Bear Market
Anul 2022 a adus mari deprecieri in pietele financiare, majoritatatea claselor de instrumente au scazut drastic si peste tot circula acest termen de bear market.
Pentru a intelege mai bine acest fenoment trebuie sa creem putin context general. Americanii tind sa fie creativi cand este vorba de lucrurile care ii pasioneaza si clar pietele financiare sunt un interes major pentru ei dar si pentru intreaga lume.
In pietele financiare se observa doua directii majore si acestea tind sa se schimbe in functie de etapa in care se regaseste atunci economia.
Tendinta ascendenta este corelata cu etapa de expansiune economica, se inregistreaza cresteri masive atat in economie cat si in pietele financiare. Aceasta tendinta de crestere este denumita „Bullish” datorita formei de atac a taurului care imi „impinge” pretul de jos in sus.
Tendinta descendenta apare cand economia este in faza de contractie economica unde nu mai este totul roz si pietele financiare tind sa scada. Ca si in cazul anterior, denumirea de Bear Market vine tot de la forma de atac a ursilor care ataca de sus impingand pretul in jos.
Bear marketul poate fi definit ca o perioada in care pretul instrumentelor financiare scade cu cu mai mult de 20% fata de ultimele maxime atinse si dureaza o perioada prelungita datorita conditiilor economice nefavorabile si sentimentul negativ al investitorilor. Este o adevarata provocare sa definim termenul de perioada prelungita deoarece fiecare are opinia sa aici dar voi incerca dand exemplul pandemiei. In perioada 20.02-20.03.2022 indicii bursieri americani au inregistrat deprecieri de 30-35%. Fiind pierderi semnificative multi specialisti spuneau ca este bear market si preturile vor scadea si mai mult insa revenirea a fost relativ rapida, in functie de indicele urmarit a oscilat intre 3-6 luni pana la cotatia initiala de pret. Ulterior toti au recunoscut ca a fost doar o corectie masiva si nu se poate considera bear market.
Conditiile actuale difera de ceea ce s-a intamplat in pandemie. Cea mai mare depreciere din ianuarie pana acum (7.07.2022) a fost in data de 17 iunie unde SP500 a inregistrat -23% si Nasdaq -32% si, daca nu se schimba nimic pe fundamental tendinta este in continuare de scadere. Deci nu a fost o corectie rapida ci piata a avut o traiectorie normala cu structuri, impulsuri si corectii.
Poate invatam ceva si din ultimele doua crize financiare:
In 2000, DotCom bubble, minimul a fost atins aproape doi ani si jumatate mai tarziu, martie 2000 – octombrie 2002 si SP500 a scazut aproximativ 50%.
In 2008 minimul s-a inregistrat un an si jumatate mai tarziu, octombrie 2007 – martie 2009 si Sp500 a inregistrat o scadere de 58%.
Chiar daca perioada pe care o traversam este una incerta (inflatie ridicata, razboi, stagnare economica) si arata mai mult a criza financiara decat o simpla corectie cum a fost in pandemie trebuie sa privim lucrurile dintr-o persectiva macro. Chiar daca totul se va transforma intr-o adevarata criza acest lucru este normal, acestea se intampla cu regularitate si pietele financiare au un caracter ciclic.
In momentul de fata suntem trebuie sa ne educam investitional, sa economisim cat mai mult si, atunci cand vedem semne clare ca economia isi revine, sa incepem sa investim deoarece vom avea multe clase de instrumente financiare la un mare discount. Practic trebuie sa vedem oportunitatea din spatele intregii situatii negative.
Va asteptam la cursul nostru gratuit despre investitii unde vom discuta mai multe despre acest aspect.
Va puteti inscrie folosind linkul de mai jos: