avut si cateva cresteri frumoase, spre exemplu AAPL insa acum si el este in scadere. Tot acest entuziasm a fost anulat de conferinta FOMC.

Miercuri, 2 Noiembrie, la ora 20, presedintele FED Jerome Powell pe langa faptul ca a marit rata de politica monetara cu inca 0.75% a avut si un discurs destul de Hawkish care a crescut volatilitatea din piete si a scazut speranta de Soft Landing asupra economiei.

Acesta a mentionat ca FED se focuseaza pe trei aspecte mari si late:

  • Cat de repede ridica dobanzile
  • Cat mult le ridica
  • Cat de mult le vor tine la nivelul respectiv

A repetat afirmatia ca obiectivul principal este ca inflatia sa ajunga inapoi la 2% in conditiile in care acum aceasta este de 9%. Jerome Powell a afirmat ca nu s-a discutat pana unde se vor mari aceste dobanzi deoarece le vor ridica oricat de mult este nevoie chiar daca in momentul de fata economia sufera si poate suferi mai mult in viitor, au resurse cu care sa o ajute atunci cand considera ca va fi necesar.

A mentionat ca atunci cand vor considera ca marirea a fost suficienta nu se gandesc ca vor scadea imediat, ci vor mentine dobanzile acolo pana cand inflatia nu da semne clare de redresare.

Problema ramane la inflatie, acesta poate creste si mai mult chiar datorita rezultatelor bune din zona fortei de munca. Mai multe joburi create ridica cererea din tara si acest aspect in sine este unul inflationist. Prin articolele citite in ultima vreme se asteapta ca la inceputul anului sa fie o inflatie chiar de doua cifre in US cum este acum in Euro Zone. De obicei astfel de inflatie marita poate fi rezolvata insa nu chiar toate Bancile Centrale pot face asta cu succes, de multe ori inflatia poate fi rezolvata doar printr-o recesiune.

Bank of England a afirmat de curand ca o astfel de recesiune poate fi extrem de puternica si posibil cea mai lunga din istoria UK. Deja norii incep sa se adune deoarece nu doar UK este in probleme ci mai multe tari si cand natiunile sunt nemultumite pot aparea conflicte de orice natura.

Revenim la US si FED. In ultima vreme tot apar in presa doua sperante mari:

 

  1. „Criza” a trecut si de acum ne asteptam la cresteri pe burse, BUY BUY BUY!

 

Mai ales dupa luna Octombrie si cresterile acesteia multi investitori mai optimisti incep sa acumuleze. Se si vede ca de fiecare data cand SP500 inregistreaza un minim apar imediat cumparatori. Eu sper din suflet sa ma insel eu si ei sa aiba dreptate. Personal consider ca nu este momentul de investit in equities.

Chiar primesc uneori mesaje pe Facebook de la fosti cursanti care imi aduc aminte cu un iz de sarcasm ca eu am mentionat despre viziunea mea bearish asupra Indicilor Bursieri si acum piata este sus.

Cine stie putina analiza tehnica cunoaste deja ca piata, fie ea Bull sau Bear Market, nu se misca liniar, exista impulsuri si corectii, zone de Supply sau Demand care trebuiesc respectate, etc. Ceea ce am observat in Octombrie a fost doar o corectie. Nici fundamentalul nu ne arata unicorni sau covoare rosii si limuzine. Atat timp cat Bursele sunt conectate inca la economia reala clar nu acum este momentul ideal sa cuparam.

Haideti sa gandim putin logic, inflatia iti erodeaza banii, preturile cresc pentru viata de zi cu zi, Cash Rate creste, Robor si el deci ratele creditelor se ridica la cer. Omul normal are mult mai putini bani de cheltuit deci se va reduce consumul, companiile vor incasa mai putin deci valoarea lor pe bursa se va deprecia, vor fi nevoite sa aplice reduceri salariale si sa disponibilizeze angajati pentru a supravietui. Acest aspect va pune si mai multa presiune asupra statutului. Esta ca un domino efect! Doar ca trebuie sa privim pe o perioada mai mare de timp si sa ne uitam putin si la istoria acestor Bear Market-uri si sa invatam ceva.

In 2000 sp500 a scazut aproape doi ani si jumatate si a atins – 48% si in 2008 a scazut un an si jumatate si a ajuns la -58%. De ce as considera ca acum ar fi diferit?

  1. Pivotul Fed vine curand si gata, primavara economica a inceput.

 

In primul rand trebuie sa definim pivotul pentru ca nici acest lucru nu este explicat corect. Termenul de Pivot se refera la un moment in care Banca Centrala este obilgata sa treaca de la o politica monetara relaxata la una mai restrictiva, sau invers, datorita schimbarilor care se produc in economie.

Vezi mai multe aici: https://www.investopedia.com/fed-pivot-definition-6748840

In conditiile de fata se asteptau sa scada marirea politicii monetare de la 0.75% la 0.5. Acesta nu este un pivot dupa cum vedeti prin multe articole! Un pivot va fi atunci cand se vor hotara ca este momentul sa inceapa scaderea Cash Rate-ului. Dupa cum am mentionat la inceputul acestui articol, asta nu se va intampla prea curand!

In 2000, Dot Com Bubble, Fed a inceput sa pivoteze cand Nasdaq era la -50%, chiar si asa acesta s-a mai depreciat si dupa. Inflatia era mult mai mica atunci. Deci, inca un motiv pentru care Soft Landing este din ce in ce mai putin probabil.

Va las sa studiati acest grafic si trageti voi singuri concluziile voastre.

Parerea mea este ca atunci cand Jerome Powell a spus ca ne asteapta o perioada de „ economic pain” nu se referea la 1-2 luni. Ma astept la deprecieri majore pe Indicii Bursieri, undeva la 40-50% comparand cu all time high, Bitcoin probabil la o cotatie intre 8 si 12k, imobiliarele vor fi si ele afectate insa la noi va lovi putin cu intarziere fata de piata americana cum s-a intamplat si in 2008.

Inscrie-te acum la cursul gratuit despre investitii si invata mai mult despre ce se intampla in lume si cum sa recunosti momentul ideal pentru a investi!

Poti accesa linkul: https://esioacademy.ro/curs-etf-uri-gratuit/

Leave a Reply