Skip to main content

Evenimentele importante ale saptamanii 24-30 Aprilie

 

US GDP, PCE, ECI; EZ GDP; Aus CPI; BoJ, BoC mins, CBRT

 

LUNI: German Ifo Survey (Apr).
MARTI: Riksbank Announcement, South Korean GDP (Q1), US Richmond Fed Index (Apr), New Zealand Trade Balance (Mar)
MIERCURI: BoC Minutes, Australian CPI (Mar/Q1), US Durable Goods (Mar).
JOI: CBRT Announcement, EZ Business Climate (Apr), US GDP Adv. (Q1)/ PCE Prices Adv. (Q1).
VINERI: BoJ Announcement and Outlook Report, Eurogroup meeting, Japanese Tokyo CPI (Mar)/ Retail Sales (Mar)/ Industrial Profits (Mar), French, German and Spanish Prelim CPI (Apr), German Unemployment (Apr), US PCE (Mar).

LUNI

 

Nu avem evenimente majore, nimic care sa influenteze piata.

MARTI

 

O zi la fel de usoara, incepand cu Bank Holiday in Italia, New Zeeland si Australia.

Doar cateva stiri pe USD dar observa ca analistii nu le dau prea multa importanta, unele calendare au aceste stiri trecute ca o importanta redusa.

MIERCURI

 

  1. Minutele BOC

În cadrul ședinței sale, Banca Canadei a lăsat ratele neschimbate la 4,50%, așa cum era de așteptat, și a menținut limbajul potrivit căruia este pregătită să facă mai mult în privința ratelor, dacă este necesar pentru a readuce inflația la țintă.
Previziunile medii privind PIB-ul au fost revizuite în creștere pentru 2023, dar în scădere pentru 2024, în timp ce se preconizează o reluare a creșterii în 2025. În ceea ce privește inflația, prognoza medie a CPI pentru 2023 a fost revizuită în scădere, în timp ce pentru 2024 a rămas neschimbată. În declarație se menționează că aducerea inflației la 2% ar putea fi mai dificilă, deoarece așteptările nu se reduc prea mult, în timp ce inflația prețurilor serviciilor și creșterea salariilor rămân ridicate, iar comportamentul de stabilire a prețurilor din partea companiilor nu s-a normalizat încă.
De asemenea, banca centrală și-a redus estimarea privind decalajul de producție, deși a lăsat neschimbată opinia privind rata neutră. În cadrul conferinței de presă de după ședință, guvernatorul Macklem a dezvăluit că în cadrul Consiliului guvernatorilor s-a discutat dacă a crescut ratele suficient, dar a precizat că nu s-a făcut încă o analiză completă a creșterilor anterioare. Oficialii au luat în considerare, de asemenea, probabilitatea ca ratele să trebuiască să rămână restrictive pentru mai mult timp pentru a readuce inflația la nivelul țintă.
De asemenea, guvernatorul a revenit asupra estimărilor pieței privind reducerea ratelor, afirmând că acesta nu pare a fi cel mai probabil scenariu. Analiștii de la Oxford Economics se așteaptă în prezent ca ratele să rămână neschimbate pe parcursul anului 2023, menționând că previziunile lor privind CPI sunt aliniate cu cele ale BoC, dar văd o creștere mult mai slabă a PIB-ului în 2023 decât se așteaptă BoC.

 

2. Australia CPI

Se estimează că indicele prețurilor de consum trimestrial T1 se va reduce la 1,3%, de la 1,9% în trimestrul patru al anului trecut, dar se așteaptă ca rata anuală să fi crescut la 6,9%, de la 6,8% la 6,9%. În același timp, CPI mediu ajustat este prognozat la 1,4% trimestrial/trimestrial (prev. 1,7%), iar anual la 6,7% (prev. 6,9%). Media ponderată a CPI este estimată la 1,3% trimestrial/trimestrial (prev. 1,6%) și anual la 1,3% (prev. 1,6%). În ultimul trimestru, cele mai mari contribuții în creștere au provenit de la călătoriile interne și internaționale de vacanță, alături de prețurile la energie.
Analiștii de la Westpac sugerează că scăderile așteptate ale indicatorilor Q/Q “se datorează unei moderări continue a inflației pentru alimente, unei scăderi sezoniere în cazul îmbrăcămintei și încălțămintei, unei moderări suplimentare a inflației pentru locuințe și conținuturi și servicii de uz casnic, precum și scăderii prețurilor pentru combustibilul auto și echipamente audio-vizuale și de calcul”. În ceea ce privește RBA, în minuta publicată luna aceasta se arată că boardul a luat în considerare o majorare a ratei la ședința de politică monetară din aprilie, înainte de a decide să facă o pauză, întrucât a convenit asupra unor argumente mai puternice pentru a face o pauză și a reevalua necesitatea unei noi înăspriri a politicii monetare la ședințele viitoare, subliniind totodată că inflația este încă prea ridicată, iar piața forței de muncă s-a relaxat puțin, dar rămâne foarte strânsă.
Reamintim că RBA a menținut ratele la 3,60%, așa cum era de așteptat și cum se preconiza în mare măsură pe piețele monetare, deși analiștii au fost împărțiți aproape egal între așteptările pentru o creștere de 25 de puncte de bază și o pauză.

JOI

 

US Cereri de somaj

Se asteapta la o mica crestere a cereririlor de somaj, de la 245k la 249k, o diferenta nesemnificativa.

 

US Advanced GDP

Se așteaptă ca rata de creștere a PIB-ului american să se tempereze în primul trimestru, consensul preconizând ca prima estimare a producției din 2023 să prezinte o creștere de 2,0% T/T (prev. +2,6%). La momentul redactării acestui articol, modelul de prognoză al Fed din Atlanta urmărește o creștere de 2,5% în T1. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, multe modele de prognoză nowcasting din partea vânzătorilor au înregistrat o involutie. Iar în continuare, se așteaptă ca ritmul de creștere să se răcească și mai mult.
În cadrul ședinței din martie, Rezerva Federală și-a redus perspectiva de creștere pentru întregul an 2023, iar acum estimează un PIB de 0,4%, de la 0,5%, cât estima anterior. Deocamdată, Fed continuă să acorde prioritate inflației în procesul de elaborare a politicilor sale, astfel încât, deși în mod tradițional, comercianții s-ar putea aștepta ca datele slabe privind creșterea să genereze un răspuns dovish, acest lucru s-ar putea să nu se vadă până când prețurile nu vor coborî mai mult spre țintă.
Cu toate acestea, piețele monetare continuă să estimeze cel puțin o reducere completă a ratei de 25 de puncte de bază și aproximativ 50% șanse ca o alta să aibă loc în cursul acestui an, după o creștere a ratei de 25 de puncte de bază în luna mai.

VINERI

 

BoJ Announcement And Outlook Report

Banca Japoniei va organiza săptămâna viitoare prima ședință de politică monetară sub conducerea guvernatorului nou numit Ueda, care va fi, de asemenea, prima ședință pentru viceguvernatorii Uchida și Himino, fiind de așteptat ca banca centrală să mențină actualele setări de politică monetară, respectiv dobânzile la -0,10% și QQE cu YCC pentru a ținti în mod flexibil randamentele JGB pe 10 ani la 0%, într-un interval de toleranță de +/- 50 de puncte de bază, potrivit a 24 din cei 27 de economiști intervievați de Reuters.

 

Tokyo CPI

Se estimează că indicele de bază al prețurilor de consum din Tokyo a scăzut de la 3,3% la 3,1%, pe fondul stabilizării prețurilor la energie și al efectelor de bază. Această publicație este considerată un indicator principal al măsurătorilor naționale care vor fi publicate câteva săptămâni mai târziu.
Luna trecută, inflația de bază a consumatorilor din Tokyo a încetinit pentru a doua lună consecutivă, dar a rămas peste ținta de 2% a băncii centrale. Încetinirea s-a datorat în principal măsurilor guvernamentale de reducere a costurilor utilităților. Cu toate acestea, indicele de bază a înregistrat cel mai rapid ritm anual din 1990 încoace.
Acest lucru s-a reflectat și în măsurătorile naționale publicate recent – cu CPI de bază Y/Y în creștere la 3,8% de la 3,5% anterior și peste prognoza de 3,4%. Surse via Reuters au sugerat că este probabil ca BoJ să mențină politica monetară extrem de relaxată și să nu facă nicio modificare a țintelor privind rata dobânzii și a benzii de toleranță a randamentului în cadrul ședinței de săptămâna viitoare, urmând să mențină probabil orientarea dovish și ar putea discuta despre ajustarea referinței privind COVID-19 în următoarele ședințe.

 

Eurozone GDP

Se așteaptă ca datele preliminare privind PIB-ul din primul trimestru pentru zona euro să indice o creștere Q/Q de 0,1% (față de 0,0% anterior), iar rata anuală de 1,3% (față de 1,8% anterior).
Înaintea publicării viitoare, analiștii de la Investec notează că “în perioada de iarnă, povestea macroeconomică din zona euro a fost o performanță mai bună decât se aștepta”, prin care temerile privind o recesiune de iarnă au fost evitate datorită vremii mai blânde și a unui context energetic ulterior mai bun.
Investec afirmă că sondajele, cum ar fi PMI-urile, “au indicat o redresare continuă în sectorul serviciilor”, în timp ce “producția industrială a crescut cu 1,0% și 1,5% (m/m) în ianuarie și, respectiv, februarie și, prin urmare, pare să înregistreze o creștere pozitivă pe trimestru”. În consecință, biroul se așteaptă la o ușoară creștere trimestrială de 0,1%. Ca întotdeauna, datele privind PIB-ul vor fi considerate ca fiind învechite în unele trimestre, comercianții fiind mai atenți la indicatorii PMI recenți, în care datele pentru luna aprilie au evidențiat destinele diferite ale sectoarelor de producție și servicii, primul adâncindu-se mai mult în teritoriul contracționist, iar cel de-al doilea trecând mai mult peste pragul de 50.
Cu privire la aceasta, ING concluzionează că datele “aruncă o lumină pozitivă asupra performanțelor economice din zona euro, deoarece o redresare a activității din sectorul serviciilor stimulează creșterea”. Din perspectiva politicii, datele privind inflația și sondajul privind împrumuturile bancare publicate înaintea ședinței din luna mai vor avea probabil o influență mai mare asupra viitoarei decizii, prin care 25 de puncte de bază sunt cotate la 68% și 50 de puncte de bază la 32%.

 

US PCE

Consensul se așteaptă la o creștere a PCE de bază de 0,3% M/M în martie, egalând rata anterioară; măsura anuală este considerată a fi în scădere cu 0,1 puncte procentuale la 4,5% pe an. Datele vor confirma probabil că procesul de dezinflație treptată a continuat în martie, potrivit Credit Suisse, dar rata de funcționare de bază va rămâne în continuare mai mare decât ținta Fed. “Publicarea CPI a indicat că prețurile bunurilor de bază au crescut ușor în martie, însă dezinflația modestă din adăpost, care are o pondere mai mică în PCE decât în CPI, ar trebui să compenseze cea mai mare parte din acest lucru, astfel încât rata lunară a inflației să rămână stabilă”, scrie CS.

 

US Employment Costs

Se spune că aceste date reprezintă una dintre măsurile cheie la care se uită oficialii Fed atunci când evaluează tendințele de remunerare pe termen lung; oficialii au indicat că doresc să vadă o încetinire a inflației salariale, printre altele, pentru a contribui la reducerea ratei inflației serviciilor.
“Ne așteptăm ca ECI să arate o încetinire modestă continuă a ritmului de creștere a salariilor, deoarece rata de renunțare a scăzut în ultimele luni”, spune Moody’s. S-a înregistrat o relaxare secvențială a acestei măsuri pe parcursul ultimelor rapoarte (1,4% în T1 2022, 1,3% în T2, 1,2% în T3 și 1,0% în T4), deși această tendință ar putea fi testată, dacă ne luăm după opinia consensuală: analiștii se așteaptă în prezent la o creștere de 1,1% Q/Q în T1 (prev. +1,0%).

Aceste articole suplimentare te vor ajuta:

https://www.investing.com/news/economy/top-5-things-to-watch-in-markets-in-the-week-ahead-3062144

https://www.investing.com/news/commodities-news/energy–precious-metals–weekly-review-and-outlook-3062138

https://www.investing.com/news/stock-market-news/this-week-in-tech-shares-slide-at-netflix-tesla-alphabet–pro-recap-3062206

Nota:

Ca de obicei, noi nu ne laudam ca suntem cei mai buni analisti!

Nu am inventat nici roata si nici apa calda! Ca si Analiza Macro, aceste informatii sunt preluate din surse externe, centralizate, filtrate si traduse din alte parti, de la oameni care au o pregatire economica net superioara si acces la date mult mai amanuntite decat noi.

Esio Academy nu isi asuma nici un merit, noi suntem simpli investitori care incearca sa ajute comunitatea si sa va ofere informatii care ar putea sa ajute in procesul decizional inainte de a actiona in pietele financiare!

Va asteptam cu drag la cele doua sedinte saptamanale de analiza live si pe canalul nostru de discord unde veti gasi multe informatii relevante si gratuite:

https://discord.gg/8DtKueheuD

Va asteptam la cursurile noastre gratuite pentru a pune bazele educatiei investitionale!

Va puteti inscrie accesand linkul de mai jos:

Curs ETF-uri GRATUIT

Oferta noastra:

Daca vreodata ai dorit sa iei controlul asupra viitorului financiar acum este momentul!

Aceste oportunitati pe burse apar o data la 8-10 ani.

ESIO ACADEMY te ajuta sa profiti de ele prin pachetul promotional pentru oamenii hotarati sa schimbe ceva.

Click pe imagine pentru detalii:


Leave a Reply